SME

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

Prekvapte šibačov. Namiesto poldeci im ponúknite limonádu

Alkohol je bohužiaľ jednou zo základných ingrediencií Veľkej noci. Ide pritom o ďalší príklad legitimizácie nadmerného pitia.

Alkohol je bohužiaľ jednou zo základných ingrediencií Veľkej noci. Ide pritom o ďalší príklad legitimizácie nadmerného pitia.

Veľkonočné sviatky sú oslavou hojnosti, prosperity a zdravia. Médiá každoročne informujú o rôznorodých tradíciách zo všetkých kútov našej krajiny. Jeden zvyk je však rovnaký pre celé Slovensko: správne „počastovanie“ šibačov sa nezaobíde bez alkoholu. Ulice dedín a miest sú obvykle už na obed plné v lepšom prípade iba „veselších“, v horšom už naozaj pod obraz spitých spoluobčanov.

Ale veď je sviatok!    

„Dajte si, sváko, veď keď je ten sviatok…,“ ozýva sa počas Veľkonočného pondelka zo stoviek slovenských domácností. Veľká noc patrí k sviatkom, ktoré si máloktorý Slovák vie predstaviť bez pitia. Priamo aj nepriamo tak vytvárame prostredie, v ktorom je pitie alkoholu považované za normu a naopak, na abstinenciu sa dívame „cez prsty“. Určite ste sa sami už niekoľkokrát ocitli v oboch úlohách; aj v úlohe neoblomného hostiteľa či hostiteľky, aj v úlohe márne odmietajúceho hosťa či hostky. „Príčin alkoholizmu je samozrejme viacero, jednou z najkľúčovejších je však tolerantný postoj celej spoločnosti voči alkoholu,“ hovorí psychiatrička MUDr. Andrea Heretiková Marsalová. Dodáva, že kým nezmeníme náš postoj k pitiu alkoholu, alkoholizmus a nárast počtu ľudí závislých od alkoholu bude predstavovať čím ďalej, tým väčší problém.

selincroad210x75-r472_res.jpg

Pijeme ozaj „na zravie“?

Vysokorizikové pitie podľa Svetovej zdravotníckej organizácie nastáva, keď muži skonzumujú viac ako 6 štandardných dávok (60 g alkoholu = napríklad tri veľké pivá) a ženy viac ako 4 štandardné dávky (40 g alkoholu = napríklad dva poháre vína) denne. Je celkom pravdepodobné, že počas veľkonočných sviatkov veľká časť Slovákov spotrebuje túto týždennú dávku za menej ako deň. Najnebezpečnejšie na rizikovom pití je nejasná hranica, ktorá delí alkoholika od „sviatočného“ pijana.  „Z mojej 22-ročnej psychiatrickej praxe môžem potvrdiť, že pacienti závislí od alkoholu za mnou prichádzajú s problémom až v rozvinutom štádiu závislosti,“  hovorí psychiatrička Silvia Lúčna. Ak si chcete overiť, ako ste na tom s pitím, vyskúšajte test na stránke www.pi-menej.sk.

Prestať piť je pre závislých pacientov často najťažšou úlohou v ich živote

Ako z toho von? Začať sa liečiť. „Prestať piť zo dňa na deň je pre niektorých nepredstaviteľné. Schodnejšou možnosťou je pitie postupne redukovať s cieľom úplnej abstinencie,“ konštatuje doktorka Lúčna. Nápomocná v tomto prístupe môže byť aj farmakoterapia. Na základe skúmania mozgu a jeho reakcií sa vedcom podarilo vyvinúť účinnú látku, ktorá pôsobí na opioidné receptory v mozgu a znižuje pocit odmeny po požití alkoholu. Klinické štúdie dokázali, že táto účinná látka dokázala znížiť priemernú dennú spotrebu alkoholu spolu s psychosociálnou podporou o viac ako polovicu. Slúži ako medzistupeň na ceste k abstinencii, ktorá je jediným východiskom z bludného kruhu pitia.  „Vziať si tabletku nestačí. Bez potrebnej psychosociálnej podpory nie je možné dosiahnuť výsledky,“ pripomína psychiatrička. Ak teda chcete pomôcť sebe alebo svojim blízkym, vyhľadajte pomoc psychiatra alebo všeobecného lekára. 

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 151
  2. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 8 002
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 745
  4. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 844
  5. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 3 002
  6. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 870
  7. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 501
  8. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 2 317
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Remeslo kachliara sa Ľubomírovi Gunišovi nezunovalo ani po 25 rokoch.


INZERCIA 4 h

Zistite, ktoré potraviny a doplnky najlepšie doplnia železo v tele.


INZERCIA 4 h

Majiteľ penthousu v Neste Patrik Nagy: Štvrť Nesto dnes považujem za nevybrúsený diamant, ktorý po dokončení získa na hodnote


INZERCIA 4 h

Májový magazín zdravia je už v predaji, noví predplatitelia od nás dostanú darček!


INZERCIA 12. máj
SkryťZatvoriť reklamu