Chcú byť starí ľudia na Vianoce sami?

Počas Vianočných sviatkov máme starostí s deťmi, s rodinou, ale čo naši rodičia, chcú byť radšej sami? Môžeme ich nechať osamote, ak si to sami želajú?

Môžeme nechať starnúcich rodičov samotných cez Vianoce, keď odmietajú pozvanie stráviť sviatky s nami?

Máte múdrych a citlivých rodičov.  Pokiaľ si to želajú, nielen, že môžete, ale aj musíte ich nechať tráviť sviatky podľa ich predstáv. Sú predsa dospelí a svojprávni. Dôležité je, aby mali istotu, že sú u vás vítaní, aj vy aby ste si boli istí, že vaše pozvanie je úprimné, nie len také, že „sa to patrí“.

Rodičia môžu mať dobré dôvody za seba, potrebujú už viac pokoja a ticha, sú zvyknutí na svoje  poriadky, obrady. Majú i dôvody  za vás, a pre vás, nechcú vás rušiť, chcú dopriať intimitu vašej rodine, priestor na vybudovanie a užitie si svojich rodinných sviatkov. Zdá sa, že nie je práve doba veľkých rodín za jedným stolom, čo aj štedrovečerným.

Vaši rodičia vedia, ako rýchlo žijete, naháňate čas a tak vám ten sviatočný chcú dopriať pre vašich najbližších, manžela/lku, deti. Do vašich sviatkov vstupuje polovica cudzieho elementu -zvykov a obradov od vášho partnera a vaši rodičia by sa museli prispôsobiť, prejaviť toleranciu, mohli by sa cítiť nepohodlne. Dôvodov k tomu, aby boli sami, keď tak chcú, je ako vidíte dosť.

Dôležité je, aby vedeli, že ich navštívite a vaša návšteva bude srdečná a z lásky, nie povinná, lebo sa to patrí. Tiež je dôležité, aby vedeli, že tie dvere u vás sa nezatvoria pre nich, nech by sa rozhodli akokoľvek. Úcta a ohľaduplnosť sú prejavmi lásky rozhodne viac ako „robiť dobre niekomu -nasilu“. Presadiť svoju vôľu, bez rešpektu k ich želaniu. Aj keď by rozumné argumenty boli trebárs na tej druhej strane: mali by ste istotu, že je o nich postarané, že sú zdraví a v poriadku. Život vám vracia  ten pocit obáv o nich, ktorí oni zažívali celé vaše detstvo. Želám vám, aby ste ho uniesli s pokorou a odvahou.

PhDr.Jolana Kusá,

Liga za duševné zdravie SR

Moderný hotel, kde sa cítite ako doma

Obľúbený štvorhviezdičkový Hotel Impozant vo Valčianskej doline prešiel v tomto roku rozsiahlou rekonštrukciou.

Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave

Vedecká rada k 80. výročiu začatia výučby v stavebníctve a geodézii

Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu

Spoločnosť Penta Real Estate odovzdala Stavebnej fakulte STUv Bratislave 3D tlačiarne a zariadenia virtuálnej reality

Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?

Každé zastavenie výroby spôsobuje stratu. Ako predísť nečakaným výpadkom na výrobných linkách? Riešenie = prediktívna údržba.