Livia Klausová si v Bratislave pozrela korunu sv.Václava

Možnosť pozrieť si svätováclavskú korunu vystavenú v Bratislave si nenechala ujsť ani česká veľvyslankyňa Livia Klausová.

Bratislava – Možnosť pozrieť si svätováclavskú korunu vystavenú v Bratislave si nenechala ujsť ani česká veľvyslankyňa Livia Klausová. Predajnú galériu Pražskej mincovne, ktorá sa nachádza pri Michalskej bráne, navštívila vo štvrtok 30. apríla v odpoludňajších hodinách.

livia-klausova-v-pms-r536_res.jpg

Snímky: Pražská mincovna/Michal Mikulenka

Replika svätováclavskej koruny do Bratislavy doputovala z Vatikánu, kde bola vystavená na slávnostnej akcii venovanej 660. výročiu korunovácie Karla IV. cisárom Svätej ríše rímskej. Do predajnej galérie Pražskej mincovne dorazila Livia Klausová krátko po trinástej hodine. Veľvyslankyňu sprevádzali pracovníci ambasády Marián Kišš a Miroslav Zozulák.

Na mieste návštevu privítal predseda predstavenstva Pražskej mincovne Pavel Trtík a výkonný riaditeľ spoločnosti Jan Hrubý. Na veľvyslankyňu urobila dokonalá replika najslávnejšieho českého korunovačného klenotu dojem. O to viac, že mohla porovnávať s originálom. „Musím sa priznať, že keď som videla originálnu svätováclavskú korunu, bol to veľmi zvláštny okamih. Človek až zatají dych a cíti tu históriu, ktorá je s klenotom spojená. A keď teraz vidím korunu vystavenú v týchto krásnych historických priestoroch, mám z toho príjemný pocit. I keď sa jedná o repliku,“ zverila sa Livia Klausová.

Medaila pre generála Píku

Po podrobnej prehliadke svätováclavskej koruny, ktorú vytvoril vyhlásený šperkár Jiří Urban, došlo i na vystavenú numizmatiku. Veľvyslankyňa sa živo zaujímala predovšetkým o razby s českou i slovenskou tematikou. Zvlášť ju zaujala pamätná medaila spomínajúca na československého legionára a člena protinacistického odboja Heliodora Píku, ktorý sa stal jednou z prvých obetí neslávne známych politických procesov po prevrate vo februári 1948. Striebornú razbu s jeho portrétom si po prehliadke dokonca zakúpila.

Mincovna predlžuje výstavu

O výstavu svätováclavskej koruny je medzi obyvateľmi Bratislavy i návštevníkmi hlavného mesta Slovenska značný záujem. Jedna návštevníčka sa zverila, že korunu a ďalšie korunovačné klenoty prvýkrát videla pri príležitosti československej spartakiády v Prahe a teraz, s hrejivým pocitom pri srdci, zaspomínala na mladé časy. „Chodia jednotlivci i skupiny turistov sprevádzaní sprievodcami. Zvlášť zaujímavá je expozícia pre školské výpravy, deti majú možnosť uvidieť na vlastné oči korunu, ktorú poznajú len z učebníc,“ potvrdil manažér bratislavskej galérie Pražskej mincovne Martin Sako.

Z dôvodu veľkého záujmu vedenie mincovne rozhodlo o predĺženie expozície až do piatku 15. mája.

01-livia-klausova-v-pm-r178_res.jpg

03-livia-klausova-v-pm-r986_res.jpg

04-livia-klausova-v-pm-r501_res.jpg

KONTAKT:

Pražská mincovna, a.s.

Jan Hrubý

Výkonný riaditeľ

E: hruby@prazska-mincovna.cz

M: +420 602 767 994

Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností

Povinnosť má každý, kto v roku 2017 predal alebo nadobudol nehnuteľnosť.

Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných

Ak neviete, či chcete štýlové alebo praktické auto, hatchback alebo SUV, či dokonca ktorú farbu si vybrať, skúste T-Roc.

Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie

Máte za sebou obdobie dojčenia, no vaše prsia na tie pôvodné vôbec nepodobajú? Našťastie to nemusí byť trvalá zmena.

Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán

Naša advokátska kancelária nemôže štátu zaplatiť DPH a daň z príjmu za rok 2017 zo zablokovanej odmeny.