Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Na referendum sa chystá jeden a pol milióna ľudí

Agentúra Focus prišla s exkluzívnym prieskumom pre denník SME, v ktorom odhadla, že na referendum o ochrane rodiny príde 36 percent obyvateľov, čo je približne jeden a pol milióna ľudí.

obrazoksprava-r526_res.jpg

BRATISLAVA 6. februára - Agentúra Focus prišla s exkluzívnym prieskumom pre denník SME, v ktorom odhadla, že na referendum o ochrane rodiny príde 36 percent obyvateľov, čo je približne jeden a pol milióna ľudí.Ak už dnes počujeme zo strany niektorých médií, že referendum bude neúspešné, je to iba svojská interpretácia. S určitosťou budeme 7. februára vedieť iba to, či je platné, o jeho úspechu sa budú viesť diskusie a niečo poodhalí čas po referende.Z prieskumu agentúry Focus je zaujímavé, že vo väčšom množstve sa referenda chystajú zúčastniť ľudia s vysokoškolským vzdelaním. Do istej miery to vyvracia mýty o tom, že ho podporia iba nevzdelanci, čo chodia do kostolov."Referendové otázky môžu získať väčšiu legitimitu, ako má SMER-SD, ktorý vytvoril vládu jednej strany."Ak chceme otvoriť diskusiu o úspešnosti referenda, mali by sme si zopakovať pár čísiel. Na Slovensku sa posledných parlamentných volieb zúčastnilo iba 59,11 percent občanov, a nikto nerobil kampaň proti účasti. Avšak ak by k referendovým urnám prišlo iba jeden a pol milióna ľudí a odpovedalo by na všetky otázky kladne, dovolím si konštatovať, že referendum je úspešné. Pri posledných parlamentných voľbách volilo okolo 2 600 000 ľudí. 1 500 000 z 2 600 000 je približne 58 percent. To znamená, že 58 percent z aktívnych občanov podporuje agendu Aliancie za rodinu.Ešte jednoduchšie sa dá úspech alebo neúspech referenda hodnotiť cez výsledok strany SMER-SD. V parlamentných voľbách v roku 2012 získala 1 134 280 hlasov, čo znamenalo zisk 83 mandátov. Vďaka takémuto výsledku mohla prvýkrát v histórii modernej samostatnej Slovenskej republiky vytvoriť vládu jednej strany. Ak by referendum podporilo jeden a pol milióna občanov, je to oveľa viac, ako získala strana SMER-SD v parlamentných voľbách. V takom prípade získajú referendové otázky väčšiu legitimitu, ako má SMER-SD.Avšak na podobné počty treba počkať na čas až po najbližšej sobote. Bude zaujímavé sledovať interpretácie výsledkov. Istí si môžeme byť iba tým, že ešte aj platné referendum by v tejto atmosfére boli niektorí novinári schopní interpretovať negatívne.Oliver SeleckýAutor je občiansky aktivista.Zdroj článku: Aliancia za rodinu

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky

Stojí za ňou brandingová agentúra GALTON Brands

Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon

Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon pre Slovensko a Českú republiku v segmente dioptrických skiel.

Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie

Nečakané rozšírenie koronavírusu postavilo populáciu a taktiež rôzne priemyselné odvetvia pred výzvy v mnohých oblastiach života.