V Kysuckom Novom Meste idú riešiť problém s odpadom

Zdá sa, že v Kysuckom Novom Meste svitá na lepšie časy. Do mesta mieri investor, ktorý sa chystá zhodnocovať odpad.

Zdá sa, že v Kysuckom Novom Meste svitá na lepšie časy. Do mesta mieri investor, ktorý sa chystá zhodnocovať odpad.

Každý z nás produkuje odpad. V súčasnosti viac ako 75% z odpadov ukladáme na skládku. Ale tým problém s odpadom neriešime – iba ho presúvame na plecia našich potomkov. Jediným zodpovedným riešením je odpady recyklovať a zhodnocovať.

V Kysuckom Novom Meste pripravuje spoločnosť Neochem sprevádzkovať zariadenie na zhodnocovanie odpadov. Primárne budú spracovávať plasty zo Žilinského kraja.

Plasty patria medzi odpad, ktorý sa v prírode rozkladá veľmi dlho. Dá sa však veľmi dobre recyklovať a zhodnotiť.

Ako to bude fungovať? Vytriedené plasty sa v špeciálnom plynotesnom zariadení zmiešajú s malým množstvom piesku. Točením sa táto zmes zohreje a začínajú sa chemické procesy. Na konci je výsledný produkt – ľahký vykurovací olej, ktorý sa odvezie do zahraničia. Počas procesu do ovzdušia neunikajú žiadne nebezpečné látky. Malá časť, menej ako 3% z celkového množstva, sú zvyškové plyny. Tie už nie je možné spracovať.

Zariadenie dokáže spracovať 3.500 ton (je možné ho rozšíriť na 7.000 ton) vstupnej suroviny ročne.

Viac informácii o technológii BLOWDEC nájdete na www.blowdec.sk

Vaše umenie bude hýbať Tatrami. Zapojte sa do súťaže ZSSK

V hre je preukaz MAXI KLASIK a prestíž!

Dizajn exteriéru nových jednotiek môžu navrhnúť samotní cestujúci (vizualizácia).

Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci

Využívate veľkonočné voľné dni na cestovanie? Tieto destinácie sú práve v kurze.

Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky

Kde sa dvaja bijú, tablet víťazí.

Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?

Dotykový displej, GPS, radary a řada funkcí - jak dopadne autokamera Mio MiVue 785 Touch s nekompromisním testem youtubera JeezyJ?

Test youtubera JeezyJ autokamerky MiVue 785 Touch