Opevnené sídliská zo staršej doby bronzovej na Slovensku

Marcová prednáška z cyklu Lectiones magistrales

"V prednáške budú predstavené výsledky systematických archeologických výskumov na troch opevnených sídliskách zo staršej doby bronzovej (2000-1450 pr. n. l.), ktoré už viac rokov realizuje Katedra archeológie FiF UK v Bratislave v spolupráci s Archeologickým ústavom SAV v Nitre a Nemeckým archeologickým ústavom so sídlom vo Frankfurte nad Mohanom. Ide o náleziská v Rybníku, Santovke a Vrábľoch, ktoré ležia na území juhozápadného Slovenska. Pozoruhodné je, že každé z uvedených sídlisk leží v inom riečnom povodí (Pohronie, Poiplie a Požitavie) a navyše aj  v inom geomorfologickom prostredí (plochá riečna terasa v nížine, jazykovitý výbežok v horskom teréne a travertínová kopa v pahorkatine). Výskumami získané archeologické nálezy potvrdili, že uvedené skutočnosti sa významne odrazili v odlišnom postavení a funkcii jednotlivých sídlisk v rámci vtedajšej sídliskovej štruktúry. Kým sídlisko v Rybníku plnilo funkciu strategicky položenej osady v priestore tzv. Slovenskej brány, ktorej obyvatelia kontrolovali vstup do stredoslovenských pohorí, tj. prístup k ložiskám farebných kovov, sídlisko v Santovke ležiace v bezprostrednej blízkosti termálnych prameňov plnilo funkciu kultového a rituálneho okrsku, sídlisko vo Vrábľoch obohnané tromi kruhovými priekopami a valmi,  s takmer dvesto zistenými pôdorysmi domov usporiadanými do pravidelnej ulicovej zástavby, malo už „mestský“ charakter a plnilo funkciu nadregionálneho centra."

Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku

Spoločnosť BILLA otvorila vo štvrtok 20. septembra novú predajňu v Obchodnom centre v Želiezovciach na Mierovej ulici.

Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku

Výrobné družstvo Javorina otvorilo nový showroom v Košiciach a to už necelé dva mesiace po úspešnom vstupe na český trh.

Arabská exotika: Top hotely v Ománe

Omán láka relaxom na plážach, dobrodružstvom aj luxusom skvelých hotelov.

Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?

Pýtali sme sa ľudí z neziskového sektora.