Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Opevnené sídliská zo staršej doby bronzovej na Slovensku

Marcová prednáška z cyklu Lectiones magistrales

"V prednáške budú predstavené výsledky systematických archeologických výskumov na troch opevnených sídliskách zo staršej doby bronzovej (2000-1450 pr. n. l.), ktoré už viac rokov realizuje Katedra archeológie FiF UK v Bratislave v spolupráci s Archeologickým ústavom SAV v Nitre a Nemeckým archeologickým ústavom so sídlom vo Frankfurte nad Mohanom. Ide o náleziská v Rybníku, Santovke a Vrábľoch, ktoré ležia na území juhozápadného Slovenska. Pozoruhodné je, že každé z uvedených sídlisk leží v inom riečnom povodí (Pohronie, Poiplie a Požitavie) a navyše aj  v inom geomorfologickom prostredí (plochá riečna terasa v nížine, jazykovitý výbežok v horskom teréne a travertínová kopa v pahorkatine). Výskumami získané archeologické nálezy potvrdili, že uvedené skutočnosti sa významne odrazili v odlišnom postavení a funkcii jednotlivých sídlisk v rámci vtedajšej sídliskovej štruktúry. Kým sídlisko v Rybníku plnilo funkciu strategicky položenej osady v priestore tzv. Slovenskej brány, ktorej obyvatelia kontrolovali vstup do stredoslovenských pohorí, tj. prístup k ložiskám farebných kovov, sídlisko v Santovke ležiace v bezprostrednej blízkosti termálnych prameňov plnilo funkciu kultového a rituálneho okrsku, sídlisko vo Vrábľoch obohnané tromi kruhovými priekopami a valmi,  s takmer dvesto zistenými pôdorysmi domov usporiadanými do pravidelnej ulicovej zástavby, malo už „mestský“ charakter a plnilo funkciu nadregionálneho centra."

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné

Porsche ide vlastnou cestou. Dokazuje, že komfort a športová jazda sa nevylučujú, pričom nadšencov oslovuje aj ako plug-in hybrid.

Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?

Dovážame nielen citrusy, ale aj zemiaky.

UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení

Vlastníkom AXA na Slovensku sa stala UNIQA. Pre klientov sa nič nemení. Ich úspory v dôchodkových fondoch budú v bezpečí .