Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Za pár sekúnd majú na dispečingu správy o únikoch vody

Celkovo nainštalovala Turčianska vodárenská spoločnosť 16 zariadení v Martine, tento rok pridá ďalšie vo Vrútkach a Turčianskych Tepliciach.

Cieľom  nasadenia telemetrických dataloggerov bolo zabezpečiť monitorovanie objektov, ktoré nie sú napojené na dispečing, nemajú prípojku elektrickej energie a na  monitorovanie prietoku v rajónových šachtách pre rýchlu identifikáciu lokality s poruchovým únikom vody.

Nasadením  loggerov na objektoch VDJ BYSTRIČKA, VDJ KONSKÉ, VDJ NOLČOVO, VDJ SKLABINSKÝ  PODZÁMOK a VDJ TREBOSTOVO, ktoré nemáme zelektrifikované, sme získali nielen údaje o prietoku a výške hladiny vo vodojemoch, ale aj možnosť nastavenia alarmového hlásenia v prípade poklesu hladiny vodojemu pod vopred nastavenú hranicu. V minulosti pri uvedených objektoch dochádzalo k úplnému vyprázdneniu vodojemu z dôvodu poruchy na vodovodnej sieti, tým prerušeniu dodávky vody.

Vlastnosti Dataloggerov Xilog :

• Dataloggre Xilog zaznamenávajú hodnoty v intervale od 1 s až do 24 h, ďalej celkový prietok za posledných 24h, minimálne a maximálne hodnoty za posledných 24 h

• Cyklicky záznam umožňuje neustále ukladanie dát. Akonáhle je pamäť plná, začnú sa automaticky prepisovať najstaršie dáta. Kapacita pamäti je 1 GB, ktorá umožňuje uchovať 200 mil. hodnôt.

• Odosielanie zaznamenaných dát pomocou SMS správ, zasielanie aktuálnych hodnôt na vyžiadanie, okamžité zasielanie alarmov na zvolené číslo.

• Dokážu zaznamenať obojsmerný prietok v rámci jedného vstupu.

• Možnosť pripojiť veľa analógových vstupov, presnosť merania tlaku +0,1%

Použitie :

Monitorovanie prietoku, úniky (znižovanie strát vody)

• Monitorovanie hydraulických sietí

• Sledovanie tlaku

• Kontrola hladiny vodojemov

Inštaláciu monitorovacích zariadení  do vodovodnej siete sme zahájili už koncom roku 2013 skúšobnou prevádzkou na VDJ Bystrička a pokračovali sme od februára 2014 aj na ostatných dôležitých objektoch.

Celkovo sme nainštalovali 16 zariadení, z toho 5 na VDJ bez možnosti napojenia el. energie a 11 na rajónové šachty v meste Martin, v ktorých monitorujeme prietoky. Zo zariadenia získavame nielen prietok,  ale aj aktuálny stav – hodnotu  rajónového vodomeru. Dispečerské pracovisko tak dostáva presnú informáciu o lokalite, rajóne s únikom vody a môže včas  reagovať a upozorniť konkrétnych pracovníkov zabezpečujúcich opravy na vodovodnej sieti. V roku 2015 budeme pokračovať v monitorovaní a znižovaní strát na vodovode v mestách Turčianske Teplice a Vrútky.

Do budúcna by sme v nasadení zariadení chceli pokračovať aj v iných častiach regiónu Turca.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova

Kvalitné sporenie je to najmenej, čo pre zhodnotenie svojich úspor môžete urobiť. Sporiaci účet si dokážete vybaviť cez internet.

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.