Skoncujte raz a navždy s popraskanými perami

Zima skúša nielen pleť, ale aj naše pery. Ako sa starať, aby pery neboli v zime ohrozené? S dermatologičkou MUDr. Nadeždou Suchou vám prinášame pár rád, vďaka ktorým budete mať krásne a zdrave pery.

Zima skúša nielen pleť, ale aj naše pery. Práve tie sú nechránené a nemajú mazové žľazy, ktoré by ich zásobovali tukom a vlhkosťou. Hydratáciu sa im snažíme prinavrátiť oblizovaním, čím ešte viac podporujeme ich praskanie. Ako sa starať o pery, aby neboli počas zimy ohrozené? S dermatologičkou MUDr. Nadeždou Suchou vám prinášame pár tipov a rád, ktoré vám zaručia krásne a príťažlivé pery.

Koža na perách je vďaka množstvu ukrytých receptorov veľmi citlivá. Každý dôverne pozná pocit vyhŕknutých sĺz pri zahryznutí do pery. Pri suchých a popraskaných perách nás práve vďaka ich senzitivite bolí každý úsmev. „Kvôli precitlivenosti sú pery náchylné na zmeny počasia, ako aj oslabenie imunity. Na suchosť pier vplýva viacero faktorov, napríklad veľmi dôležitú úlohu hrá vek, potom dehydratácia, používanie produktov s chemickými konzervantmi a mnoho iných. Suché pery pri pohybe praskajú, krvácajú, robia sa na nich trhliny, ktoré sa môžu zapáliť, začať mokvať a následne sú náchylné na bakteriálnu alebo kvasinkovú infekciu,“ hovorí MUDr. Suchá. Šupinaté pery neschová ani ten najdokonalejší make-up a ani najdrahší rúž. „Popraskaným perám môžete predísť príjmom dostatočného množstva tekutín a obohatením stravy o vitamíny skupiny B, ako B2 či B12, ktoré sú dostupné v mlieku, mliečnych výrobkoch, hydinovom a rybom mäse. Popraskané pery sú rovnako prejavom nedostatku vitamínu C, preto sa odporúča dodržiavať jeho denný príjem,“ dodáva.

sos doliva balzam na pery naturprodukt.jpg

Odmenou osvojenia týchto rád vám budú zdravé a krásne vyzerajúce pery:

1. Balzam na pery vaša povinná výbava. Majte vždy pery hydratované prírodným balzamom na pery. K dispozícii máme širokú škálu produktov na ošetrenie pier. MUDr. Suchá radí: “Balzam obohatený o olivový olej, extrakt z medovky a pantenol pôsobí blahodarne na narušené a popraskané pery. Táto kombinácia sa využíva aj pri liečbe herpesov.“Doliva SOS olivový balzam na pery 2,95€/7ml. “Okrem olivového oleja odporúčam ako prevenciu pred vysúšaním kombináciu hojivého dexpantenolu, mandľového, avokádového a jojobového oleja,” dodáva. Doliva olivový intenzívny balzam na pery s dexpantenolom 3,15€/7ml.

doliva balzam na pery naturprodukt.jpg

1. Pred spánkom si očistite pery čistou vodou alebo krémom a pokryte (natrite) pery hrubou vrstvou hydratačného balzamu.
  2. Použitie medu v noci je najlepším spôsobom vyčistenia pier a tiež hydratačným prostriedkom.
  3. Zbavte sa raz a navždy oblizovania pier. Tento zlozvyk odstraňuje vlhkosť a robí pery ešte suchšími.
  4. Vďaka krátkemu, najviac 5 minútovému pílingu z olivového oleja a cukru budú vaše pery lesklé a mäkšie. Zmes očistite z pier čistou vodou a naneste balzam.
  5. Dodržiavajte príjem dostatočného množstva tekutín. Ak je vaše telo dostatočne hydratované, automaticky je hydratovaná vaša pleť a pery.
  6. Zdravá strava je spätá so zvodnými perami. Preto dbajte na dostatočný príjem vitamínov A, B a C.
  7. Doprajte si masáž pier olivovým olejom aspoň 5 minút denne. Zlepší krvný obeh a vaše pery budú vyzerať zdravšie.
  8. Ďalšími zložkami, ktoré aktívne bojujú so suchými perami sú: shea butter, aloe vera, glycerín, kokosový olej, vitamín A, D a E. Dôležitou zložkou pri obsahu nielen balzamov na pery je vitamín E, ktorý okrem toho, že hydratuje a je silným antioxidantom, chráni pery pred slnkom. Nemôžeme nespomenúť mätový olej, ktorý je ideálnou voľbou pri prevencií infekčných ochorení pokožky,“ hovorí MUDr. Suchá. Doliva olivová tyčinka na pery s mätovým olejom 3,46€/4,8g.

balzam na pery doliva naturprodukt.jpg

Spoločnosť Naturprodukt bola založená v roku 1993. Jej najväčším dodávateľom je firma Dr. Theiss Naturwaren, ktorá vyrába prípravky na báze extraktov liečivých bylín a kozmetiku s obsahom jedinečných látok získaných z rastlín. V sortimente nájdeme fytofarmaká, doplnky výživy, prípravky na starostlivosť o pokožku a vlasy, ako aj špeciálnu lekárenskú kozmetiku. Viac informácií o spoločnosti a produktoch sa dozviete na www.naturprodukt.sk

Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €

Objednajte si SME.sk na 3 mesiace a zoberte zaujímavé čítanie na vašu dovolenku.

HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt

Spoločnosť nadobudla priestory pri stanici Farringdon West, kde postaví kancelársku budovu nad železničnou traťou Crossrail.

Ochrana pred tropickou horúčavou

Aj tepelná izolácia nám môže zachovať chladnú hlavu.

Keď Slováci krotia morský vietor

CrazyFly z Nemšovej je známa značka vo svete kiteboardingu.