Pondelok, 17. február, 2020 | Meniny má Miloslava

Vyhliadky pre absolventov: Každý tretí bez práce?

Slovensko sa dlhodobo trápi s nezamestnanosťou mladých ľudí. Zo štatistík vyčnieva takmer 64 000 ľudí do 25 rokov, evidovaných na úradoch práce.

Slovensko sa dlhodobo trápi s nezamestnanosťou mladých ľudí. Zo štatistík vyčnieva takmer 64 000 ľudí do 25 rokov, evidovaných na úradoch práce. Čerství maturanti a absolventi vysokých škôl budú mať po ukončení štúdia neľahkú úlohu obstáť v konkurencii na trhu práce. Personálna agentúra Adecco preto realizuje už tretí ročník programu Adecco Way to Work™, s ambíciou pomôcť mladým nájsť uplatnenie.

Cieľom  globálneho programu Adecco Way to Work™ je zlepšovať pripravenosť a šance mladých na pracovnom trhu. Vo štvrtok 26. marca 2015 sa v rámci Adecco Street Day™ otvoria dvere pobočiek Adecco v Bratislave, Trnave, Žiline a Košiciach pre všetkých uchádzačov o zamestnanie, najmä však pre absolventov stredných a vysokých škôl. Personalisti im poradia, ako si vybrať vhodnú pracovnú ponuku, pomôžu im pripraviť kvalitný životopis a zlepšiť prezentačné schopnosti.

Absolventi stredných a vysokých škôl by mali byť spomedzi všetkých uchádzačov o zamestnanie najviac flexibilní, jazykovo zdatní a prístupní novým podmienkam. Skutočnosť je však iná. Uchádzačom do 25 rokov trvá v priemere viac ako rok, kým si nájdu prácu. „Dôvodom zďaleka nie je iba nedostatok pracovných skúseností“, tvrdí Ivana Vačoková z Adecco Slovakia. „Prekvapivé množstvo záujemcov o prácu stroskotá kvôli nešťastne sformulovanému životopisu. Nevhodná vizáž, neskorý príchod a prehnané či nedostatočné sebavedomie na pracovnom pohovore sú ďalšie dôležité faktory, ktoré uchádzači podceňujú. Práve rozhovor so skúseným personalistom absolventovi často otvorí oči a môže sa stať prvým krokom na ceste k úspešnému štartu kariéry,“ hovorí I. Vačoková.

Slovensko s 30 percentnou nezamestnanosťou ľudí vo veku 15 – 24 rokov nie je jedinou krajinou s alarmujúcou situáciou. V Európskej únii je nezamestnaných viac ako 5 miliónov mladých ľudí. Najvyššia miera nezamestnanosti v tejto vekovej skupine pretrváva v Španielsku a Grécku, kde je bez práce viac ako polovica mladých ľudí.

Program Adecco Way to Work™ bude prebiehať súbežne v šesťdesiatich krajinách celého sveta. Okrem Adecco Street Day™ pripravuje personálna agentúra aj projekt Adecco Experience s cieľom poskytnúť študentom a absolventom krátkodobé pracovné stáže v renomovaných spoločnostiach, ktoré im pomôžu získať cenné pracovné skúsenosti a zvýšia ich šance na trhu práce.

www.adeccowaytowork.com
Facebook: www.facebook.com/AdeccoWaytoWork
Twitter: www.twitter.com/AdeccoWayToWork

Zdroje:
(1) Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny
(2) Youth unemployment rate, Eurostat

Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál

Tesco počas minulého roka darovalo ľuďom v núdzi po celom Slovensku rekordné množstvo potravín.

Liptov in wintertime

Liptov is an ideal place to relax, get to know Slovak folklore and nature, swim in all weather conditions, but also to try sports.

Gambrinus skončil s výrobou piva v plastových fľašiach

Vyzýva ľudí na celom Slovensku: Pridajte sa k nám a zapojte sa do Veľkého jarného upratovania.