Naturálnou kozmetikou proti psoriáze

Aj keď psoriáza nie je nákazlivá, zhoršuje nám kvalitu života a podkopáva psychiku človeka. Udržiavať chorobu pod kontrolou treba nielen znížením dávky stresu, ale aj výberom správnej kozmetiky.

Objavili sa vám na tele malé červené šupinaté bodky? Zbystrite pozornosť, podľa všetkého patríte k skupine ľudí, u ktorých sa prejavila jedna z foriem kožnej choroby menom psoriáza. Aj keď nejde o nič nákazlivé, zhoršuje nám kvalitu života a podkopáva psychiku človeka. Psoriáza patrí medzi  autoimunitné ochorenia, jej nástup súvisí s dedičnosťou, ale okrem rôznych vnútorných a vonkajších vyvolávajúcich faktorov ju môže vyvolať i nadmerný stres. Udržiavať chorobu pod kontrolou treba aj správnou starostlivosťou o pokožku. Tu sa osvedčuje prírodná kozmetika Skin in Balance z extraktov liečivých bylín. O jej pozitívnom vplyve sme sa porozprávali s dermatologičkou MUDr. Nadeždou Suchou.

Bez pridaných farbív a parabénov

Pokožka v zajatí psoriázy bolí a veľmi často aj svrbí. Aj z toho dôvodu je dôležité udržiavať kožu dobre hydratovanú a vláčnu, čím sa zmierni jej svrbenie a šúpanie. „V starostlivosti o namáhanú pokožku sa osvedčili účinné látky ako napríklad urea, olivový olej, extrakty z hadinca a balónovca alebo pantenol,“ hovorí dermatologička. Pôsobia na pokožku upokojujúco, zjemňujúco a regeneračne. Všetky tieto látky nájdeme v Skin in Balance dermatologickom telovom kréme 10% olivový olej +10% urea 8,96€/200ml, ktorý je vhodný na ošetrenie atopickej pokožky. Vedeli ste, že mikrostriebro obsiahnuté v kozmetických výrobkoch má výrazný antibakteriálny, antimikróbny a protizápalový účinok? Jeho liečivý efekt pocítite, ak vyskúšate dermatologickú SOS masť z radu SKIN IN BALANCE, 8,94€/75ml. „ Hodí sa na intenzívnu starostlivosť o veľmi suchú, podráždenú a svrbiacu pokožku,” hovorí lekárka. Masť je vhodná ako doplnok terapie neurodermatitídy a psoriázy. Obsahuje jedinečnú kombináciu účinných látok – 5% olivového oleja, 2% urey a spomínané mikrostriebro. Túto výdatnú emulziu typu olej vo vode môžu použiť aj malé deti. Všetky produkty rady Skin in Balance sú vyrobené na prírodnej báze, neobsahujú pridané farbivá, parafínové a silikónové oleje, lanolín a parabény.skin in balance sos masť.jpg

Prečo kozmetika so zázračným zložením?

Mikrostriebro je už po stáročia známe svojim antimikróbnym účinkom a je schopné okrem baktérií zničiť aj vírusy, huby a kvasinky. Urea sa v kozmetike používa na hydratáciu, zmäkčenie a zjemnenie pokožky a stabilizáciu jej ochrannej funkcie. Pantenol je neoddeliteľnou súčasťou pre správne fungovanie pokožky a má vynikajúce hydratačné, upokojujúce a hojivé účinky. Panenský olivový olej je neoddeliteľnou súčasťou nielen v kuchyni, ale aj v kozmetike. Vďaka tomu, že je bohatým zdrojom na mastné kyseliny a prírodné antioxidanty (vitamín A a E), pokožku vyživuje a ochraňuje. Extrakt z hadinca má vysoký podiel kyseliny stearidónovej, ktorá spomaľuje vznik zápalových procesov.skin in balance telovy krem.jpg

Provokačné faktory

Okrem dedičnej predispozície sa na prepuknutí alebo zhoršení stavu pacienta môžu podieľať stres, prekonané infekcie, hormonálne zmeny, ako aj užívanie určitých liekov. Pozor si treba dávať na mechanické poškodenia kože. Spúšťačom problémov môžu byť i poruchy látkovej premeny, nadmerná telesná hmotnosť, či vyčerpanie. „Taktiež aj chronicky pretrvávajúci infekt, tzv. fokus, ktorým môže byť chronický zápal mandlí, zubný nález – hnisavé zubné vačky, ktoré môžu byť nemé, ale napriek tomu, že nebolia psoriázu zhoršujú, spúšťajú,“ hovorí MUDr. Suchá. Obezita, fajčenie a alkohol majú na svedomí až 3x vyšší nárast ochorení! Odporúča sa preto upraviť životosprávu a stravovacie návyky. Doprajte si dostatok živín, zinku a betakaroténu, obmedzte konzumáciu čokolády a vyzretých syrov. Vo všeobecnosti platí, že stav psoriatickej kože sa väčšinou zhoršuje po konzumácii citrusových plodov, ale aj orechov a korenia. Nepriaznivo pôsobí aj bravčové mäso, pretože obsahuje veľa tuku a cholesterolu. Naopak, do svojho jedálnička zaraďte veľa surovej zeleniny, ovocia, chudého mäsa a rýb. Avšak je to individuálne a každý pacient by si mal odsledovať, aké potraviny mu ochorenie zhoršujú.

Liečivý pobyt pri mori

Špecifické zloženie vody Mŕtveho mora blahodarne pôsobí na kožné choroby. Klimatická prímorská liečba má podstatne lepšie výsledky ako fototerapia (ožarovanie UV lúčmi) a fotochemoterapia. Nehovoriac o tom, ako pozitívne vplýva na psychiku človeka. Či už v zime, alebo v lete, voľte radšej voľné oblečenie z prírodných textílií a pohodlnú obuv. Priamo na telo si neobliekajte šaty z hrubej látky, alebo také, ktoré púšťajú chĺpky. „Svrbiacu pokožku si neškriabte a nesnažte sa šupiny násilne odstraňovať,“ varuje odborníčka na záver a dodáva: „Psoriáza sa tým aktivuje!”

Skin in Balance, kozmetická starostlivosť z lekárne, obsahuje produkty na ošetrenie problematickej pleti. Pomáha účinne redukovať problémy ako pigmentové škvrny, akné, rozšírené cievky a iné. Na výrobu produktov sa používa tradične spracovaný panenský olivový olej z Toskánska, extrakty liečivých bylín, urea, či mikrostriebro. Spoločnosť Pharmatheiss Cosmetics ponúka kozmetické prípravky vyvinuté dermatológmi. Viac informácii nájdete na stránke www.naturprodukt.sk.

Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?

Pomôžeme vám rozhodnúť sa, ktorú destináciu na pobreží Egejského mora si vybrať.

Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?

Prinášame vám niekoľko cestovateľských tipov, za ktorými nemusíte cestovať ďaleko.

Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali

Súhlasíte s tým, že na Slovensku sú zimné športy veľmi populárne?

Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut

Oproti ostatným krajinám Vyšehradskej štvorky boli u nás vozidlá najmladšie, no aj raz tak drahé