V Kysuckom Novom Meste idú riešiť problém s odpadom

Zdá sa, že v Kysuckom Novom Meste svitá na lepšie časy. Do mesta mieri investor, ktorý sa chystá zhodnocovať odpad.

Zdá sa, že v Kysuckom Novom Meste svitá na lepšie časy. Do mesta mieri investor, ktorý sa chystá zhodnocovať odpad.

Každý z nás produkuje odpad. V súčasnosti viac ako 75% z odpadov ukladáme na skládku. Ale tým problém s odpadom neriešime – iba ho presúvame na plecia našich potomkov. Jediným zodpovedným riešením je odpady recyklovať a zhodnocovať.

V Kysuckom Novom Meste pripravuje spoločnosť Neochem sprevádzkovať zariadenie na zhodnocovanie odpadov. Primárne budú spracovávať plasty zo Žilinského kraja.

Plasty patria medzi odpad, ktorý sa v prírode rozkladá veľmi dlho. Dá sa však veľmi dobre recyklovať a zhodnotiť.

Ako to bude fungovať? Vytriedené plasty sa v špeciálnom plynotesnom zariadení zmiešajú s malým množstvom piesku. Točením sa táto zmes zohreje a začínajú sa chemické procesy. Na konci je výsledný produkt – ľahký vykurovací olej, ktorý sa odvezie do zahraničia. Počas procesu do ovzdušia neunikajú žiadne nebezpečné látky. Malá časť, menej ako 3% z celkového množstva, sú zvyškové plyny. Tie už nie je možné spracovať.

Zariadenie dokáže spracovať 3.500 ton (je možné ho rozšíriť na 7.000 ton) vstupnej suroviny ročne.

Viac informácii o technológii BLOWDEC nájdete na www.blowdec.sk

SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy

Obľúbená služba z mobilnej aplikácie je odteraz dostupná už od 1€.

Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo

V Jarabinkách je už 80 % bytov je predaných! Popularitu projektu najlepšie vystihujú tri slová: výnimočne dobré susedstvo.

Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť

Jeden z importovaných sviatkov som si s vnúčatami natoľko obľúbil, že za ním už po tretí raz vycestujeme. Opät do Tatralandie.

Brieždenie pod lomenicou

Úspešný workshop ARCHTVOR má už druhý ročník za sebou.