Express People radí, ako sa uplatniť na trhu práce

Nezamestnanosť mladých ľudí je stále aktuálnejšou témou. Prečo má toľko mladých problém uplatniť sa? Odpovede sme hľadali u zástupcov stredných škôl, úradu práce a personálnej agentúry Express People na nedávnom workshope.

Praxovať, praxovať, praxovať

Riaditeľ Spojenej školy Ľ. Podjavorinskej v Prešove Anton Muška vkladá nádej do snahy vytvoriť v školstve duálny systém vzdelávania. Čo to reálne znamená? Praxovať tak veľa, ako aj študovať. Týždeň štúdia by sa na stredných odborných školách kompenzoval týždňom praxe. Ideálne priamo na pracovisku – vo firmách a spoločnostiach. Zákon o duálnom vzdelávaní by mal vstúpiť do platnosti začiatkom apríla. Dúfajme teda, že študenti sa naozaj dočkajú zlepšenia a pomer teoretického a praktického vzdelávania sa vyrovná. Absolventi tak získajú základné pracovné návyky a budú lepšie pripravení na vstup na pracovný trh.

Vychovávať pre trh práce

Na Slovensku vládne značná nerovnováha medzi obľúbenými študijnými odbormi a pracovnými pozíciami, o ktoré je na trhu práce reálny záujem. Riaditeľ Muška už nechce ďalej vychovávať svojich absolventov pre úrady práce, ale pre trh práce. Vníma preto ako nevyhnutné vytvárať viac študijných odborov, o ktoré je záujem. Pracovných ponúk na trhu totiž nie je málo. Školy však nedokážu v dostatočnej miere reflektovať súčasné podmienky pracovného trhu. Odborníci volajú po znovuzavedení povinných dielní a pracovného vyučovania. „Tiež by bolo účinné obnoviť pravidelné školské exkurzie do firiem a spoločností. Nech žiaci vidia, ako vyzerá napríklad taký údržbár 21. storočia,“ odporúča Peter Dosedla, konateľ personálnej agentúry Express People a člen prezídia Aliancie personálnych agentúr Slovenska.

O ktoré pozície je záujem?

Zo štatistík Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny vyplýva, že na pracovnom trhu je najväčší dopyt po pozíciách v strojárstve, stavebníctve a elektrotechnike, ako aj o robotnícke pozície. Zvýšený dopyt je aj po manažéroch výroby a kontrolóroch v automobilovom priemysle.

Čo radí študentom a absolventom personálna agentúra Express People?

Ako sa odlíšiť od svojich rovesníkov a uplatniť sa na trhu práce?

- Získavajte pracovné skúsenosti čo najskôr – už počas štúdia. Brigádujte, nájdite si sezónnu prácu počas prázdnin. Každá pracovná skúsenosť sa vám zapíše do životopisu a zvýši vaše šance na úspech v budúcnosti. „Zo štatistík vyplýva, že o mnohé brigády majú záujem dlhodobo nezamestnaní a ľudia nad 40 rokov. Záujem mladých, naopak, klesá,“ vyjadril sa Ing. Peter Dosedla.

- Prispôsobte svoje finančné nároky vlastným skúsenostiam. Mnohí mladí ľudia, ktorí práve doštudovali, nemajú reálne platové očakávania a požadujú nástupný plat, ktorý nezodpovedá ich skúsenostiam. „Kariéra sa nerodí zo dňa na deň. Je to niečo, čo sa buduje a trvá. Závisí od skúsenosti, ale hlavne od záujmu napredovať,“ tvrdí Ing. Dosedla.

- Navštívte pracovné veľtrhy, kde máte reálnu šancu nadviazať kontakt s mnohými zamestnávateľmi. Zoznam veľtrhov, ktoré sa oplatí tento rok navštíviť, nájdete tu.

- Majte pripravený profesionálny životopis a motivačný list. V životopise uveďte všetky svoje doterajšie skúsenosti – aj brigády, sezónne práce, organizovanie školského predstavenia či dobrovoľníctvo. V motivačnom liste vyzdvihnite svoje silné stránky. Skrátka - „predajte sa“.

Autorom správy je personálna agentúra Express People. Všetky aktuálne pracovné pozície spoločnosti nájdete na adrese www.express-praca.sk

Express People. Kliknite si po dobrú prácu.

expreslogo-r445_res.jpg

Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku

Miesto nerušeného oddychu, športového vyžitia a adrenalínových zážitkov. Aj také sú Tatry.

Alarica – new business project in the market of shoes

The difference of the Alarica platform from the other marketplaces is it’s narrow specialization and payment policy.

Ako jazdiť na snehu alebo ľade?

Základom je menej otáčok a brzdiť ešte pred zákrutou.

Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?

Pomôžeme vám rozhodnúť sa, ktorú destináciu na pobreží Egejského mora si vybrať.