Streda, 26. február, 2020 | Meniny má Viktor

V Kysuckom Novom Meste idú riešiť problém s odpadom

Zdá sa, že v Kysuckom Novom Meste svitá na lepšie časy. Do mesta mieri investor, ktorý sa chystá zhodnocovať odpad.

Zdá sa, že v Kysuckom Novom Meste svitá na lepšie časy. Do mesta mieri investor, ktorý sa chystá zhodnocovať odpad.

Každý z nás produkuje odpad. V súčasnosti viac ako 75% z odpadov ukladáme na skládku. Ale tým problém s odpadom neriešime – iba ho presúvame na plecia našich potomkov. Jediným zodpovedným riešením je odpady recyklovať a zhodnocovať.

V Kysuckom Novom Meste pripravuje spoločnosť Neochem sprevádzkovať zariadenie na zhodnocovanie odpadov. Primárne budú spracovávať plasty zo Žilinského kraja.

Plasty patria medzi odpad, ktorý sa v prírode rozkladá veľmi dlho. Dá sa však veľmi dobre recyklovať a zhodnotiť.

Ako to bude fungovať? Vytriedené plasty sa v špeciálnom plynotesnom zariadení zmiešajú s malým množstvom piesku. Točením sa táto zmes zohreje a začínajú sa chemické procesy. Na konci je výsledný produkt – ľahký vykurovací olej, ktorý sa odvezie do zahraničia. Počas procesu do ovzdušia neunikajú žiadne nebezpečné látky. Malá časť, menej ako 3% z celkového množstva, sú zvyškové plyny. Tie už nie je možné spracovať.

Zariadenie dokáže spracovať 3.500 ton (je možné ho rozšíriť na 7.000 ton) vstupnej suroviny ročne.

Viac informácii o technológii BLOWDEC nájdete na www.blowdec.sk

Bude ďalší Učiteľ Slovenska práve z vášho mesta alebo obce?

Komenského inštitút už tretíkrát vyzýva všetkých, aby nominovali výnimočných učiteľov na ocenenie Učiteľ Slovenska.

Bývanie stvorené pre šťastné detstvo

Hľadáte bývanie, zohľadňujúce unikátne potreby detí? Ako by malo vyzerať pravé „kids friendly“ bývanie? A kde ho nájdete?

Angličtina nielen pre maturantov

Prílohy s vypracovanými maturitnými otázkami nájdete v SME 26. a 27. februára.