V Kysuckom Novom Meste idú riešiť problém s odpadom

Zdá sa, že v Kysuckom Novom Meste svitá na lepšie časy. Do mesta mieri investor, ktorý sa chystá zhodnocovať odpad.

Zdá sa, že v Kysuckom Novom Meste svitá na lepšie časy. Do mesta mieri investor, ktorý sa chystá zhodnocovať odpad.

Každý z nás produkuje odpad. V súčasnosti viac ako 75% z odpadov ukladáme na skládku. Ale tým problém s odpadom neriešime – iba ho presúvame na plecia našich potomkov. Jediným zodpovedným riešením je odpady recyklovať a zhodnocovať.

V Kysuckom Novom Meste pripravuje spoločnosť Neochem sprevádzkovať zariadenie na zhodnocovanie odpadov. Primárne budú spracovávať plasty zo Žilinského kraja.

Plasty patria medzi odpad, ktorý sa v prírode rozkladá veľmi dlho. Dá sa však veľmi dobre recyklovať a zhodnotiť.

Ako to bude fungovať? Vytriedené plasty sa v špeciálnom plynotesnom zariadení zmiešajú s malým množstvom piesku. Točením sa táto zmes zohreje a začínajú sa chemické procesy. Na konci je výsledný produkt – ľahký vykurovací olej, ktorý sa odvezie do zahraničia. Počas procesu do ovzdušia neunikajú žiadne nebezpečné látky. Malá časť, menej ako 3% z celkového množstva, sú zvyškové plyny. Tie už nie je možné spracovať.

Zariadenie dokáže spracovať 3.500 ton (je možné ho rozšíriť na 7.000 ton) vstupnej suroviny ročne.

Viac informácii o technológii BLOWDEC nájdete na www.blowdec.sk

Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou

Spoznajte kráľovské mestá a neobjavený vidiek Maroka s pôsobivou atmosférou.

MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu

Spoločnosti MiddleCap Equity Partners, a.s. a Mayfair Assets Ltd. oficiálne zmluvne uzatvorili 10 mesiacov trvajúci proces fúzie.

Súboj olympionikov na Malom Dunaji

Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš a úspešní zjazdoví lyžiari Adam Žampa a Andreas Žampa si zmerali svoje sily na malom Dunaji.

5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu

Pripravujete rekonštrukciu bytu? Využite ľahké priečky, ušetríte čas a vyhnete sa prachu i hluku. Poradíme vám, podľa čoho vyberať.