Streda, 29. jún, 2022 | Meniny má Peter, Pavol, Petra

Na referendum sa chystá jeden a pol milióna ľudí

Agentúra Focus prišla s exkluzívnym prieskumom pre denník SME, v ktorom odhadla, že na referendum o ochrane rodiny príde 36 percent obyvateľov, čo je približne jeden a pol milióna ľudí.

obrazoksprava-r526_res.jpg

BRATISLAVA 6. februára - Agentúra Focus prišla s exkluzívnym prieskumom pre denník SME, v ktorom odhadla, že na referendum o ochrane rodiny príde 36 percent obyvateľov, čo je približne jeden a pol milióna ľudí.Ak už dnes počujeme zo strany niektorých médií, že referendum bude neúspešné, je to iba svojská interpretácia. S určitosťou budeme 7. februára vedieť iba to, či je platné, o jeho úspechu sa budú viesť diskusie a niečo poodhalí čas po referende.Z prieskumu agentúry Focus je zaujímavé, že vo väčšom množstve sa referenda chystajú zúčastniť ľudia s vysokoškolským vzdelaním. Do istej miery to vyvracia mýty o tom, že ho podporia iba nevzdelanci, čo chodia do kostolov."Referendové otázky môžu získať väčšiu legitimitu, ako má SMER-SD, ktorý vytvoril vládu jednej strany."Ak chceme otvoriť diskusiu o úspešnosti referenda, mali by sme si zopakovať pár čísiel. Na Slovensku sa posledných parlamentných volieb zúčastnilo iba 59,11 percent občanov, a nikto nerobil kampaň proti účasti. Avšak ak by k referendovým urnám prišlo iba jeden a pol milióna ľudí a odpovedalo by na všetky otázky kladne, dovolím si konštatovať, že referendum je úspešné. Pri posledných parlamentných voľbách volilo okolo 2 600 000 ľudí. 1 500 000 z 2 600 000 je približne 58 percent. To znamená, že 58 percent z aktívnych občanov podporuje agendu Aliancie za rodinu.Ešte jednoduchšie sa dá úspech alebo neúspech referenda hodnotiť cez výsledok strany SMER-SD. V parlamentných voľbách v roku 2012 získala 1 134 280 hlasov, čo znamenalo zisk 83 mandátov. Vďaka takémuto výsledku mohla prvýkrát v histórii modernej samostatnej Slovenskej republiky vytvoriť vládu jednej strany. Ak by referendum podporilo jeden a pol milióna občanov, je to oveľa viac, ako získala strana SMER-SD v parlamentných voľbách. V takom prípade získajú referendové otázky väčšiu legitimitu, ako má SMER-SD.Avšak na podobné počty treba počkať na čas až po najbližšej sobote. Bude zaujímavé sledovať interpretácie výsledkov. Istí si môžeme byť iba tým, že ešte aj platné referendum by v tejto atmosfére boli niektorí novinári schopní interpretovať negatívne.Oliver SeleckýAutor je občiansky aktivista.Zdroj článku: Aliancia za rodinu

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

5. ročník kurzu Technológia a konštrukcia v praxi - MTF STU a Schaeffler Skalica

Vysoká škola je pre študentov dobrým odrazovým mostíkom. A keď sa môžu zapojiť aj do programu, ich šance na uplatnenie sa vzrastú.

Hocikde ich nekúpite.

Siemens Healthineers je už 30 rokov synonymom precíznej medicíny na Slovensku