Za pár sekúnd majú na dispečingu správy o únikoch vody

Celkovo nainštalovala Turčianska vodárenská spoločnosť 16 zariadení v Martine, tento rok pridá ďalšie vo Vrútkach a Turčianskych Tepliciach.

Cieľom  nasadenia telemetrických dataloggerov bolo zabezpečiť monitorovanie objektov, ktoré nie sú napojené na dispečing, nemajú prípojku elektrickej energie a na  monitorovanie prietoku v rajónových šachtách pre rýchlu identifikáciu lokality s poruchovým únikom vody.

Nasadením  loggerov na objektoch VDJ BYSTRIČKA, VDJ KONSKÉ, VDJ NOLČOVO, VDJ SKLABINSKÝ  PODZÁMOK a VDJ TREBOSTOVO, ktoré nemáme zelektrifikované, sme získali nielen údaje o prietoku a výške hladiny vo vodojemoch, ale aj možnosť nastavenia alarmového hlásenia v prípade poklesu hladiny vodojemu pod vopred nastavenú hranicu. V minulosti pri uvedených objektoch dochádzalo k úplnému vyprázdneniu vodojemu z dôvodu poruchy na vodovodnej sieti, tým prerušeniu dodávky vody.

Vlastnosti Dataloggerov Xilog :

• Dataloggre Xilog zaznamenávajú hodnoty v intervale od 1 s až do 24 h, ďalej celkový prietok za posledných 24h, minimálne a maximálne hodnoty za posledných 24 h

• Cyklicky záznam umožňuje neustále ukladanie dát. Akonáhle je pamäť plná, začnú sa automaticky prepisovať najstaršie dáta. Kapacita pamäti je 1 GB, ktorá umožňuje uchovať 200 mil. hodnôt.

• Odosielanie zaznamenaných dát pomocou SMS správ, zasielanie aktuálnych hodnôt na vyžiadanie, okamžité zasielanie alarmov na zvolené číslo.

• Dokážu zaznamenať obojsmerný prietok v rámci jedného vstupu.

• Možnosť pripojiť veľa analógových vstupov, presnosť merania tlaku +0,1%

Použitie :

Monitorovanie prietoku, úniky (znižovanie strát vody)

• Monitorovanie hydraulických sietí

• Sledovanie tlaku

• Kontrola hladiny vodojemov

Inštaláciu monitorovacích zariadení  do vodovodnej siete sme zahájili už koncom roku 2013 skúšobnou prevádzkou na VDJ Bystrička a pokračovali sme od februára 2014 aj na ostatných dôležitých objektoch.

Celkovo sme nainštalovali 16 zariadení, z toho 5 na VDJ bez možnosti napojenia el. energie a 11 na rajónové šachty v meste Martin, v ktorých monitorujeme prietoky. Zo zariadenia získavame nielen prietok,  ale aj aktuálny stav – hodnotu  rajónového vodomeru. Dispečerské pracovisko tak dostáva presnú informáciu o lokalite, rajóne s únikom vody a môže včas  reagovať a upozorniť konkrétnych pracovníkov zabezpečujúcich opravy na vodovodnej sieti. V roku 2015 budeme pokračovať v monitorovaní a znižovaní strát na vodovode v mestách Turčianske Teplice a Vrútky.

Do budúcna by sme v nasadení zariadení chceli pokračovať aj v iných častiach regiónu Turca.

Move in immediately, if you feel like it

Living close to the centre of Bratislava has many advantages.

Predaj poistenia motorových vozidiel cez web rastie a bude rásť

Myslí si to Peter Gál, zakladateľ stránky poistnamyska.sk, ktorý má vyše 20-ročné skúsenosti v poisťovníctve.

Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur

Ako tomu predísť?

Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre

Ak ide o turizmus, môžeme sa od Maďarska učiť.