Expozície a depozitáre v ožijú, počas Noci múzeí a galérií

Už po jedenásty raz budú mať priaznivci slovenskej histórie a umenia možnosť „nocovať“ v múzeách a galériách.

Už po jedenásty raz budú mať priaznivci slovenskej histórie a umenia možnosť „nocovať“ v múzeách a galériách. V sobotu 16. mája počas Noci múzeí a galérií uvidia návštevníci po celom Slovensku aj expozície, ktoré nie sú pre verejnosť bežne dostupné a nahliadnu aj do múzejnej „kuchyne“. Hlavným partnerom podujatia v Bratislave je aj tento rok Poštová banka.

Okrem pravidelných expozícií Slovenského národného múzea a Slovenskej národnej galérie budú v sobotu 16. mája 2015 do neskorej noci otvorené aj brány do netradičných priestorov. Sprevádzať nimi budú kurátori, ktorí si aj tento rok nachystali pre návštevníkov bohatý program.

Napríklad v Prírodovednom múzeu SNM v Bratislave sa návštevníci budú môcť zblízka pozrieť na to, ako funguje digitalizácia materiálov a vyskúšať si svoje pozorovateľské  zručnosti aj v miniplanetáriu. Pre tých odvážnejších budú pripravené aj živé hady. A ako sa bežne stravovali naši dávni predkovia? To sa návštevníci dozvedia, ak v sobotu zavítajú do Archeologického múzea SNM, v ktorom už na nich bude čakať ochutnávka jedál aj ukážka remesiel.

„Noc múzeí a galérií je vynikajúcou príležitosťou na to, aby sme verejnosti
priblížili naše kultúrne dedičstvo. Zároveň je aj sviatkom všetkých pracovníkov
v múzeách a galériách, keďže sa táto udalosť viaže práve s Medzinárodným dňom múzeí. Slovenská história a umenie si zaslúžia nielen obdiv, ale aj podporu. Aj preto sme hrdí na to, že vďaka nášmu partnerstvu so Slovenským národným múzeom je pre mnohých ľudí história a kultúra dostupnejšia,“
uviedla Anna Tkáčová, hovorkyňa Poštovej banky.

Noc múzeí a galérií patrí každoročne medzi najúspešnejšie kultúrne podujatia a ročne sa ju rozhodnú takto „neprespať“ desaťtisíce návštevníkov. Väčšina zapojených múzeí a expozícií bude otvorená od rána do jedenástej hodiny večer, niektoré dokonca až do polnoci.

Podujatie má tradíciu v mnohých krajinách sveta, vrátane 59 miest na Slovensku.

Už osem rokov podporuje Slovenské národné múzeum ako jeho generálny partner Poštová banka. Za ten čas mohli obdivovať slovenské kultúrne a historické dedičstvo milióny jeho návštevníkov. Navyše, všetci klienti Poštovej banky majú vďaka tomuto partnerstvu 20 % zľavu na vstup do všetkých 18 múzeí Slovenského národného múzea po celom Slovensku.

Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami

Rektor EU v Bratislave podpísal 7.6.2018 memorandum o porozumení so Shanghai University of International Business and Economics.

Šariš obliekol svoje pivá do unikátneho šatu

Originálny dizajn plechoviek piva Šariš milujú obchodníci, jedinečnú chuť zas svetoví odborníci.

Chcete zažiť skvelú dovolenku 2018? Na toto netreba zabudnúť!

Asi jedným z najčastejších letných problémov sú tráviace ťažkosti.

Events you should not miss during your visit in Bratislava

For anyone looking to spend their summer in Bratislava, there is a great time to be had.