ADHD môžu mať aj dospelí

Liga za duševné zdravie zverejňuje na svojich webovských stránkach informácie, ktoré znižujú sociálne vyčlenenie a diskrimináciu ľudí s duševnými poruchami. Poznanie nášho zdravotného stavu zlepší kva

Na konci roka 2014 pripravili odborníci v Lige za duševné zdravie SR informácie o ochorení, ktoré sme doteraz laicky priraďovali len k deťom. Duševná porucha ADHD môže pretrvávať aj v dospelosti. Keďže u nás je o tejto problematike zatiaľ málo informácií, zverejnila Liga za duševné zdravie podrobnosti na podstránke „ADHD u dospelých “ na stránke LDZ SR.

Porucha pozornosti s hyperaktivitou, inak nazývaná aj Hyperkinetická porucha alebo ADHD z angličtiny „Attention Deficit Hyperactivity Disorder” sa môže týkať aj dospelých a informácie na novej podstránke pomôžu aj ich príbuzným a priateľom. Pomôžu porozumieť diagnóze a v konečnom dôsledku naučiť sa s touto poruchou žiť. Je dôležité, aby ľudia porozumeli svojmu ochoreniu, môže im to pomôcť pri zabezpečení čo najlepšej liečby.

Porucha pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) má tri základné skupiny príznakov: nepozornosť, hyperaktivitu, impulzívnosť. ADHD nie je spôsobené nedostatkom disciplíny, nadmerným sledovaním televízie alebo zlou stravou. Ide o neuro-biologickú poruchu, čo znamená, že jej príčiny sú biologické. V skutočnosti ju vyvoláva nerovnováha určitých chemických látok v mozgu. Príznaky môžu pretrvávať do dospelosti. Niektorí ľudia považujú ADHD za detskú poruchu, z ktorej človek rokmi vyrastie. Lenže u 60 % ľudí, u ktorých sa v detstve prejavila ADHD, pretrvávajú symptómy aj v dospelosti. Ak ste dospelý človek s ADHD, nie ste sám. ADHD je častá porucha a odhaduje sa, že postihuje približne 3–4 % dospelých, ako mužov, tak aj žien. V súčasnosti len malý počet postihnutých osôb vyhľadáva  vhodnú pomoc.

Práve znevýhodnené skupiny obyvateľov ako napríklad aj ľudia so skúsenosťou s duševnou poruchou musia poznať svoje práva, musia mať relevantné informácie a dostávať sa tak k najmodernejším spôsobom liečby. Nemocničná starostlivosť je na Slovensku na vysokej úrovni, chýba nám len dostatok informácií a potláčanie predsudkov. Informácie sú najcennejšie, čo máme a správne vedomosti na základe korektných informácií môže zlepšovať kvalitu nášho života a života našich blízkych.

Liga za duševné zdravie SR vydala brožúrku s názvom „ADHD u dospelých“, napíšte nám na   dusevnez@dusevnez.sk, a príďte si k nám pre brožúrku, pretože ak sa duševné poruchy liečia, tak sa s nimi dá žiť.

Ing. Olga Valentová,

Liga za duševné zdravie SR

Viac info na webstránke dusevnezdravie.sk

Virtuálne sídlo v Bratislave

Cenové porovnanie virtuálneho sídla a prenájmu kancelárií a analýza výhod a benefitov. Upozornenie na riziká a nevýhody.

Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA

BILLA tento rok oslavuje svoje 25-ročné pôsobenie na Slovensku, svojim zákazníkom sa rozhodla venovať ceny v hodnote 1 milión EUR.

Bardejov by mal byť konečne nezávislý

Nikdy som sa nemiešal do politiky viac, ako bolo nutné.

Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom

Luxusné európske a zaoceánske plavby sú oveľa dostupnejšie vďaka letenke v cene.