Novinka O slovenčine v roku Štúra s Bučkom i Jamrichom

Rešpektovaní slovenskí odborníci na jazyk a herci Činohry Slovenského národného divadla budú od januára hosťami nového programu O slovenčine v roku Štúra.

Rešpektovaní slovenskí odborníci na jazykherci Činohry Slovenského národného divadla budú od januára 2015 hosťami nového programu O slovenčine v roku Štúra, ktorý pre komornú scénu Modrý salón v novej budove SND pripravuje jazykovedkyňa a moderátorka chystaných večerov Ingrid Hrubaničová i dramaturg Peter Kováč.

Sériu podujatí o reči a jazyku otvorí vo štvrtok 8. januára 2015 o 19.30 h prierez, ako sa slovenčina rozvíjala od Proglasu po Bernoláka. Ukážky z jednotlivých diel slovenských autorov budú recitovať, čítať či prednášať členovia činoherného súboru SND. Prvým bude Štefan Bučko, na ktorého nadviaže Dušan Jamrich v utorok 17. februára pri téme Štúrova reforma jazyka.

Zaradenie repertoárovej novinky do programovej línie Prezentujeme súvisí s medzníkom nadchádzajúceho roka 2015, v ktorom si pripomenieme 200. výročie Ľudovíta Štúra (28. októbra) – kodifikátora slovenského spisovného jazyka. Podobne ako pripravovaná inscenácia Pes bude rád z pera slovenskej prozaičky a herečky Zuzany Cigánovej, aj program O slovenčine v roku Štúra na najmladšom hracom priestore Slovenského národného divadla akcentuje, že aktuálna sezóna Činohry SND má prívlastok „slovenská“.

O slovenčine v roku Štúra je v poradí druhou novinkou Modrého salóna SND v aktuálnej divadelnej sezóne. Od konca septembra sa na komornom javisku uvádza „zákulisný“ program Insight, ktorý z rôznych uhlov pohľadu rozoberá pripravovanú činohernú inscenáciu ešte pred jej premiérou. Najbližšie – v stredu 14. januára 2015 o 19.30 h sa diváci budú môcť stretnúť s tvorcami inscenácie Mojmír II. alebo Súmrak ríše. Tvorivý proces priblížia autor Viliam Klimáček, režisér Rastislav Ballek a dramaturg Peter Kováč.

Vstupenky na program O slovenčine v roku Štúra si diváci môžu kúpiť za symbolickú cenu 2 € v pokladniciach SND či prostredníctvom on-line nákupu na internetovom portáli www.snd.sk. Prípadne môžu využiť možnosť rezervácie, a to telefonicky na čísle +421 2 204 72 289 alebo e-mailom, ktorý zašlú na adresu rezervacie@snd.sk.

Dvory aj výhľad: Posledná fáza predaja v Jarabinkách je spustená

Ambiciózny projekt Jarabinky láka dvomi uzavretými dvormi, výbornou občianskou vybavenosťou a dynamickou lokalitou.

Týchto päť tipov vám pri podnikaní ušetrí tisíce eur

Menšie náklady môžu znamenať väčšie zisky.

Zamestnanci nestrážia svoje heslá dostatočne

Firmy môžu využiť nové technológie na správu hesiel, radia odborníci. Príkladom je Secret Server od firmy Thycotic.

Predstavenie projektu Ružomberok v pohybe

Čo znamená tento projekt? Z akého impulzu pramení myšlienka rozvoja bežeckého projektu Ružomberok v pohybe? Prečítaj si náš príbeh