Novinka O slovenčine v roku Štúra s Bučkom i Jamrichom

Rešpektovaní slovenskí odborníci na jazyk a herci Činohry Slovenského národného divadla budú od januára hosťami nového programu O slovenčine v roku Štúra.

Rešpektovaní slovenskí odborníci na jazykherci Činohry Slovenského národného divadla budú od januára 2015 hosťami nového programu O slovenčine v roku Štúra, ktorý pre komornú scénu Modrý salón v novej budove SND pripravuje jazykovedkyňa a moderátorka chystaných večerov Ingrid Hrubaničová i dramaturg Peter Kováč.

Sériu podujatí o reči a jazyku otvorí vo štvrtok 8. januára 2015 o 19.30 h prierez, ako sa slovenčina rozvíjala od Proglasu po Bernoláka. Ukážky z jednotlivých diel slovenských autorov budú recitovať, čítať či prednášať členovia činoherného súboru SND. Prvým bude Štefan Bučko, na ktorého nadviaže Dušan Jamrich v utorok 17. februára pri téme Štúrova reforma jazyka.

Zaradenie repertoárovej novinky do programovej línie Prezentujeme súvisí s medzníkom nadchádzajúceho roka 2015, v ktorom si pripomenieme 200. výročie Ľudovíta Štúra (28. októbra) – kodifikátora slovenského spisovného jazyka. Podobne ako pripravovaná inscenácia Pes bude rád z pera slovenskej prozaičky a herečky Zuzany Cigánovej, aj program O slovenčine v roku Štúra na najmladšom hracom priestore Slovenského národného divadla akcentuje, že aktuálna sezóna Činohry SND má prívlastok „slovenská“.

O slovenčine v roku Štúra je v poradí druhou novinkou Modrého salóna SND v aktuálnej divadelnej sezóne. Od konca septembra sa na komornom javisku uvádza „zákulisný“ program Insight, ktorý z rôznych uhlov pohľadu rozoberá pripravovanú činohernú inscenáciu ešte pred jej premiérou. Najbližšie – v stredu 14. januára 2015 o 19.30 h sa diváci budú môcť stretnúť s tvorcami inscenácie Mojmír II. alebo Súmrak ríše. Tvorivý proces priblížia autor Viliam Klimáček, režisér Rastislav Ballek a dramaturg Peter Kováč.

Vstupenky na program O slovenčine v roku Štúra si diváci môžu kúpiť za symbolickú cenu 2 € v pokladniciach SND či prostredníctvom on-line nákupu na internetovom portáli www.snd.sk. Prípadne môžu využiť možnosť rezervácie, a to telefonicky na čísle +421 2 204 72 289 alebo e-mailom, ktorý zašlú na adresu rezervacie@snd.sk.

Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom

Luxusné európske a zaoceánske plavby sú oveľa dostupnejšie vďaka letenke v cene.

Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu

„Podporujem AlenuBašistovú, pretože som presvedčená, že svojimi skúsenosťami a vedomosťami, výrazne pomôže športu v Košiciach.“

Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?

Do registra ochranných známok si nemôžete prihlásiť primárne následovné označenia

Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?

Podnikateľom sa často stáva, že výborná služba alebo tovar sú odkopírované a vlastníkom spoločnosti.