Študenti Trenčianskej univerzity vyhrali súťaž KIA

Spoločnosť Kia Motors Slovakia zorganizovala v tomto roku súťaž s názvom KIA Innovation Award pre študentov univerzít a vysokých škôl z celého Slovenska. Víťazmi tohtoročnej súťaže sa stali...

Úlohou ambicióznych študentov bolo vypracovať projekty na témy: inovácia v konštrukcii kolesových vozidiel a ich energetických zdrojov, modernizácia výrobných technológií a postupov v automobilovom priemysle so zameraním na ekológiu, materiálové a priemyselné inžinierstvo, starostlivosť o zákazníkov a popredajné služby.

01-r772_res.jpg

O finančný grant na nákup učebných pomôcok sa v poradí už v piatom ročníku súťaže uchádzali študenti zo štyroch univerzít s celkovo 10-timi projektmi. Hodnotiacu komisiu a odborníkov z automobilového výrobného závodu KIA najviac oslovil projekt terénneho pásového minivozidla s elektrickým pohonom. Jeho autormi sú študenti Daniel Siekela a Dominik Malec pod vedením pedagóga Ing. Ivana Kopeckého, PhD. z Fakulty špeciálnej techniky Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne, ktorí si vybojovali prvé miesto. Študenti sa pri jeho návrhu snažili o nekonvenčný prístup s cieľom zachovať estetickú hodnotu. Vozidlo bude po následnom skonštruovaní využiteľné pri drobných domácich prácach, vo variáciách pre ozbrojené sily, prieskumy a záchranné zložky.

Uznanie študentom vyjadril aj doc. Ing. Jozef Habánik, PhD. -  rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne: „Gratulujem našim študentom Danielovi Siekelovi a Dominikovi Malecovi za prvé miesto v súťaži KIA Innovation Award 2014 i vedeniu fakulty, ktoré študentov plne podporovalo. Verím, že aj ďalší študenti si z nich zoberú príklad a počas svojho štúdia sa zapoja do podobných aktivít. Každá mimoškolská aktivita zvyšuje zručnosti študentov a samozrejme aj uplatnenie na trhu práce.“

„Mali sme veľmi dobre rozpracovaný projekt a jednou z tém súťaže boli Inovácie v konštrukcii kolesových vozidiel a ich energetických zdrojov. Náš projekt na ňu presne sedel. Potrebovali sme finančné prostriedky na jeho realizáciu, preto sme možnosť účasti v súťaži uvítali. Naším ďalším cieľom je konštrukcia vozidla a jeho následné uplatnenie v praxi,“ vysvetľujú autori víťazného projektu.

vozidlo-r323_res.jpg

Študenti Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne obstáli v silnej konkurencii a umiestnili sa na I. mieste. Na realizáciu projektu tak získali od Kia Motors Slovakia dotáciu vo výške 5 000 Eur. Viceprezident KIA zároveň ponúkol študentom možnosť zamestnania v závode KIA po absolvovaní štúdia.

Najkrajšie americké národné parky

Neostávajte iba v slávnych mestách USA. Vydajte sa na západ do národných parkov.

Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí

Správna skúšobná jazda môže odhaliť, že vybrané vozidlo pre vás nie je to pravé.

Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani

Slovenskí spotrebitelia prejavujú stále väčší záujem o produkty slovenských dodávateľov.

Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia

Slováci sa začali vo veľkom zadlžovať.