Novinka O slovenčine v roku Štúra s Bučkom i Jamrichom

Rešpektovaní slovenskí odborníci na jazyk a herci Činohry Slovenského národného divadla budú od januára hosťami nového programu O slovenčine v roku Štúra.

Rešpektovaní slovenskí odborníci na jazykherci Činohry Slovenského národného divadla budú od januára 2015 hosťami nového programu O slovenčine v roku Štúra, ktorý pre komornú scénu Modrý salón v novej budove SND pripravuje jazykovedkyňa a moderátorka chystaných večerov Ingrid Hrubaničová i dramaturg Peter Kováč.

Sériu podujatí o reči a jazyku otvorí vo štvrtok 8. januára 2015 o 19.30 h prierez, ako sa slovenčina rozvíjala od Proglasu po Bernoláka. Ukážky z jednotlivých diel slovenských autorov budú recitovať, čítať či prednášať členovia činoherného súboru SND. Prvým bude Štefan Bučko, na ktorého nadviaže Dušan Jamrich v utorok 17. februára pri téme Štúrova reforma jazyka.

Zaradenie repertoárovej novinky do programovej línie Prezentujeme súvisí s medzníkom nadchádzajúceho roka 2015, v ktorom si pripomenieme 200. výročie Ľudovíta Štúra (28. októbra) – kodifikátora slovenského spisovného jazyka. Podobne ako pripravovaná inscenácia Pes bude rád z pera slovenskej prozaičky a herečky Zuzany Cigánovej, aj program O slovenčine v roku Štúra na najmladšom hracom priestore Slovenského národného divadla akcentuje, že aktuálna sezóna Činohry SND má prívlastok „slovenská“.

O slovenčine v roku Štúra je v poradí druhou novinkou Modrého salóna SND v aktuálnej divadelnej sezóne. Od konca septembra sa na komornom javisku uvádza „zákulisný“ program Insight, ktorý z rôznych uhlov pohľadu rozoberá pripravovanú činohernú inscenáciu ešte pred jej premiérou. Najbližšie – v stredu 14. januára 2015 o 19.30 h sa diváci budú môcť stretnúť s tvorcami inscenácie Mojmír II. alebo Súmrak ríše. Tvorivý proces priblížia autor Viliam Klimáček, režisér Rastislav Ballek a dramaturg Peter Kováč.

Vstupenky na program O slovenčine v roku Štúra si diváci môžu kúpiť za symbolickú cenu 2 € v pokladniciach SND či prostredníctvom on-line nákupu na internetovom portáli www.snd.sk. Prípadne môžu využiť možnosť rezervácie, a to telefonicky na čísle +421 2 204 72 289 alebo e-mailom, ktorý zašlú na adresu rezervacie@snd.sk.

Poďte kontrolovať novinárov denníka SME

Ponúkame vám možnosť prísť na niekoľko dní do redakcie SME.

Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť

Niekedy jednoducho nepomôže pravidelný prísun vitamínov ani iná prevencia.

Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny

Kedy a komu sa oplatí rezervovať dovolenku s predstihom?

Prognózy pre slovenský realitný trh v roku 2019

Prvé predpovede, ako sa vyvinie dianie na realitnom trhu v roku 2019.