Veľvyslankyňa Klausová si v Bratislave pozrie korunu

Galéria predstavuje aj exkluzívnu razbu venovanú cisárskej korunovácii Karola IV.

Bratislava – Možnosť pozrieť si svätováclavskú korunu vystavenú v Bratislave nevynechá ani česká veľvyslankyňa Lívia Klausová. Návštevu predajnej galérie Pražskej mincovne, ktorá sa nachádza pri Michalskej bráne, plánuje na štvrtok 30. apríla. Informáciu potvrdilo české veľvyslanectvo na Slovensku.

Verná replika najvzácnejšieho českého korunovačného klenotu doputovala do hlavného mesta Slovenska z Vatikánu, kde bola vystavená na ceremónii Modlitba za Európu. Ta sa konala pri príležitosti 660. výročia korunovácie Karla IV. cisárom rímskym. Bratislava je po Vatikáne druhým mestom v Európe, kde mincovňa zároveň predstavila pamätnú razbu venovanú tejto udalosti.

Jedinečnú príležitosť prehliadnuť si svätováclavskú korunu, vystavenú v predajnej galérii Pražskej mincovne pri pamätnej Michalskej bráne, využili už stovky obyvateľov Bratislavy i návštevníkov hlavného mesta. „Výstava budí skutočne veľký záujem. S potešením už môžeme oznámiť tiež návštevu českej veľvyslankyne Lívie Klausovej, potvrdilo nám ju české veľvyslanectvo v Bratislave,“ uviedol manažér bratislavskej galérie PM Martin Sako. Veľvyslankyňa dorazí vo štvrtok 30. apríla v poobedňajších hodinách.

SLOVENSKÁ PREMIÉRA VZÁCNYCH RAZIEB

Zároveň s korunou dorazili do hlavného mesta i ďalšie vzácne artefakty. „Bratislava je po Vatikáne prvé mesto, kde sme predstavili exkluzívne razby venovanej cisárskej korunovácii Karola IV.,“ prezradil výkonný riaditeľ Pražskej Mincovne Jan Hrubý. Popri ďalších prácach majstrov českej a slovenskej numizmatiky tak môžu návštevníci obdivovať i tieto z celku nové razby z rýdzeho zlata a čistého striebra. Priemer každej je 50 milimetrov a váži 42 gramov. Medaila na lícnej strane detailne zobrazuje svätováclavskú korunu a na rubovej strane je potom umiestnená koruna cisárska. Atraktivitu emisie výrazne zvyšuje jej veľmi nízky náklad i unikátne číslovanie na hrane každého exempláru. „Tato vzácna medaila vznikla vo výrobnom závode Pražskej mincovne v moravskom Vsetíne, len kúsok od česko-slovenskej hranice. Vnímame to ako symboliku mimoriadne dobrých vzťahov medzi Čechmi a Slovákmi,“ poznamenal Jan Hrubý.

KONTAKT:

Pražská mincovna, a.s.

Jan Hrubý

Výkonný riaditeľ

E: hruby@prazska-mincovna.cz

M: +420 602 767 994

Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou

Spoznajte kráľovské mestá a neobjavený vidiek Maroka s pôsobivou atmosférou.

MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu

Spoločnosti MiddleCap Equity Partners, a.s. a Mayfair Assets Ltd. oficiálne zmluvne uzatvorili 10 mesiacov trvajúci proces fúzie.

Súboj olympionikov na Malom Dunaji

Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš a úspešní zjazdoví lyžiari Adam Žampa a Andreas Žampa si zmerali svoje sily na malom Dunaji.

5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu

Pripravujete rekonštrukciu bytu? Využite ľahké priečky, ušetríte čas a vyhnete sa prachu i hluku. Poradíme vám, podľa čoho vyberať.