Štvrtok, 18. apríl , 2019

Päť rád ako správne konsolidovať svoje financie

Slováci často splácajú úvery viacerým finančných inštitúciám, pritom jednoduchým riešením ako vykľučkovať z neprehľadnej finančnej situácie je konsolidácia, teda zlúčenie úverov do jedného.

Záujem Slovákov o úvery rastie, hoci sporenie je pre nich stále prvoradé. Úvery často splácajú viacerým finančných inštitúciám, pritom jednoduchým riešením ako vykľučkovať z tejto neprehľadnej situácie je konsolidácia, teda zlúčenie úverov do jedného. Minuloročný až 60-percentný nárast záujmu o konsolidačný úver Lepšia splátka od Poštovej banky potvrdzuje trend  refinancovania starých úverov. Keďže nie vždy
platí, že konsolidácia je vhodná pre každého, Poštová banka prináša päť rád ako správne konsolidovať svoje financie a čo všetko majú klienti zvážiť pri rozhodovaní.

1/ Vypočítať si, či sa konsolidácia oplatí – klient by si mal v prvom rade zistiť, či v banke dostane nižšiu úrokovú sadzbu oproti, tej čo má v súčasnosti. Dôležité
je, aby si vďaka konsolidácii mohol efektívne znížiť výšku mesačnej splátky, resp. skrátiť dobu splatnosti úveru.

2/ Opýtať sa, aké poplatky sú spojené s úverom – klientom odporúčame vždy sa riadiť RPMN. V niektorých prípadoch môžu získať výhodnejší úrok, ale za vyšší poplatok, čo môže celkovú sumu úveru zbytočne navýšiť. V takom prípade sa konsolidácia nemusí vyplatiť.

3/ Zistiť, aké typy úverov banka refinancuje – v prípade, že si klient chce spojiť napríklad pôžičky z nebankovej spoločnosti, kreditnej karty, povoleného prečerpania či splátkového predaja, odporúčame informovať sa v banke, či môže konsolidovať aj tieto typy úverov.

4/ Informovať sa o podmienkach refinancovania – klient by si mal detailne zistiť, za akých podmienok mu banky úvery refinancujú a zvážiť, či ich spĺňa.

5/ Overiť si, ako jednoducho sa dá konsolidačný úver vybaviť – pri rozhodovaní o úvere by si mal klient preveriť, čo všetko musí pri žiadosti banke predložiť. Určite nájde banky, kde môže úvery konsolidovať jednoducho a rýchlo, len s občianskym preukazom.

Pri konsolidačnom úvere, akým je napríklad Lepšia splátka od Poštovej banky, klient získa nielen lepší prehľad o svojich financiách, ale zároveň si môže efektívne znížiť výšku mesačnej splátky alebo obdobie splácania. Lepšia splátka umožňuje spojiť rôzne úvery do jedného, ktorý môže byť vo výške od 400 až do 30 000 €. Najčastejšie si ľudia konsolidujú bezúčelové pôžičky, povolené prečerpania na účte či kreditné karty. Môžu však refinancovať aj pôžičky z nebankoviek a nákupy na
splátky.

V prípade potreby si klient môže sumu úveru navýšiť, a to až do výšky 30 000 €. Získa tak peniaze navyše a môže ich použiť na čokoľvek. Pri čerpaní Lepšej splátky na účet Poštovej banky získa klient úver aj bez poplatku za spracovanie úveru. Ak požiada o Lepšiu splátku do 29. marca s benefitom „Mínus 2,22 percenta“  môže mať splátku ešte nižšiu, ak bude úver splácať riadne a včas z účtu v Poštovej banke aspoň 24 mesiacov po sebe. O Lepšiu splátku je možné požiadať na ktoromkoľvek z viac ako 1 500 obchodných miest Poštovej banky. Pre väčšinu klientov Poštovej banky stačí na jej vybavenie občiansky preukaz. Bližšie informácie o produkte nájdete na www.postovabanka.sk.

Bim Challenge 2019

4. Majstrovstvá Slovenska v rýchlosti projektovania

Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov

Čerpacie stanice OMV budú v plnej prevádzke aj počas dní, keď v bežných obchodoch nenakúpite.

Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur

Miestne samosprávy, školy, cirkvi aj neziskové organizácie majú šancu získať príspevok od 20.000 do 50.000 eur.

Grilovacia sezóna je zahájená!

Grilovanie je jednou z tých oddychových aktivít na záhrade. Aké sú rady, tipy a triky na tento rok? Dá sa grilovať aj bez dymu?