Prekvapte šibačov. Namiesto poldeci im ponúknite limonádu

Alkohol je bohužiaľ jednou zo základných ingrediencií Veľkej noci. Ide pritom o ďalší príklad legitimizácie nadmerného pitia.

Alkohol je bohužiaľ jednou zo základných ingrediencií Veľkej noci. Ide pritom o ďalší príklad legitimizácie nadmerného pitia.

Veľkonočné sviatky sú oslavou hojnosti, prosperity a zdravia. Médiá každoročne informujú o rôznorodých tradíciách zo všetkých kútov našej krajiny. Jeden zvyk je však rovnaký pre celé Slovensko: správne „počastovanie“ šibačov sa nezaobíde bez alkoholu. Ulice dedín a miest sú obvykle už na obed plné v lepšom prípade iba „veselších“, v horšom už naozaj pod obraz spitých spoluobčanov.

Ale veď je sviatok!

„Dajte si, sváko, veď keď je ten sviatok…,“ ozýva sa počas Veľkonočného pondelka zo stoviek slovenských domácností. Veľká noc patrí k sviatkom, ktoré si máloktorý Slovák vie predstaviť bez pitia. Priamo aj nepriamo tak vytvárame prostredie, v ktorom je pitie alkoholu považované za normu a naopak, na abstinenciu sa dívame „cez prsty“. Určite ste sa sami už niekoľkokrát ocitli v oboch úlohách; aj v úlohe neoblomného hostiteľa či hostiteľky, aj v úlohe márne odmietajúceho hosťa či hostky. „Príčin alkoholizmu je samozrejme viacero, jednou z najkľúčovejších je však tolerantný postoj celej spoločnosti voči alkoholu,“ hovorí psychiatrička MUDr. Andrea Heretiková Marsalová. Dodáva, že kým nezmeníme náš postoj k pitiu alkoholu, alkoholizmus a nárast počtu ľudí závislých od alkoholu bude predstavovať čím ďalej, tým väčší problém.

selincroad210x75-r472_res.jpg

Pijeme ozaj „na zravie“?

Vysokorizikové pitie podľa Svetovej zdravotníckej organizácie nastáva, keď muži skonzumujú viac ako 6 štandardných dávok (60 g alkoholu = napríklad tri veľké pivá) a ženy viac ako 4 štandardné dávky (40 g alkoholu = napríklad dva poháre vína) denne. Je celkom pravdepodobné, že počas veľkonočných sviatkov veľká časť Slovákov spotrebuje túto týždennú dávku za menej ako deň. Najnebezpečnejšie na rizikovom pití je nejasná hranica, ktorá delí alkoholika od „sviatočného“ pijana.  „Z mojej 22-ročnej psychiatrickej praxe môžem potvrdiť, že pacienti závislí od alkoholu za mnou prichádzajú s problémom až v rozvinutom štádiu závislosti,“  hovorí psychiatrička Silvia Lúčna. Ak si chcete overiť, ako ste na tom s pitím, vyskúšajte test na stránke www.pi-menej.sk.

Prestať piť je pre závislých pacientov často najťažšou úlohou v ich živote

Ako z toho von? Začať sa liečiť. „Prestať piť zo dňa na deň je pre niektorých nepredstaviteľné. Schodnejšou možnosťou je pitie postupne redukovať s cieľom úplnej abstinencie,“ konštatuje doktorka Lúčna. Nápomocná v tomto prístupe môže byť aj farmakoterapia. Na základe skúmania mozgu a jeho reakcií sa vedcom podarilo vyvinúť účinnú látku, ktorá pôsobí na opioidné receptory v mozgu a znižuje pocit odmeny po požití alkoholu. Klinické štúdie dokázali, že táto účinná látka dokázala znížiť priemernú dennú spotrebu alkoholu spolu s psychosociálnou podporou o viac ako polovicu. Slúži ako medzistupeň na ceste k abstinencii, ktorá je jediným východiskom z bludného kruhu pitia.  „Vziať si tabletku nestačí. Bez potrebnej psychosociálnej podpory nie je možné dosiahnuť výsledky,“ pripomína psychiatrička. Ak teda chcete pomôcť sebe alebo svojim blízkym, vyhľadajte pomoc psychiatra alebo všeobecného lekára.

Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať

Strávte hlavné sviatky roka netradične - namiesto zimy si oddýchnite v exotike.

Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC

V dňoch 11. a ž 14. septembra sa na Stavebnej fakulte STU v Bratislave uskutočnila piata medzinárodná konferencia CSASC 2018

Cestárske kariérne dni 2018 na SvF

Takmer 30 stredoškolákov sa zúčastnilo Cestárskych kariérnych dní na pôde Stavebnej fakulty STU v Bratislave.

Najužitočnejšia appka

Uľahčí život všetkým rodičom i zábudlivcom