Rozvíjajúce sa krajiny zostávajú pre investorov stále atraktívne

Vyzerá to tak, že sa po relatívne ťažkom období akciám na rozvíjajúcich sa trhoch začína blýskať na lepšie časy.

weltkarte-r883_res.jpg

Rozvíjajúce sa krajiny

Na tieto trhy začína prúdiť stále viac prostriedkov. Investori, ktorí by chceli profitovať z rastu akcií na rozvíjajúcich sa trhoch, by mali ale zvážiť niekoľko aspektov týchto investícií.

Sledujte politický vývoj, ale nepodliehajte panike

Turbulentný rok 2014 so sebou doposiaľ priniesol mnoho zásadných obratov. Konflikt na Ukrajine, spomalenie čínskeho rastu, sucho v Brazílii alebo voľby v Indii či Indonézii. Aj napriek všetkým týmto udalostiam sa podarilo rozvíjajúcim sa trhom pripísať si úctyhodných 15 %.  Ako pri všetkých investíciách, i v tomto prípade sa vyplatí zachovať si chladnú hlavu a nepodliehať panike.

Dôvody, prečo sa rozhodnúť pre rozvíjajúce sa trhy

V posledných desiatich rokoch si akcie rozvíjajúcich sa trhov udržovali oproti vyspelým trhom náskok zhruba 3 % p.a. Vďačiť za to mohli pomerne rýchlemu hospodárskemu rastu, lepšej ziskovosti spoločností, rýchlejšiemu rastu ziskov a na počiatku i výrazne nižšiemu ohodnoteniu.

• Ekonomiky označované ako rozvíjajúce sa trhy rastú v priemere trikrát rýchlejšie než vyspelé trhy.
  • Majú znateľne vyššie devízové rezervy – to má za následok zodpovedajúcu stabilitu rozpočtov a mien.
  • Zadlženie týchto ekonomík sa pohybuje hlboko pod priemerom vyspelých trhových hospodárstiev.

20140722infografikpotenzialsk-r250_res.jpg

Potenciál rastu pre rozvíjajúce sa trhy

V rozvíjajúcich sa krajinách žije 86 % svetovej populácie a rastie štyrikrát rýchlejšie, než ako to je v krajinách s rozvinutou ekonomikou. Táto masa ľudí pozvoľna bohatne a doslova baží po výdobytkoch západnej civilizácie. Stále tak rastie spotreba a vyvíja sa tlak na budovanie novej infraštruktúry.

Cesty k využitiu týchto šancí

Investorom sa ponúkajú hneď dve možnosti ako využiť potenciál rozvíjajúcich sa trhov a zároveň diverzifikovať riziko.

• Jednou z nich sú rôzne multi asset stratégie. Dajú sa s nimi dosiahnuť stabilnejšie výnosy, pretože prostredníctvom nich investujete i do vybraných obligácií na rozvíjajúcich sa trhoch.
  • Druhou cestou sú potom investície do menších rozvíjajúcich sa trhov. Za desať rokov by totiž trhy ako Vietnam, Nigéria alebo Katar mohli hrať v medzinárodných portfóliách dôležitú rolu.

S týmito stratégiami Vám môžu pomôcť investičné fondy ako napr. EVOLUTION Value Funds, ktoré sa špecializujú na investície na rozvíjajúcich sa trhoch.

* Pojem rozvíjajúce sa trhy (angl. emerging markets) zaviedla Medzinárodná finančná korporácia IFC. Tá vznikla v roku 1956 pri Svetovej banke.

** Zdroj: MSCI, IWF, Svetová banka

Events you should not miss during your visit in Bratislava

For anyone looking to spend their summer in Bratislava, there is a great time to be had.

Modernizácia rozvodov tepla v Medzeve, Slavošovciach a Plešivci

Tepelné rozvody na sídlisku v Medzeve, Slavošovciach a Plešivci prejdú v najbližšom období významnou modernizáciou.

Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!

V atraktívnom dúbravskom projekte Čerešne living sa začala druhá fáza predaja bytov. S ňou súvisí niekoľko dôležitých noviniek!

Edite sa podarilo schudnúť 30 kilogramov vďaka 3D Chili

Konečne si splníte svoje sny o plochom brušku a štíhlom páse vďaka novému systému založenom na zdravom chudnutí bez jojo efektu!