Piatok, 26. apríl , 2019

Pasívny dom: zdravé, ekologické a cenovo dostupné bývanie

Vlastný domček je snom viacerých z nás, no len málokto vie, že výstavbou pasívneho domu sa dá tento sen premeniť na realitu.

Výhodnejší než nízkoenergetický

Klasický dom má spotrebu energie približne 120 kWh/m2 za jeden rok, pri nízkoenergetickom to klesá pod 50 kWh/m2 za jeden rok. Pasívny dom ale všetkých prekvapuje ešte nižším číslom – spotreba za rok sa uvádza v čísle iba 15 kWh/m2. Táto úctyhodná hranica je dosiahnutá jednoduchým spôsobom – pasívny dom je postavený s dôrazom na každý jeden detail tak, aby domácnosť efektívne využívala všetky zdroje tepla. V lete máte znesiteľný chládok v porovnaní s bežným domom, v zime príjemne teplo.

Nie je to len zateplený dom

Zateplenie starého domu ušetrí nejaké náklady na vykurovanie, ale to je obvykle aj tak dosť malá čiastka. Pasívny dom je celý navrhnutý a postavený tak, aby dokázal vzduch správne ventilovať a využívať postavenie jednotlivých svetových strán vo svoj prospech.

Základom je orientácia domu, výber stavebných materiálov, kvalitná tepelná izolácia a dôkladné tesnenie proti vetru. Všetky tieto vlastnosti robia z pasívneho domu to najlepšie riešenie v oblasti stavby rodinného domu. Rodiny, ktoré vyskúšali takýto dom, si jeho vlastnosti nevedia vynachváliť. Náklady sa podstatne znížili už počas prvého roku bývania a odhady ukazujú, že sa počiatočná investícia do takéhoto domu vráti skoro okamžite, pri správnom návrhu môže byť veľmi podobná ako u nízkoenergetického domu.

Certifikácia a kvalita stavby

V súčasnosti sa stavbe pasívnych domov venuje niekoľko firiem, ktoré pôsobia buď len u nás, alebo sú známe aj v zahraničí. Výber je len na vás, avšak nemala by rozhodovať len cena. Informujte sa u známych, ktorí už takýto domček majú postavený, alebo hľadajte referencie prostredníctvom fór kde sa ľudia delia so svojimi skúsenosťami.

Počas celej realizácie projektu dohliadajte na každý krok, pýtajte sa, konzultujte. Správna firma sa venuje každému jednému zákazníkovi osobitne. Po dostavaní domu by ste mali dostať certifikát. Nezabudnite na veľmi dôležitý test vzduchovej priepustnosti, ktorý potvrdí kvalitu stavby.

Splnenie vašej predstavy

Pasívny dom nemá predpísaný pôdorys alebo rozloženie miestnosti, takže si môžete celý domček "poskladať" podľa vlastnej predstavy, ktorú o dome a bývaní máte. Individuálny prístup by mal byť samozrejmosťou. Niektoré firmy však ponúkajú katalóg, z ktorého môžete čerpať inšpiráciu alebo si nechať postaviť podobný dom

Viac informácií môžete získať priamo na www.modernepasivnedomy.sk

Tipy od sprievodkyne: Ako si užiť dovolenku na nádhernej Ischii?

Hodinky odložte, čas tu nikomu nič nehovorí, hovorí sprievodkyňa.

Arca Brokerage House mala úspešný rok 2018

Obchodník s cennými papiermi Arca Brokerage House pokračoval v roku 2018 s výrazným rastom aktív pod svojou správou.

5 funkcií ČSOB SmartBankingu, ktoré vám ušetria čas

ČSOB svoje mobilné bankovníctvo zdokonaľuje už 9 rokov.

Enviro deň v Košiciach prinesie zábavu aj osvetu

Planétu máme len jednu a čím skôr ju začneme chrániť, tým lepšie.