Myslíte si, že máte dostatok vitamínu D?

Urobte si v duchu rekapituláciu času stráveného v prírode, na slnku... Nedopadla v prospech dostatočného príjmu slnečného žiarenia? Žiaľ, väčšina obyvateľov vo svete je na tom rovnako.

Urobte si v duchu rekapituláciu času stráveného v prírode, na slnku... Nedopadla v prospech dostatočného príjmu slnečného žiarenia? Žiaľ, väčšina obyvateľov vo svete je na tom rovnako – chronicky trpíme nedostatkom slnka a tým aj slnečného vitamínu D. Lekári začínajú biť na poplach - poukazujú na jeho alarmujúcu absenciu, s ktorou súvisí široká paleta ochorení.

Oprávnené ťaženie dermatológov proti neregulovanému opaľovaniu kvôli nadmernému výskytu malígneho melanómu vyvolalo opačný extrém – fóbiu pred slnečným žiarením, ktorá má spolu so zmenou spôsobu nášho života v ostaných rokoch na svedomí celosvetovú pandémiu nedostatku vitamínu D3. Akosi sme zabudli na staré známe porekadlo Kde nechodí slnko, chodí lekár, ktorého modifikácie poznali už antickí Gréci a Rimania. Nevychádzame von z interiérov, pracujeme v nadčasoch, vysedávame pri monitoroch počítačov, televízoroch či DVD, presúvame sa automobilmi ... Všeobecne zabúdame na prirodzený pohyb vonku, na vzduchu, na slnku. Dnešný permanentný stres v uzavretom priestore sa výrazne odlišuje od čias dávnominulých, kedy sa v ešte nepretechnizovanom a nepreelektornizovanom svete výraznejšie striedali fázy stres – relax pri pobyte v otvorenej prírode, keď zabezpečovanie našej existencie súviselo väčšmi s poľnohospodárskou činnosťou.

jamieson vitamín d

Rapídny pokles déčka v organizme je daň za náš hektický životný štýl a fóbiu pred slnečným žiarením

Aj preto dnes viac ako 60 % populácie má nedostatok vitamínu D3, z toho asi u 25 % sa zistila jeho extrémne nízka hladina. Odhaduje sa, že v jesenných a zimných mesiacoch sa nedostatok vitamínu D3 vyskytuje najmenej u 1 miliardy ľudí. Tento problém neobchádza ani Slovensko. Na nízke koncentrácie vitamínu D3 u slovenských detí a adolescentov vo všetkých vekových skupinách poukázala štúdia z roku 2010 uskutočnená Klinikou pre deti a dorast A. Getlíka SZU. Veľmi nepriaznivý je fakt, že jeho nedostatok má až 77,7 % detí, najmä v jesennom a zimnom období.

Chráni pred civilizačnými ochoreniami, posilňuje imunitu

Odborníci stále viac upozorňujú na dôsledky nášho rapídneho odklonu od prirodzeného spôsobu života súvisiaceho s pohybom a pobytom na čerstvom vzduchu.   Táto výrazná zmena sa prejavuje aj na našom hormonálnom systéme. Vitamín D3 je vlastne prohormón, teda vysoko účinná látka, ktorá ovplyvňuje mnohé životne dôležité pochody v našom organizme. Vzniká spontánnou izomerizáciou v koži účinkom UV lúčov a tvorí až 95 % telového vitamínu D. Pre jeho dostatočnú hladinu v tele je teda dôležité predovšetkým slnečné žiarenie, ktoré nám ho pomáha premeniť na účinnú formu, nevyhnutnú pre správnu činnosť nášho organizmu. Vitamín D3 – cholekalciferol – podporuje zdravý rast a vývoj detí – známy je predovšetkým jeho antirachitický účinok, pomáha budovať imunitu a je účinnou prevenciou ochorení srdca a ciev, dýchacích ciest, osteoporózy, cukrovky, znižuje riziko vzniku onkologických ochorení a ďalších civilizačných chorôb.

pomoc – slnečný prírodný vitamín z lanolínu z ovčej vlny

Pomoc – slnečný prírodný vitamín z lanolínu z ovčej vlny

Ak pre svoju pracovnú vyťaženosť pobyt na slnku postrádame i v mesiacoch chudobných na slnečné lúče, siahnime po kvalitnom, pre organizmus dobre využiteľnom doplnku výživy!  Deficit vitamínu D3 dokáže vynikajúco doplniť optimálny prírodný vitamín D3 – cholekalciferol v prípravkoch Jamieson. Vyrába sa špeciálnou patentovanou technológiou z čistého „slnečného” lanolínu z ovčej vlny z oviec chovaných na slnečných pasienkoch Nového Zélandu. Účinný spôsob, ako zvýšiť hladinu vitamínu D3 v krvi, je podľa lekárov príjem 2 000 IU vitamínu D3 denne a pri jeho vysokom deficite i niekoľkonásobne viac.

Moderný hotel, kde sa cítite ako doma

Obľúbený štvorhviezdičkový Hotel Impozant vo Valčianskej doline prešiel v tomto roku rozsiahlou rekonštrukciou.

Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave

Vedecká rada k 80. výročiu začatia výučby v stavebníctve a geodézii

Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu

Spoločnosť Penta Real Estate odovzdala Stavebnej fakulte STUv Bratislave 3D tlačiarne a zariadenia virtuálnej reality

Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?

Každé zastavenie výroby spôsobuje stratu. Ako predísť nečakaným výpadkom na výrobných linkách? Riešenie = prediktívna údržba.