Logistika: Do Ruska a okolitých krajín to bez skúseností nejde

Logistika v krajinách Rusko, Ukrajina a ďaľších je špecifická vďaka širokorozchodnej železnici.

Logistika v krajinách ako je Rusko, Ukrajina, Bielorusko, Kazachstan, Gruzínsko, Moldavsko či Uzbekistan je špecifická vďaka svojmu systému širokorozchodnej železničnej trate 1520 mm. Aj preto pre tento rozľahlý región „1520“ platí, že pri voľbe prepravného riešenia je na prvom mieste efektivita.

Od dokládok až po vlakové súpravy

Obchodnej výmene medzi Slovenskom a regiónom „1520“ dominujú priemyselné suroviny a tovary; výrazné zastúpenie má tiež elektronika a automobilový priemysel. Pre Rusko je príznačné, že transport sa realizuje vo veľkých objemoch – pre zaujímavosť, vlakové súpravy v Rusku začínajú pri dĺžke 800m, kým v Európe končia pri 650m. Požiadavky slovenských zákazníkov sa líšia, aj v závislosti od druhu tovarov, avšak evidentný je dopyt aj po prepravných riešeniach pre menšie objemy a taktiež cestné dokládkové prepravy. Práve tie nedokážu mnohí logistickí poskytovatelia poskytnúť z dôvodu nedostatočne rozvinutej sieti v danej oblasti alebo ich poskytujú len za cenu celovozových zásielok. Logistický poskytovateľ GEFCO Slovakia, ktorý v roku 2014 navýšil svoj  obrat  o 3,7 mil. eur len v súvislosti s narastajúcim objemom a novým riešeniam prepráv z/do oblasti 1520, je výnimkou a prostredníctvom dokládkového riešenia dokáže klientom znížiť náklady na prepravu aj o 20%.

Možností a kombinácií prepráv je mnoho

Spôsob prepravy je potrebné zvoliť s ohľadom na charakter tovaru a požiadavky zákazníkov. Cestná preprava zostáva i naďalej prvou voľbou a ak sa vhodne skombinuje napríklad so železničnou či námornou prepravou, je možné nielen optimalizovať náklady, ale aj naplánovať prepravný čas podľa požiadaviek klienta. Práve pri vopred plánovanom tranzitnom čase je napríklad možné úplne sa vyhnúť nákladnému zaskladneniu tovaru a  vytvoriť riešenie „warehouse on wheels“, teda sklad na kolesách. GEFCO Slovakia vďaka širokému portfóliu služieb dokáže ponúknuť viacero prepravných alternatív a spoločne s klientom vypracovať  ideálne prepravné riešenie.

Zákazník požaduje kvalitu

Nároky zákazníkov na logistiku v oblasti „1520“ sú oprávnené vysoké. GEFCO Slovakia poskytuje aj v krajinách ako Bielorusko, Kazachstan, Moldavsko či Uzbekistan rovnaké kvalitatívne štandardy ako kdekoľvek v Európe a okrem prepravy zabezpečuje aj komplexné colné služby.

Zabudnite na Google maps

Zadať bod A, zadať bod B, získať trasu. V krajinách ako Turkménsko či Kazachstan to v praxi také jednoduché nie je. Tranzitnú oblasť je potrebné dobre poznať a transport naplánovať tak, aby bol zabezpečený dosah na vodiča a vozidlo na každom úseku trasy, pretože jednou z priorít je minimalizovať riziko straty či poškodenia tovaru. GEFCO má skúsenosti napríklad s dodávaním stavebného materiálu, kde bolo nevyhnutné pretrasovať pôvodné nespoľahlivé riešenie, kvôli ktorému boli prerušované stavebné práce. Vďaka skúsenostiam v regióne bolo možné obnoviť kontinuálne dodávky a dokonca skrátiť tranzitný čas na polovicu.
www.gefco.sk

Arabská exotika: Top hotely v Ománe

Omán láka relaxom na plážach, dobrodružstvom aj luxusom skvelých hotelov.

Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?

Pýtali sme sa ľudí z neziskového sektora.

Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste

​​​​​​​Kto má šancu pripraviť o kreslo „večného“ primátora Hanuščáka v Bardejove? Porazí ho Andrej Gmitter?

Polus Market – trh v srdci nákupného centra

Po čerstvú zeleninu, sladučký med, či lokálne pivo už nemusíte chodiť ďaleko. Stačí sa zastaviť v Polus Markete.