Župu čaká reštrukturalizácia

V najbližších troch rokoch bude BSK krátený o minimálne 17,165 mil. EUR a každý ďalší rok o minimálne 10 mil. EUR.

Župu čaká reštrukturalizácia

Župan Pavol Frešo po slávnostnej časti ustanovujúceho zasadnutia bratislavského mestského zastupiteľstva vyjadril obavy z okliešťovania samospráv, ktoré sa začali prezidentovým podpisom pod Zákonom o dani z motorových vozidiel, ktorý pripraví Bratislavský samosprávny kraj v najbližších rokoch o viac ako 10 miliónov eur.

„Máme tu situáciu, kedy pán prezident podpísal Zákon o dani z motorových vozidiel. To v praxi znamená mínus desať miliónov pre bratislavskú župu. Zároveň to znamená, že je ohrozená decentralizácia, koniec koncov aj samospráva ako taká, nielen župa ale aj v obce a mestá. My sme týmto argumentovali aj na pôde parlamentu a, samozrejme, aj v liste prezidentovi, v ktorom sme mu zdôvodňovali, že fiškálna nezávislosť, teda to, že si župy ale aj mestá, môžu vyberať svoju vlastnú daň, im dáva samostatnosť, aby mohli slúžiť najmä ľuďom,“ vyjadril sa predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Zákon o dani z motorových vozidiel, ktorý minulý týždeň podpísal prezident SR Andrej Kiska vyvoláva obavy v mnohých stupňoch riadenia samospráv už niekoľko mesiacov. Posunutím tohto zákona do praxe dochádza k výraznému naštrbeniu princípov, podľa ktorých od roku 2005 na Slovensku funguje samospráva. Daň z motorových vozidiel, ktorá bola doteraz najvyššou príjmovou položkou pre samosprávne kraje, robila župy nezávislejšie od štátneho rozpočtu a hospodárenie samosprávnych krajov nebolo teda centrálne riadené.

„Reakcia bratislavskej župy bude mať tri prvky. Ten prvý je, že o tomto probléme sa budeme rozprávať aj v rámci regiónov celej Európy. Teda, akým spôsobom pristúpiť k tomu, aby regióny boli viac nezávislé na vláde a viac mohli slúžiť ľuďom,“ oboznámil verejnosť s prvým krokom Bratislavského samosprávneho kraja župan Pavol Frešo. Ďalšími krokmi bude reštrukturalizácia úradu BSK tak, aby aj napriek zníženiu príjmu ďalej slúžil občanom a do tretice je v pláne aj užšia spolupráca s mestami a obcami v kraji pri spoločných projektoch realizovaných z eurofondov.

V najbližších troch rokoch bude BSK krátený o minimálne 17 165 399,11 EUR a každý ďalší rok o minimálne 10 mil. EUR.

Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov

Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov spomedzi ostatných krajín

Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?

Atos pripravil úspešnú online platformu pre dobrovoľníkov, ktorí sa chcú podieľať na organizácii OH 2020 v Tokiu.

Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.

Proxenta vydáva nové emisie, k dispozícii budú o niekoľko dní

Štefánka by Pulitzer

Čo spája legendárnu bratislavskú kaviareň s Pulitzerom.