Rozvíjajúce sa krajiny zostávajú pre investorov stále atraktívne

Vyzerá to tak, že sa po relatívne ťažkom období akciám na rozvíjajúcich sa trhoch začína blýskať na lepšie časy.

weltkarte-r883_res.jpg

Rozvíjajúce sa krajiny

Na tieto trhy začína prúdiť stále viac prostriedkov. Investori, ktorí by chceli profitovať z rastu akcií na rozvíjajúcich sa trhoch, by mali ale zvážiť niekoľko aspektov týchto investícií.

Sledujte politický vývoj, ale nepodliehajte panike

Turbulentný rok 2014 so sebou doposiaľ priniesol mnoho zásadných obratov. Konflikt na Ukrajine, spomalenie čínskeho rastu, sucho v Brazílii alebo voľby v Indii či Indonézii. Aj napriek všetkým týmto udalostiam sa podarilo rozvíjajúcim sa trhom pripísať si úctyhodných 15 %.  Ako pri všetkých investíciách, i v tomto prípade sa vyplatí zachovať si chladnú hlavu a nepodliehať panike.

Dôvody, prečo sa rozhodnúť pre rozvíjajúce sa trhy

V posledných desiatich rokoch si akcie rozvíjajúcich sa trhov udržovali oproti vyspelým trhom náskok zhruba 3 % p.a. Vďačiť za to mohli pomerne rýchlemu hospodárskemu rastu, lepšej ziskovosti spoločností, rýchlejšiemu rastu ziskov a na počiatku i výrazne nižšiemu ohodnoteniu.

• Ekonomiky označované ako rozvíjajúce sa trhy rastú v priemere trikrát rýchlejšie než vyspelé trhy.
  • Majú znateľne vyššie devízové rezervy – to má za následok zodpovedajúcu stabilitu rozpočtov a mien.
  • Zadlženie týchto ekonomík sa pohybuje hlboko pod priemerom vyspelých trhových hospodárstiev.

20140722infografikpotenzialsk-r250_res.jpg

Potenciál rastu pre rozvíjajúce sa trhy

V rozvíjajúcich sa krajinách žije 86 % svetovej populácie a rastie štyrikrát rýchlejšie, než ako to je v krajinách s rozvinutou ekonomikou. Táto masa ľudí pozvoľna bohatne a doslova baží po výdobytkoch západnej civilizácie. Stále tak rastie spotreba a vyvíja sa tlak na budovanie novej infraštruktúry.

Cesty k využitiu týchto šancí

Investorom sa ponúkajú hneď dve možnosti ako využiť potenciál rozvíjajúcich sa trhov a zároveň diverzifikovať riziko.

• Jednou z nich sú rôzne multi asset stratégie. Dajú sa s nimi dosiahnuť stabilnejšie výnosy, pretože prostredníctvom nich investujete i do vybraných obligácií na rozvíjajúcich sa trhoch.
  • Druhou cestou sú potom investície do menších rozvíjajúcich sa trhov. Za desať rokov by totiž trhy ako Vietnam, Nigéria alebo Katar mohli hrať v medzinárodných portfóliách dôležitú rolu.

S týmito stratégiami Vám môžu pomôcť investičné fondy ako napr. EVOLUTION Value Funds, ktoré sa špecializujú na investície na rozvíjajúcich sa trhoch.

* Pojem rozvíjajúce sa trhy (angl. emerging markets) zaviedla Medzinárodná finančná korporácia IFC. Tá vznikla v roku 1956 pri Svetovej banke.

** Zdroj: MSCI, IWF, Svetová banka

Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur

Vieme chrániť naše lesy?

Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka

Prílohu s overenými receptami nájdete už dnes vloženú v denníku SME.

Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy

Vianoce sú nielen kresťanským sviatkom, ale aj časom pre rodinnú pohodu, odpočinok a v neposlednom rade aj dobré jedlá.

Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave

IMMOFINANZ uvádza svoju medzinárodnú kancelársku značku myhive. Z budov Polus Towers I a II sa stávajú myhive Polus Towers.