Preč s vejárikmi na nohách

Prejavujú sa ako drobné červené, modré alebo fialové vejáriky. Reč je o metličkových žilkách, ktoré trápia prevažne ženy. Okrem toho, že predstavujú nepríjemný kozmetický problém, upozorňujú aj na ten zdravotný. Čo je ich príčinou a čo by mala zahŕňať starostlivosť o postihnuté miesta sme sa porozprávali s dermatologičkou MUDr. Nadeždou Suchou.

Pomoc z prírody v podobe kosodrevinovej silice

Výskyt “malých pavúčikov” je daný najmä genetikou – až z 80 %.   Metličky patria do rodiny kŕčových žíl a vyžadujú si cielenú liečbu. Samé od seba nezmiznú. Presnej diagnóze by malo predchádzať dôkladné preskúmanie cievneho systému na základe klinického a ultrazvukového vyšetrenia. Metličky sa tvoria u žien počas celého života, typickými sú najmä pre obdobie dospievania, pôrodu a prechodu. Nie je nič nezvyčajné, ak sa spolu s nimi objavia pocity napätia a bolesti nôh. Samotné metličky sa zvyčajne odstraňujú pomocou sklerotizácie a laseru. Výhodou sklerotizácie je lepší efekt u väčších metlíc, laser je vhodný pre najmenšie metličky a „pavučinky.“ Zvyčajne sa vyskytujú na vonkajších stranách stehien, ale napríklad aj na tvári. Rizikovými faktormi sú nesprávna životospráva, nadváha a nedostatok pohybu. Prevencia ich rozvoja spočíva najmä vo včasnej liečbe, v zdravom životnom režime s dostatkom pohybu, tekutín a spánku. „V starostlivosti o nohy sú veľmi účinné prípravky obsahujúce kosodrevinovú silicu. Tá vďaka vysokému obsahu delta-3-karénu, prírodnej účinnej substancii, podporuje telu vlastné regeneračné procesy,“ hovorí MUDr. Nadežda Suchá. Prírodnú kosodrevinovú silicu tej najvyššej kvality nájdeme v produktoch Allga San.

allga san balzam.jpg

Prevencia, ošetrenie a krytie

Pri mnohých ťažkostiach s nohami hrá dôležitú úlohu pravidelná starostlivosť a ošetrenie. Úľavu a ochladenie pri venóznych problémoch, ktoré sa prejavujú opuchom, oťažením a únavou nôh poskytuje Allga San Chladivý sprej na metličkové žilky s pantenolom (75 ml/6,83€). Kosodrevinové mlieko na nohy ( 100 ml/ 6,40 €) nohy výrazne osvieži, ošetrí suchú pokožku a podporí jej prekrvenie.  Allga San  Balzam na metličkové žilky ( 100 ml/ 9,45€ ) zase obsahuje starostlivo zosúladené zložky a prispieva tak k zmierneniu viditeľnosti metličkových žiliek. Zároveň má chladivo osviežujúci účinok. Odporúča sa nanášať ho minimálne 2-krát denne na pokožku nôh a jemne rozotrieť v smere zdola nahor. Unavené, ťažké nohy z času na čas potrápia každého z nás. Často sa objavujú v dôsledku nedostatku pohybu. Pravidelné prechádzky sú preto výbornou prevenciou. Veľmi účinné sú aj striedavé teplé a studené kúpele nôh, pretože podporujú cirkuláciu krvi. Pomáhajú tiež jemné masáže.

chladivy sprej na metlickove zilky.jpg

Tipy pre pekné pevné nohy:

1. Trénujte svalstvo lýtok.
  2. Vykladajte si nohy hore tak často, ako je to len možné.
  3. Noste rovné pohodlné topánky.
  4. Vyhýbajte sa príliš tesným nohaviciam
  5. Dbajte na vyváženú racionálnu stravu
  6. Športujte: plávanie, bicyklovanie po rovnom teréne, beh na lyžiachkosodrevinove mlieko na nohy.jpg

Skin in Balance, kozmetická starostlivosť z lekárne, obsahuje produkty na ošetrenie problematickej pleti. Pomáha účinne redukovať problémy ako pigmentové škvrny, akné, rozšírené cievky a iné. Na výrobu produktov sa používa tradične spracovaný panenský olivový olej z Toskánska, extrakty liečivých bylín, urea, či mikrostriebro. Spoločnosť Pharmatheiss Cosmetics ponúka kozmetické prípravky vyvinuté dermatológmi. Viac informácii nájdete na stránke www.naturprodukt.sk.

Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson

Millennials are the largest pool of potential employees, and the most attractive because of their high education level.

Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?

Známy šéfkuchár Vojto Artz prezradil, čo bude hýbať svetom gastronómie v roku 2018.

Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!

Nový projekt na Furči nerobí kompromisy medzi dostupnosťou a pokojným bývaním.

Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku

Miesto nerušeného oddychu, športového vyžitia a adrenalínových zážitkov. Aj také sú Tatry.