Veľkonočný nákup bude v tomto roku lacnejší

Ceny potravín na Slovensku klesajú už od apríla minulého roka. Do akej miery to ale pocítia spotrebitelia pri platení za veľkonočný nákup potravín? A ako termín sviatkov ovplyvňuje ich míňanie?

Ceny potravín na Slovensku klesajú nepretržite už od apríla minulého roka. Spotrebitelia to môžu pozitívne pocítiť aj pri platení za ich veľkonočné nákupy. Tím Poštovej banky zostavil nákupný košík základných potravín, bez ktorých sa väčšina domácností počas sviatkov jari nezaobíde. V porovnaní s vlaňajškom môžu ušetriť asi päť percent.

Za základný veľkonočný nákup zaplatíme podľa posledných dostupných údajov v obchode 38 €. Väčšina položiek z nášho nákupného zoznamu pritom medziročne zlacnela. Spotrebitelia zaplatia menej za zeleninu, mäso aj vajíčka. Naopak, viac si zaplatia tí, ktorí si Veľkú noc nevedia predstaviť napríklad bez sladkostí.

„V porovnaní s vlaňajším veľkonočným nákupom zlacneli najvýraznejšie zemiaky, medziročne o vyše 40 %. Výrazne menej zaplatia spotrebitelia aj za jablká (- 29 %), kryštálový cukor (- 26 %) alebo olej (- 13 %),“ spresňuje analytička Poštovej banky Dominika Ondrová.

Spomedzi 19 položiek v našom nákupnom košíku medziročne zdraželi iba štyri. „Rožky sú v porovnaní s vlaňajškom drahšie o pätinu, čo je najvýraznejší cenový nárast. V prepočte ide o jeden cent navyše. Mliečna čokoláda je v porovnaní s minulým rokom drahšia o 16 %, “ dopĺňa Ondrová. Z veľkonočného košíka, ktorý Poštová banka pre výpočet vytvorila, zdraželi ešte dve položky, a to margarín (+4 %) a pivo (+1,5 %).

Celkové výdavky na Veľkú noc a na veľkonočný nákup sa odvíjajú aj od termínu sviatkov. Podľa údajov Poštovej banky si klienti počas veľkonočného týždňa vyberajú z bankomatov a POŠTOMATOV v priemere asi 150 €. „Za uplynulých päť rokov sa nám potvrdilo, že výška priemerného výberu veľmi úzko súvisí s výplatným termínom. Napríklad vlaňajšia Veľká noc sa oslavovala až po tomto termíne a klienti si vybrali v hotovosti v priemere 169 €. Naopak, v roku 2012 boli sviatky jari ešte pred výplatným termínom a klienti si vtedy vybrali z účtov v priemere 137 € ,“ uvádza hovorkyňa Poštovej banky Anna Tkáčová.

Poštová banka pôsobí na slovenskom trhu už 23 rokov. S miliónom klientov patrí v oblasti retailu k najsilnejším bankám. Jej vlastnú sieť tvorí 44 pobočiek, 216 bankomatov a svoje služby poskytuje aj na viac ako 1 500 poštách po celom Slovensku. Jej klienti majú k dispozícii viac ako 7 000 miest na výber hotovosti. Štandardnú ponuku bankových produktov a služieb dopĺňajú poistné produkty, podielové fondy a dôchodkové sporenie v druhom pilieri.

Prihláste sa a vložte PR článok

Mladí vodiči preferujú čoraz silnejšie autá

Šoféri do 25 rokov si trúfajú na stále výkonnejšie, luxusnejšie a viac vybavené vozidlá

Ako sa zbaviť chladnej podlahy

Pri zateplení sa často zabúda na úniky tepla do nevykurovanej pivnice či garáže. Ako vyriešiť problém „studeného“ prízemia?

V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások

Túto modlitbu odriekame s nádejou v hlase každý rok, ale zakaždým nás predvianočný zhon pohltí a my i naša pleť trpíme. Čo s tým?

Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť

Máme pre vás zaujímavé tipy, ako dosiahnuť úsporu na elektrine.