Bačova žena v SND sľubuje kritický pohľad na našu históriu

Ivan Stodola – autor, ktorý sa zapísal do histórie slovenskej dramatiky nezabudnuteľnými dielami, kriticky rozoberajúcimi prvky malomeštiactva na Slovensku. Človek, ktorého potreba pomáhať ľuďom sa neodzrkadlila len v tom, že ako lekár bojoval proti rozmáhajúcej sa tuberkulóze v tom čase, ale aj v slovách a myšlienkach, s ktorými narábal vo svojich hrách. Jeho politické a spoločenské satiry boli polemickým zrkadlom na vtedajšiu spoločnosť a ich aktuálnosť spôsobila
fakt, že sa až doteraz uvádzajú na doskách, ktoré znamenajú svet.

Nie je to inak ani pri jednom z jeho najznámejších diel, pastierskej dráme v troch dejstvách – Bačova žena, ktorú Slovenské národné divadlo uvedie v premiére už 28. marca 2015. I v tejto dráme Stodola hravo a pritom tragicky naráža a spochybňuje mravnú bezúhonnosť človeka, jeho zmysel pre prácu a pokoru, skepticky nazerá na medziľudské vzťahy, konflikty a bolesť na duši, ktoré vznikajú z nesprávnych morálnych rozhodnutí. Neriešiteľné situácie stavajú protagonistov pred voľby, ktoré sú často nad ich sily, no napriek tomu u nich prevláda zmierenie sa so životnou realitou a každodenným utrpením. Námet úzko korešponduje s videním rodiny, otca ako jej živiteľa, ktorý musí vďaka zlej finančnej situácii opustiť rodnú hrudu a odísť za prácou do ďalekej Ameriky. Moc peňazí a zdanlivá
nadvláda plynúca z potreby vlastniť sa nebadane infiltrujú do medziľudských vzťahov a nútia postavy k rozhodnutiam, ktoré majú viac než tragické finále. Neriešiteľná situácia si nakoniec vyžiada obetu, ktorá namiesto výhodného riešenia zanecháva v divákovi prázdno, ktoré sa dá prehlušiť len prostredníctvom zodpovedne prežitej katarzie.

Stodolove postavy si vyžadujú skutočne majstrovské herectvo, čoho si bol pri výbere postáv dobre vedomý aj režisér inscenácie, riaditeľ Činohry SND Roman Polák. V tragédii plnej zamlčaných tajomstiev, extrémnych rozhodnutí a vášne sa vám v hlavných úlohách predstavia Ján Koleník, Alexander Bárta, Diana Mórová, Kamila Magálová, Dušan Jamrich, Leopold Haverl, Mária Kráľovičová a mnohí ďalší.  Atmosféru doplní scéna Pavla Boráka, ktorého prácu mali diváci možnosť vidieť už v mnohých produkciách SND ako napríklad v mimoriadne úspešných Bratoch Karamazovovcoch či v Rossiniho opere Barbier zo Sevilly. Premyslená dramaturgia Dariny Abrahámovej, kostýmy DOSKAMI oceneného Petra Čaneckého a hudba skladateľky Lucie Chuťkovej sľubujú od nového uvedenia klasiky slovenskej drámy naozaj výnimočné emócie.

Od prvého uvedenia hry Bačova žena v SND prešlo takmer 87 rokov, no vzťahy medzi ľuďmi, tak ako ich vykreslil práve Ivan Stodola, zostávajú nemenné. Z tohto hľadiska je dielo aktuálne aj v dnešnej uponáhľanej dobe, plnej honby za peniazmi, ktoré často devastujú ľudské hodnoty a pohľad na význam rodiny v spoločnosti.

Vstupenky si môžete zakúpiť on-line na stránke www.snd.sk alebo v našich pokladniciach. Pokiaľ uprednostňujete rezerváciu, je vám k dispozícii telefónne číslo +421 2 204 72 289 alebo e-mail: rezervacie@snd.sk.

Prihláste sa a vložte PR článok

Dekan ocenil študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave

Pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva sa stretlo vedenie SvF STU v Bratislave s najlepšími študentmi.

Application of GDPR with respect to the size of the enterprise

The right form of personal data protection is to be drawn primarily from the point of view of the data subject.

Modern luxury next to the Blue Church

Although modern in architecture, Bezručova Residence preserves Bratislava´s rich history through luxurious and innovative living.

VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu

Z väčších rozmerov a dlhšieho rázvoru modelu Allspace ťaží celá posádka a aj batožinový priestor.