Jááánošííík je na scéne už unikátnych 45 rokov

Tak ako autor diela Stanislav Štepka, tak aj jeho kabaretná hra Jááánošííík je unikátom na slovenskej divadelnej scéne. Divákov rozveseľuje už od prvej premiéry 14. novembra 1970.

Odvtedy si získala prvenstvo ako najviac reprízovaná pôvodná hra na Slovensku. V januári v tomto roku si diváci mohli na doskách Radošinského naivného divadla pozrieť 900. reprízu, ktorá bola v mnohom rovnako originálna ako premiéra spred 45 rokov.

Inscenácia za takmer polstoročie prešla tromi odlišnými, no mimoriadne tvorivými režijnými a dramaturgickými naštudovaniami. V divadlách na Slovensku, v Česku a v zahraničí Jááánošíííka videlo úctyhodných 315 000 divákov.

Pôvodný dramatický text pod názvom Jááánošííík vznikol z pera a pod režijnou taktovkou ústrednej osobnosti Radošincov - Stanislava Štepku, ktorý zároveň účinkoval vo všetkých troch naštudovaniach. Autorom hudobnej zložky pôvodnej inscenácie bola ďalšia významná osobnosť Radošinského naivného divadla tamtoho obdobia, Milan Markovič. Ten sa v inscenácii predstavil ako herec, spevák a Uhorčík - spolu s nezabudnuteľnými tvárami súboru – napríklad Katarínou Kolníkovou. Vznikla kabaretná hra, ktorá prežila dobu, stala sa maturitnou otázkou a nepochybne bude baviť divákov ďalšie desaťročia.

Inscenácia prešla po prvých 501 reprízach ežijnou úpravou a v roku 2000 mala duhú premiéru pod názvom Jááánošííík (po 30 rokoch), hru režíroval Jakub Nvota. Druhá verzia inscenácie zožala pri svojich 237 reprízach rovnaký úctyhodný úspech ako tá pôvodná.

Základné dramatické postavy a ich silný humorno-satirický odkaz pretrvali  v Jááánošíííkovi až do súčasnosti. Pri príležitosti trojstého výročia popravy zbojníka Juraja Jánošíka pripravil umelecký súbor novú podobu inscenácie s výraznými vynovenými autorskými textami, zaujímavou scénografiou Petra Čaneckého a Svetozára Mydla a s novou hudbou Ľubice Malachovskej-Čekovskej. Presne 17. marca 2013 (v deň trojstého výročia popravy Jánošíka) mala v Liptovskom Mikuláši obnovenú premiéru hra Jááánošííík po tristo rokoch, v inscenácii sa predstavili dnes už stabilné herecké tváre divadla. V úlohe zbojníka Jánošíka sa s Mojmírom Cabanom alternuje Svätopluk Malachovský. Divákov v hre upútajú aj René Štúr či  Michal Kubovčík; spomínaná dvojica stojí okrem výrazných hereckých výkonov aj autorsky za improvizovaným Uhorčíkovým monológom.

Vo všetkých troch naštudovaniach účinkovali iba Stanislav Štepka a Maruška Nedomová. V dvoch hrali aj Mojmír Caban, Richard Felix, Lucia Bugalová-Molnárová a Petra Molnárová a Ladislav Hubáček. V Jááánošíííkovi (po tridsiatich rokoch) a v Jááánošíííkovi po tristo rokoch pribudli na scéne aj hudobné skupiny a nové piesne, ktorých autormi sú Kamil Žiška a Ľubica Malachovská-Čekovská.

O úspechu hry a neutíchajúcom záujme divákov svedčí aj fakt, že Radošinské naivné divadlo uviedlo koncom januára už 900. reprízu predstavenia  Jááánošííík. „Radošinské naivné divadlo už viac ako polstoročie rozveseľuje divákov svojim úprimným ľudovým humorom. Sme radi, že ako jeho dlhoročný podporovateľ môžeme prispieť k pokračovaniu, napredovaniu a úspechom tak výnimočného zoskupenia, akým jednoznačne Radošinské naivné divadlo je,“
povedala Anna Tkáčová, hovorkyňa Poštovej banky.

Poštová banka pôsobí na slovenskom trhu už 23 rokov. S miliónom klientov patrí v oblasti retailu k najsilnejším bankám. Jej vlastnú sieť tvorí 44 pobočiek, 216 bankomatov a svoje služby poskytuje aj na viac ako 1 500 poštách po celom Slovensku. Jej klienti majú k dispozícii viac ako 7 000 miest na výber hotovosti. Štandardnú ponuku bankových produktov a služieb dopĺňajú poistné produkty, podielové fondy a dôchodkové sporenie v druhom pilieri.

Prihláste sa a vložte PR článok

Dekan ocenil študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave

Pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva sa stretlo vedenie SvF STU v Bratislave s najlepšími študentmi.

Application of GDPR with respect to the size of the enterprise

The right form of personal data protection is to be drawn primarily from the point of view of the data subject.

Modern luxury next to the Blue Church

Although modern in architecture, Bezručova Residence preserves Bratislava´s rich history through luxurious and innovative living.

VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu

Z väčších rozmerov a dlhšieho rázvoru modelu Allspace ťaží celá posádka a aj batožinový priestor.