13.Medzinárodná konferencia ROOMVENT 2014

Organizácia škandinávskej federácie pre vykurovanie, vetranie a zdravotnú techniku SCANVAC zorganizovala 13. Medzinárodnú konferenciu ROOMVENT 2014.

Organizácia škandinávskej federácie pre vykurovanie, vetranie a zdravotnú techniku SCANVAC (Scandinavian Federation of Heating, Ventilating and Sanitary Engineering Associations) zorganizovala 13. Medzinárodnú konferenciu ROOMVENT 2014 pre vedcov, akademikov, odborných poradcov, inžinierov a architektov. Zúčastneným poskytla priestor na výmenu vedeckých poznatkov a odborných a technických riešení o nových technológiách a vetracích stratégiách, ktoréboli zamerané na zníženie spotreby energie vetracích systémov tak existujúcich, ako aj nových pasívnych domov a budov s takmer nulovou spotrebou energie.

Hlavnými témami konferencie boli:

-         Kvalita vzduchu a ľudská pohoda;

-         Vetranie a klimatizácia zelených budov;

-         Počítačové modelovanie vzťahujúce sa na vetranie miestností;

-         Prúdenie vzduchu v interiéri budov;

-         Dym a iné kontaminanty vo vnútornom vzduchu;

-         Kvalita vzduchu vo vozidlách.

Medzinárodná konferencia ROOMVENT 2014 sa uskutočnila v dňoch 19. – 22. októbra 2014 v priestoroch Ústavu pre technologický výskum (InstitutodePesquisaTecnologica) v SaoPaolo v Brazílii.

Témy, ktoré boli prezentované na odborných workshopoch a v jednotlivých sekciách konferencie zaujali svojou odbornosťou. Záujem o odprezentované témy vyústil do živej diskusie účastníkov v záverejednotlivých sekcií. Všetky témy boli spracované do Zborníka konferencie Roomvent 2014.

Medzi účastníkmi konferencie bol prof. Ing. Dušan Petráš, PhD.z Katedry technických zariadení budov Stavebnej fakulty STU, ktorý mal odbornú prednášku na tému „Systém monitorovania a riadenia vnútorného prostredia pre optimalizáciu spotreby energie - pilotná štúdia v školskej budove“ (System to monitor and control indoor environment for energy consumption optimization - a pilot study in a school building). Stavebná fakulta bola reprezentovaná tiež študentkou roka 2014, Ing. Veronikou Földváry, ktorá je doktorandkou profesora Petráša. Doktorandka Katedry technických zariadení budov, ktorá v súčasnosti pôsobí na študijnom pobyte v Kodani na Dánskej technickej univerzite, mala prezentáciu na tému „Vplyv komplexnej obnovy na kvalitu vnútorného vzduchu v bytových domoch na Slovensku“(Indoor air quality in apartment buildings in Slovakia and its dependence on renovation).

Cieľ a poslanie konferencie sa naplnil. ProfesorIng. Dušan Petráš, PhD. a jeho doktorandka Ing. Veronika Földváry sa svojou účasťou a odbornou prezentáciou v Brazílii pričinili o šírenie dobrého mena svojej alma mater.

Ing. Veronika Földváry, doktorandka Katedry technických zariadení budov SvF STU (t.č. na študijnom pobyte na Dánskej technickej univerzite v Kodani)

česko – slovenská delegácia na 13. medzinárodnej konferencii roomvent 2014  (sprava: prof. ing. dušan petráš, phd. – stavebná fakulta stu v bratislave,  ing. veronika földváry– stavebná fakulta stu v bratislave, ing. lenka zuská – čvut praha, prof. ing. karel kabele, phd. - čvut praha)

česko – slovenská delegácia na 13. medzinárodnej konferencii roomvent 2014

profesor dušan petráš v kruhu doktorandov z dánskej technickej univerzity

veronika földváry s kolegom z dánskej technickej univerzity dušanom ličinom

skupina mladých výskumníkov z rôznych krajín sveta (srbsko, hongkong, poľsko, turecko, bulharsko, česká republika) - slovensko reprezentované doktorandkou stavebnej fakulty stu, veronikou földváry

Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska

Ruské poklady sa dostali do hľadáčika cestovateľov nielen kvôli majstrovstvám.

Špeciálna príloha: Krížovky na leto

Prílohu pre všetkých, čo radi lúštia, nájdete už v piatok 20. júla v denníku SME.

Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia

Z autocentier AAA AUTO si zákazníci za prvých šesť mesiacov odviezli 41 000 vozidiel.

Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí

Dovolenka vo Vysokých Tatrách a v Liptove bude toto leto opäť výhodnejšia.