FREŠO: Vláda začala zoštátňovať samosprávu

Parlament urobil prvý krok k zrušeniu decentralizácie verejnej správy na Slovensku. Poslanci schválili vládnu novelu zákona o Dani z motorových vozidiel, ktorým sa župám odoberá právomoc rozhodovať o výške jedinej dane. Od budúceho roka budú daňové príjmy samosprávnych krajov závisieť len od rozhodnutia vlády.

„Posledný vývoj v samosprávach na Slovensku jednoznačne signalizuje nenápadný, ale o to razantnejší  postupný prechod od decentralizácie k centralizácii samospráv. Vláda SR sa snaží dodržať kritéria Európskej menovej únie, čo úplne rešpektujeme, ale rieši to prakticky len prostredníctvom zvyšovania svojich príjmov od občanov a samospráv,“ uviedol po hlasovaní v Národnej rade Slovenskej republiky predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo. „Zákonodarcovia pri svojom rozhodovaní ignorovali názory predstaviteľov samospráv, ktoré zákon odmietli z dôvodu, že je hrubým zásahom do samosprávnych kompetencií žúp. Proti navrhovanému a dnes aj schválenému právnemu predpisu sa okrem župného zastupiteľstva v Bratislave postavili mestské parlamenty v Bratislave, Senci, Stupave, Malackách aj v Martine,“ dodal Frešo.

Predseda BSK teraz v zmysle uznesenia Zastupiteľstva BSK požiada prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku, aby zákon po preštudovaní vrátil parlamentu na opätovné prerokovanie.

Upozornenie: Táto správa je plateným komerčným obsahom. Redakcia nezodpovedá za jej obsah.

Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov

Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov spomedzi ostatných krajín

Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?

Atos pripravil úspešnú online platformu pre dobrovoľníkov, ktorí sa chcú podieľať na organizácii OH 2020 v Tokiu.

Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.

Proxenta vydáva nové emisie, k dispozícii budú o niekoľko dní

Štefánka by Pulitzer

Čo spája legendárnu bratislavskú kaviareň s Pulitzerom.