Vyhliadky pre absolventov: Každý tretí bez práce?

Slovensko sa dlhodobo trápi s nezamestnanosťou mladých ľudí. Zo štatistík vyčnieva takmer 64 000 ľudí do 25 rokov, evidovaných na úradoch práce.

Slovensko sa dlhodobo trápi s nezamestnanosťou mladých ľudí. Zo štatistík vyčnieva takmer 64 000 ľudí do 25 rokov, evidovaných na úradoch práce. Čerství maturanti a absolventi vysokých škôl budú mať po ukončení štúdia neľahkú úlohu obstáť v konkurencii na trhu práce. Personálna agentúra Adecco preto realizuje už tretí ročník programu Adecco Way to Work™, s ambíciou pomôcť mladým nájsť uplatnenie.

Cieľom  globálneho programu Adecco Way to Work™ je zlepšovať pripravenosť a šance mladých na pracovnom trhu. Vo štvrtok 26. marca 2015 sa v rámci Adecco Street Day™ otvoria dvere pobočiek Adecco v Bratislave, Trnave, Žiline a Košiciach pre všetkých uchádzačov o zamestnanie, najmä však pre absolventov stredných a vysokých škôl. Personalisti im poradia, ako si vybrať vhodnú pracovnú ponuku, pomôžu im pripraviť kvalitný životopis a zlepšiť prezentačné schopnosti.

Absolventi stredných a vysokých škôl by mali byť spomedzi všetkých uchádzačov o zamestnanie najviac flexibilní, jazykovo zdatní a prístupní novým podmienkam. Skutočnosť je však iná. Uchádzačom do 25 rokov trvá v priemere viac ako rok, kým si nájdu prácu. „Dôvodom zďaleka nie je iba nedostatok pracovných skúseností“, tvrdí Ivana Vačoková z Adecco Slovakia. „Prekvapivé množstvo záujemcov o prácu stroskotá kvôli nešťastne sformulovanému životopisu. Nevhodná vizáž, neskorý príchod a prehnané či nedostatočné sebavedomie na pracovnom pohovore sú ďalšie dôležité faktory, ktoré uchádzači podceňujú. Práve rozhovor so skúseným personalistom absolventovi často otvorí oči a môže sa stať prvým krokom na ceste k úspešnému štartu kariéry,“ hovorí I. Vačoková.

Slovensko s 30 percentnou nezamestnanosťou ľudí vo veku 15 – 24 rokov nie je jedinou krajinou s alarmujúcou situáciou. V Európskej únii je nezamestnaných viac ako 5 miliónov mladých ľudí. Najvyššia miera nezamestnanosti v tejto vekovej skupine pretrváva v Španielsku a Grécku, kde je bez práce viac ako polovica mladých ľudí.

Program Adecco Way to Work™ bude prebiehať súbežne v šesťdesiatich krajinách celého sveta. Okrem Adecco Street Day™ pripravuje personálna agentúra aj projekt Adecco Experience s cieľom poskytnúť študentom a absolventom krátkodobé pracovné stáže v renomovaných spoločnostiach, ktoré im pomôžu získať cenné pracovné skúsenosti a zvýšia ich šance na trhu práce.

www.adeccowaytowork.com
Facebook: www.facebook.com/AdeccoWaytoWork
Twitter: www.twitter.com/AdeccoWayToWork

Zdroje:
(1) Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny
(2) Youth unemployment rate, Eurostat

Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou

Spoznajte kráľovské mestá a neobjavený vidiek Maroka s pôsobivou atmosférou.

MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu

Spoločnosti MiddleCap Equity Partners, a.s. a Mayfair Assets Ltd. oficiálne zmluvne uzatvorili 10 mesiacov trvajúci proces fúzie.

Súboj olympionikov na Malom Dunaji

Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš a úspešní zjazdoví lyžiari Adam Žampa a Andreas Žampa si zmerali svoje sily na malom Dunaji.

5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu

Pripravujete rekonštrukciu bytu? Využite ľahké priečky, ušetríte čas a vyhnete sa prachu i hluku. Poradíme vám, podľa čoho vyberať.