Liga za duševné zdravie ocenila osobnosti

Každoročne sa priaznivci duševného zdravia stretávajú v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave na slávnostnom koncerte, na ktorom Liga za duševné zdravie oceňuje vynikajúce osobnosti a obč

Duševné prežívanie, duševné zdravie či duševné problémy sú na Slovensku stále zahalené závojom tajomstva a u staršej generácie aj pretrvávajúcim tabu. Liga za duševné zdravie sa už pätnásť rokov snaží o detabuizáciu duševného zdravia a duševných porúch a preto každoročne organizuje charitatívny slávnostný večer, na ktorom oceňuje osobnosti a občianske združenia, ktoré budujú komunitnú starostlivosť a pestujú dobrú prax pri práci s ľuďmi s duševnými poruchami.

Ocenené osobnosti sú zárukou kvalitnej starostlivosti o duševné zdravie, sú nositeľmi korektných informácií o problematike duševného zdravia vo svojom okolí. Jedine informovanosť slovenskej verejnosti je totiž zárukou toho, že sa budeme vedieť o svojich radostiach aj starostiach s našou dušou podeliť s blízkymi alebo dokonca s odborníkom na duševné zdravie – a to môže byť cesta k celkovému zdraviu.

Slávnostným koncertom chce Liga vyjadriť svoju hlbokú vďaku ľuďom pracujúcim v členských združeniach a verejne oceniť ich nezvyčajne náročnú prácu. Na tohtoročnom koncerte dňa 10. marca 2015 Liga odovzdala cenu s názvom: „Cena Ligy za duševné zdravie SR za prínos pre duševné zdravie združeniam alebo jednotlivcom“

Cenu odovzdala spisovateľka Oľga Feldeková a oznámila, že na základe 22 nominácií orgánov Ligy a členských združení cenu tento rok získalo Občianske združenie Prvosienka z Partizánskeho. Občianske združenie pracuje na báze dobrovoľníctva a už 10 rokov plní úlohu následnej starostlivosti pre občanov regiónu, ktorí majú problémy s duševným zdravím. V Partizánskom majú už svoje nezastupiteľné miesto, majú vlastné priestory a spolupracujú s viacerým organizáciami a školami. Denne organizujú aktivity pre skvalitnenie života znevýhodnených občanov. Organizovaním vzdelávacích aktivít poskytujú pomoc aj ľuďom, ktorí majú predsudky a bránia sa navštíviť psychiatra.

„Cenu Ligy za duševné zdravie SR pre novinárov a médiá za dlhodobý prínos v oblasti duševného zdravia“ odovzdal básnik Erik Ondrejička na základe rozhodnutia Správnej rady LDZ časopisu NOTA BENE – za šírenie korektných informácií o duševnom zdraví. NOTA BENE sa venuje otázkam duševnej profylaxie, propaguje zásady zdravého života, rieši a otvára konkrétne témy súvisiace s formovaním a udržaním duševného zdravia. Pomáha riešiť existenciálne krízy, pomáha človeku nájsť svoje miesto v živote - byť individualitou s dobrým vzťahom k prírode, zvieratám a ľuďom. Zvyšuje odolnosť voči frustráciám dokumentárnym spracovaním jednotlivých príbehov ľudí nachádzajúcich sa v náročných životných situáciách. Časopis Nota Bene spĺňa úlohu motivujúcu - pomáha budovať vedomie vlastnej hodnoty pri hľadaní individuálneho smerovania jedinca. Akcentuje charakterný a empatický prístup k životu.

Slávnostný večer moderoval Dado Nagy a zahrala a zaspievala vynikajúca skladateľka a speváčka Soňa Horňáková, obaja samozrejme bez nároku na honoráre. Dado Nagy je dlhoročným spolupracovníkom Ligy za duševné zdravie a Soňa Horňáková celým svojim postojom súznie so snažením bojovať za pokoj v duši. Soňa Horňáková patrí medzi významných predstaviteľov slovenskej folkovej hudobnej scény a dlhé roky pracuje ako redaktorka a moderátorka v Centre hudby RTVS.

Viac info na webstránke dusevnezdravie.sk

Equal treatment is a must for successful companies of the future

Many talented people believe they need to leave the country to pursue an international career.

Aj v Poluse chránime vaše srdcia

29. septembra si v Polus City Center budete môcť dať bezplatne zmerať vaše BMI (index telesnej hmotnosti) a krvný tlak

Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!

Jedného z desiatich inšpiratívnych pedagógov poteší ocenenie čitateľov Sme.sk.

Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!

Čerešne living, moderné rodinné bývanie v bratislavskej Dúbravke, naberá čoraz jasnejšie kontúry.