Express People radí, ako sa uplatniť na trhu práce

Nezamestnanosť mladých ľudí je stále aktuálnejšou témou. Prečo má toľko mladých problém uplatniť sa? Odpovede sme hľadali u zástupcov stredných škôl, úradu práce a personálnej agentúry Express People na nedávnom workshope.

Praxovať, praxovať, praxovať

Riaditeľ Spojenej školy Ľ. Podjavorinskej v Prešove Anton Muška vkladá nádej do snahy vytvoriť v školstve duálny systém vzdelávania. Čo to reálne znamená? Praxovať tak veľa, ako aj študovať. Týždeň štúdia by sa na stredných odborných školách kompenzoval týždňom praxe. Ideálne priamo na pracovisku – vo firmách a spoločnostiach. Zákon o duálnom vzdelávaní by mal vstúpiť do platnosti začiatkom apríla. Dúfajme teda, že študenti sa naozaj dočkajú zlepšenia a pomer teoretického a praktického vzdelávania sa vyrovná. Absolventi tak získajú základné pracovné návyky a budú lepšie pripravení na vstup na pracovný trh.

Vychovávať pre trh práce

Na Slovensku vládne značná nerovnováha medzi obľúbenými študijnými odbormi a pracovnými pozíciami, o ktoré je na trhu práce reálny záujem. Riaditeľ Muška už nechce ďalej vychovávať svojich absolventov pre úrady práce, ale pre trh práce. Vníma preto ako nevyhnutné vytvárať viac študijných odborov, o ktoré je záujem. Pracovných ponúk na trhu totiž nie je málo. Školy však nedokážu v dostatočnej miere reflektovať súčasné podmienky pracovného trhu. Odborníci volajú po znovuzavedení povinných dielní a pracovného vyučovania. „Tiež by bolo účinné obnoviť pravidelné školské exkurzie do firiem a spoločností. Nech žiaci vidia, ako vyzerá napríklad taký údržbár 21. storočia,“ odporúča Peter Dosedla, konateľ personálnej agentúry Express People a člen prezídia Aliancie personálnych agentúr Slovenska.

O ktoré pozície je záujem?

Zo štatistík Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny vyplýva, že na pracovnom trhu je najväčší dopyt po pozíciách v strojárstve, stavebníctve a elektrotechnike, ako aj o robotnícke pozície. Zvýšený dopyt je aj po manažéroch výroby a kontrolóroch v automobilovom priemysle.

Čo radí študentom a absolventom personálna agentúra Express People?

Ako sa odlíšiť od svojich rovesníkov a uplatniť sa na trhu práce?

- Získavajte pracovné skúsenosti čo najskôr – už počas štúdia. Brigádujte, nájdite si sezónnu prácu počas prázdnin. Každá pracovná skúsenosť sa vám zapíše do životopisu a zvýši vaše šance na úspech v budúcnosti. „Zo štatistík vyplýva, že o mnohé brigády majú záujem dlhodobo nezamestnaní a ľudia nad 40 rokov. Záujem mladých, naopak, klesá,“ vyjadril sa Ing. Peter Dosedla.

- Prispôsobte svoje finančné nároky vlastným skúsenostiam. Mnohí mladí ľudia, ktorí práve doštudovali, nemajú reálne platové očakávania a požadujú nástupný plat, ktorý nezodpovedá ich skúsenostiam. „Kariéra sa nerodí zo dňa na deň. Je to niečo, čo sa buduje a trvá. Závisí od skúsenosti, ale hlavne od záujmu napredovať,“ tvrdí Ing. Dosedla.

- Navštívte pracovné veľtrhy, kde máte reálnu šancu nadviazať kontakt s mnohými zamestnávateľmi. Zoznam veľtrhov, ktoré sa oplatí tento rok navštíviť, nájdete tu.

- Majte pripravený profesionálny životopis a motivačný list. V životopise uveďte všetky svoje doterajšie skúsenosti – aj brigády, sezónne práce, organizovanie školského predstavenia či dobrovoľníctvo. V motivačnom liste vyzdvihnite svoje silné stránky. Skrátka - „predajte sa“.

Autorom správy je personálna agentúra Express People. Všetky aktuálne pracovné pozície spoločnosti nájdete na adrese www.express-praca.sk

Express People. Kliknite si po dobrú prácu.

expreslogo-r445_res.jpg

Problém s darčekom? 10 perfektných tipov na Vianočné darčeky!

Prinášame vám niekoľko super tipov na darčeky pre celú rodinu, ktoré potešia nie len pod Vianočným stromčekom ale aj po sviatkoch.

Slovensko bude vo svete reprezentovať projekt Zachráň včely

Slovensko patrí k špičke v oblasti technológií a projekt Zachráň včely je toho dôkazom.

Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou

Predvianočný zhon je v plnom prúde a pri nákupoch zabúdame na starých rodičov.

Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska

Zážitkami nabitý poznávací zájazd vám predstaví všehochuť Thajského kráľovstva.