Liga za duševné zdravie oceňovala s Kanceláriou WHO

K slávnostnému oceňovaniu sa pridala už po štvrtý krát aj Kancelária WHO na Slovensku a jej riaditeľka MUDr. Darina Sedláková odovzdala cenu združeniu Integra z Michaloviec.

Počas slávnostného večera, na ktorom Liga za duševné zdravie udeľovala ceny za vynikajúci počin na poli duševného zdravia. MUDr. Darina Sedláková odovzdala „Cenu Kancelárie WHO na Slovensku za inovatívny prístup k podpore duševného zdravia.“

janka-hurova-a-darina-sedlakova-r755_res.jpg

Na fotografii riaditeľka OZ Integra Janka Hurová    / vľavo /.

Cenu získalo Občianske združenie Integra z Michaloviec za neoceniteľnú prácu na poli sociálnej inklúzie ľudí s duševnými poruchami, za inovácie pri destigmatizácii duševných porúch a za vynikajúcu prácu v komunitných službách. Občianske združenie Integra, združenie pre duševné zdravie v Michalovciach vzniklo pred 20 rokmi s cieľom využívať nové princípy v liečbe ľudí s psychickými poruchami, ako prví začali v Michalovciach realizovať na Slovensku program prekonávania stigmy a diskriminácie v dôsledku duševných porúch „Šialení? No a?“. V rámci východoslovenského regiónu poskytujú mimoriadne kvalitné služby veľkému počtu ľudí s duševnými poruchami a ich príbuzným.

Správna rada LDZ SR udelila aj zvláštnu cenu s názvom : „Výnimočná cena Ligy za duševné zdravie SR za celoživotný prínos pre duševné zdravie “

Cenu prišiel odovzdať riaditeľ Psychiatrickej nemocnice P.Pinella v Pezinku Doc. MUDr. Pavel Černák.

hurova-a-cernak-cena-pre-nawku-r649_res.jpg

Cenu prevzala za oceneného Janka Hurová OZ Integra z Michaloviec.

Držiteľom ceny sa stal psychiater MUDr. Pětr Nawka za priekopnícku prácu a za presadzovanie nových prístupov v psychiatrii. Vnímanie ľudí s duševnými poruchami sa vďaka aktivitám MUDr. Nawku zmenili k lepšiemu a to najmä v Michalovciach a jeho okolí. MUDr. Pětr Nawka je zakladateľ Združenia pre duševné zdravie Integra v Michalovciach a pacientskeho združenia ODOS – Otvorme dvere, otvorme srdcia. MUDr.Nawka bol významných realizátorom Reformy psychiatrie na Slovensku, podnietil vypracovanie prvého Národného programu duševného zdravia Slovenskej republiky. V rokoch 2004 - 2005 absolvoval postdoktorandský pobyt na University of California v USA. Bez jeho odvahy meniť zaužívané pravidlá by psychiatria na Slovensku nemala prakticky dôkaz o potenciáli ľudí s ťažkou duševnou poruchou žiť oslobodene od paternalistického prístupu, dôstojne a v súlade s vlastnými potrebami integrovane v komunite. V januári tohto roku zároveň oslávil významné jubileum, ku ktorému mu želáme pevné duševné zdravie.

Liga za duševné zdravie ďakuje všetkým, ktorí podporili dlhodobé projekty, sú nimi veľké slovenské firmy aj celoslovenské aj regionálne médiá. Ďakuje Ministerstvu zdravotníctva a Ministerstvu zahraničných vecí za podporu destigmatizačných projektov a primátorovi hlavného mesta Bratislavy za priateľské poskytnutie vzácnych priestorov Zrkadlovej siene, ktoré dodávajú každoročne lesk slávnostnému stretnutiu priateľov Ligy za duševné zdravie.

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu