Sobota, 14. december, 2019 | Meniny má Branislava, Bronislava

Liga za duševné zdravie ocenila osobnosti

Každoročne sa priaznivci duševného zdravia stretávajú v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave na slávnostnom koncerte, na ktorom Liga za duševné zdravie oceňuje vynikajúce osobnosti a obč

Duševné prežívanie, duševné zdravie či duševné problémy sú na Slovensku stále zahalené závojom tajomstva a u staršej generácie aj pretrvávajúcim tabu. Liga za duševné zdravie sa už pätnásť rokov snaží o detabuizáciu duševného zdravia a duševných porúch a preto každoročne organizuje charitatívny slávnostný večer, na ktorom oceňuje osobnosti a občianske združenia, ktoré budujú komunitnú starostlivosť a pestujú dobrú prax pri práci s ľuďmi s duševnými poruchami.

Ocenené osobnosti sú zárukou kvalitnej starostlivosti o duševné zdravie, sú nositeľmi korektných informácií o problematike duševného zdravia vo svojom okolí. Jedine informovanosť slovenskej verejnosti je totiž zárukou toho, že sa budeme vedieť o svojich radostiach aj starostiach s našou dušou podeliť s blízkymi alebo dokonca s odborníkom na duševné zdravie – a to môže byť cesta k celkovému zdraviu.

Slávnostným koncertom chce Liga vyjadriť svoju hlbokú vďaku ľuďom pracujúcim v členských združeniach a verejne oceniť ich nezvyčajne náročnú prácu. Na tohtoročnom koncerte dňa 10. marca 2015 Liga odovzdala cenu s názvom: „Cena Ligy za duševné zdravie SR za prínos pre duševné zdravie združeniam alebo jednotlivcom“

Cenu odovzdala spisovateľka Oľga Feldeková a oznámila, že na základe 22 nominácií orgánov Ligy a členských združení cenu tento rok získalo Občianske združenie Prvosienka z Partizánskeho. Občianske združenie pracuje na báze dobrovoľníctva a už 10 rokov plní úlohu následnej starostlivosti pre občanov regiónu, ktorí majú problémy s duševným zdravím. V Partizánskom majú už svoje nezastupiteľné miesto, majú vlastné priestory a spolupracujú s viacerým organizáciami a školami. Denne organizujú aktivity pre skvalitnenie života znevýhodnených občanov. Organizovaním vzdelávacích aktivít poskytujú pomoc aj ľuďom, ktorí majú predsudky a bránia sa navštíviť psychiatra.

„Cenu Ligy za duševné zdravie SR pre novinárov a médiá za dlhodobý prínos v oblasti duševného zdravia“ odovzdal básnik Erik Ondrejička na základe rozhodnutia Správnej rady LDZ časopisu NOTA BENE – za šírenie korektných informácií o duševnom zdraví. NOTA BENE sa venuje otázkam duševnej profylaxie, propaguje zásady zdravého života, rieši a otvára konkrétne témy súvisiace s formovaním a udržaním duševného zdravia. Pomáha riešiť existenciálne krízy, pomáha človeku nájsť svoje miesto v živote - byť individualitou s dobrým vzťahom k prírode, zvieratám a ľuďom. Zvyšuje odolnosť voči frustráciám dokumentárnym spracovaním jednotlivých príbehov ľudí nachádzajúcich sa v náročných životných situáciách. Časopis Nota Bene spĺňa úlohu motivujúcu - pomáha budovať vedomie vlastnej hodnoty pri hľadaní individuálneho smerovania jedinca. Akcentuje charakterný a empatický prístup k životu.

Slávnostný večer moderoval Dado Nagy a zahrala a zaspievala vynikajúca skladateľka a speváčka Soňa Horňáková, obaja samozrejme bez nároku na honoráre. Dado Nagy je dlhoročným spolupracovníkom Ligy za duševné zdravie a Soňa Horňáková celým svojim postojom súznie so snažením bojovať za pokoj v duši. Soňa Horňáková patrí medzi významných predstaviteľov slovenskej folkovej hudobnej scény a dlhé roky pracuje ako redaktorka a moderátorka v Centre hudby RTVS.

Viac info na webstránke dusevnezdravie.sk

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,5 miliónov čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?

Prekvapte obsahom. Darujte čítanie od SME.sk na celý rok.

Kam na výlet so svojimi známymi

Darovať možete aj kúsok Slovenska.

First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely

First moment zľavy do Turecka očakáva veľa dovolenkárov. Ušetrite za top hotely.