Livia Klausová si v Bratislave pozrela korunu sv.Václava

Možnosť pozrieť si svätováclavskú korunu vystavenú v Bratislave si nenechala ujsť ani česká veľvyslankyňa Livia Klausová.

Bratislava – Možnosť pozrieť si svätováclavskú korunu vystavenú v Bratislave si nenechala ujsť ani česká veľvyslankyňa Livia Klausová. Predajnú galériu Pražskej mincovne, ktorá sa nachádza pri Michalskej bráne, navštívila vo štvrtok 30. apríla v odpoludňajších hodinách.

livia-klausova-v-pms-r536_res.jpg

Snímky: Pražská mincovna/Michal Mikulenka

Replika svätováclavskej koruny do Bratislavy doputovala z Vatikánu, kde bola vystavená na slávnostnej akcii venovanej 660. výročiu korunovácie Karla IV. cisárom Svätej ríše rímskej. Do predajnej galérie Pražskej mincovne dorazila Livia Klausová krátko po trinástej hodine. Veľvyslankyňu sprevádzali pracovníci ambasády Marián Kišš a Miroslav Zozulák.

Na mieste návštevu privítal predseda predstavenstva Pražskej mincovne Pavel Trtík a výkonný riaditeľ spoločnosti Jan Hrubý. Na veľvyslankyňu urobila dokonalá replika najslávnejšieho českého korunovačného klenotu dojem. O to viac, že mohla porovnávať s originálom. „Musím sa priznať, že keď som videla originálnu svätováclavskú korunu, bol to veľmi zvláštny okamih. Človek až zatají dych a cíti tu históriu, ktorá je s klenotom spojená. A keď teraz vidím korunu vystavenú v týchto krásnych historických priestoroch, mám z toho príjemný pocit. I keď sa jedná o repliku,“ zverila sa Livia Klausová.

Medaila pre generála Píku

Po podrobnej prehliadke svätováclavskej koruny, ktorú vytvoril vyhlásený šperkár Jiří Urban, došlo i na vystavenú numizmatiku. Veľvyslankyňa sa živo zaujímala predovšetkým o razby s českou i slovenskou tematikou. Zvlášť ju zaujala pamätná medaila spomínajúca na československého legionára a člena protinacistického odboja Heliodora Píku, ktorý sa stal jednou z prvých obetí neslávne známych politických procesov po prevrate vo februári 1948. Striebornú razbu s jeho portrétom si po prehliadke dokonca zakúpila.

Mincovna predlžuje výstavu

O výstavu svätováclavskej koruny je medzi obyvateľmi Bratislavy i návštevníkmi hlavného mesta Slovenska značný záujem. Jedna návštevníčka sa zverila, že korunu a ďalšie korunovačné klenoty prvýkrát videla pri príležitosti československej spartakiády v Prahe a teraz, s hrejivým pocitom pri srdci, zaspomínala na mladé časy. „Chodia jednotlivci i skupiny turistov sprevádzaní sprievodcami. Zvlášť zaujímavá je expozícia pre školské výpravy, deti majú možnosť uvidieť na vlastné oči korunu, ktorú poznajú len z učebníc,“ potvrdil manažér bratislavskej galérie Pražskej mincovne Martin Sako.

Z dôvodu veľkého záujmu vedenie mincovne rozhodlo o predĺženie expozície až do piatku 15. mája.

01-livia-klausova-v-pm-r178_res.jpg

03-livia-klausova-v-pm-r986_res.jpg

04-livia-klausova-v-pm-r501_res.jpg

KONTAKT:

Pražská mincovna, a.s.

Jan Hrubý

Výkonný riaditeľ

E: hruby@prazska-mincovna.cz

M: +420 602 767 994

Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou

Spoznajte kráľovské mestá a neobjavený vidiek Maroka s pôsobivou atmosférou.

MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu

Spoločnosti MiddleCap Equity Partners, a.s. a Mayfair Assets Ltd. oficiálne zmluvne uzatvorili 10 mesiacov trvajúci proces fúzie.

Súboj olympionikov na Malom Dunaji

Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš a úspešní zjazdoví lyžiari Adam Žampa a Andreas Žampa si zmerali svoje sily na malom Dunaji.

5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu

Pripravujete rekonštrukciu bytu? Využite ľahké priečky, ušetríte čas a vyhnete sa prachu i hluku. Poradíme vám, podľa čoho vyberať.