Novinka O slovenčine v roku Štúra s Bučkom i Jamrichom

Rešpektovaní slovenskí odborníci na jazyk a herci Činohry Slovenského národného divadla budú od januára hosťami nového programu O slovenčine v roku Štúra.

Rešpektovaní slovenskí odborníci na jazykherci Činohry Slovenského národného divadla budú od januára 2015 hosťami nového programu O slovenčine v roku Štúra, ktorý pre komornú scénu Modrý salón v novej budove SND pripravuje jazykovedkyňa a moderátorka chystaných večerov Ingrid Hrubaničová i dramaturg Peter Kováč.

Sériu podujatí o reči a jazyku otvorí vo štvrtok 8. januára 2015 o 19.30 h prierez, ako sa slovenčina rozvíjala od Proglasu po Bernoláka. Ukážky z jednotlivých diel slovenských autorov budú recitovať, čítať či prednášať členovia činoherného súboru SND. Prvým bude Štefan Bučko, na ktorého nadviaže Dušan Jamrich v utorok 17. februára pri téme Štúrova reforma jazyka.

Zaradenie repertoárovej novinky do programovej línie Prezentujeme súvisí s medzníkom nadchádzajúceho roka 2015, v ktorom si pripomenieme 200. výročie Ľudovíta Štúra (28. októbra) – kodifikátora slovenského spisovného jazyka. Podobne ako pripravovaná inscenácia Pes bude rád z pera slovenskej prozaičky a herečky Zuzany Cigánovej, aj program O slovenčine v roku Štúra na najmladšom hracom priestore Slovenského národného divadla akcentuje, že aktuálna sezóna Činohry SND má prívlastok „slovenská“.

O slovenčine v roku Štúra je v poradí druhou novinkou Modrého salóna SND v aktuálnej divadelnej sezóne. Od konca septembra sa na komornom javisku uvádza „zákulisný“ program Insight, ktorý z rôznych uhlov pohľadu rozoberá pripravovanú činohernú inscenáciu ešte pred jej premiérou. Najbližšie – v stredu 14. januára 2015 o 19.30 h sa diváci budú môcť stretnúť s tvorcami inscenácie Mojmír II. alebo Súmrak ríše. Tvorivý proces priblížia autor Viliam Klimáček, režisér Rastislav Ballek a dramaturg Peter Kováč.

Vstupenky na program O slovenčine v roku Štúra si diváci môžu kúpiť za symbolickú cenu 2 € v pokladniciach SND či prostredníctvom on-line nákupu na internetovom portáli www.snd.sk. Prípadne môžu využiť možnosť rezervácie, a to telefonicky na čísle +421 2 204 72 289 alebo e-mailom, ktorý zašlú na adresu rezervacie@snd.sk.

Najkrajšie americké národné parky

Neostávajte iba v slávnych mestách USA. Vydajte sa na západ do národných parkov.

Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí

Správna skúšobná jazda môže odhaliť, že vybrané vozidlo pre vás nie je to pravé.

Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani

Slovenskí spotrebitelia prejavujú stále väčší záujem o produkty slovenských dodávateľov.

Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia

Slováci sa začali vo veľkom zadlžovať.