Expozície a depozitáre v ožijú, počas Noci múzeí a galérií

Už po jedenásty raz budú mať priaznivci slovenskej histórie a umenia možnosť „nocovať“ v múzeách a galériách.

Už po jedenásty raz budú mať priaznivci slovenskej histórie a umenia možnosť „nocovať“ v múzeách a galériách. V sobotu 16. mája počas Noci múzeí a galérií uvidia návštevníci po celom Slovensku aj expozície, ktoré nie sú pre verejnosť bežne dostupné a nahliadnu aj do múzejnej „kuchyne“. Hlavným partnerom podujatia v Bratislave je aj tento rok Poštová banka.

Okrem pravidelných expozícií Slovenského národného múzea a Slovenskej národnej galérie budú v sobotu 16. mája 2015 do neskorej noci otvorené aj brány do netradičných priestorov. Sprevádzať nimi budú kurátori, ktorí si aj tento rok nachystali pre návštevníkov bohatý program.

Napríklad v Prírodovednom múzeu SNM v Bratislave sa návštevníci budú môcť zblízka pozrieť na to, ako funguje digitalizácia materiálov a vyskúšať si svoje pozorovateľské  zručnosti aj v miniplanetáriu. Pre tých odvážnejších budú pripravené aj živé hady. A ako sa bežne stravovali naši dávni predkovia? To sa návštevníci dozvedia, ak v sobotu zavítajú do Archeologického múzea SNM, v ktorom už na nich bude čakať ochutnávka jedál aj ukážka remesiel.

„Noc múzeí a galérií je vynikajúcou príležitosťou na to, aby sme verejnosti
priblížili naše kultúrne dedičstvo. Zároveň je aj sviatkom všetkých pracovníkov
v múzeách a galériách, keďže sa táto udalosť viaže práve s Medzinárodným dňom múzeí. Slovenská história a umenie si zaslúžia nielen obdiv, ale aj podporu. Aj preto sme hrdí na to, že vďaka nášmu partnerstvu so Slovenským národným múzeom je pre mnohých ľudí história a kultúra dostupnejšia,“
uviedla Anna Tkáčová, hovorkyňa Poštovej banky.

Noc múzeí a galérií patrí každoročne medzi najúspešnejšie kultúrne podujatia a ročne sa ju rozhodnú takto „neprespať“ desaťtisíce návštevníkov. Väčšina zapojených múzeí a expozícií bude otvorená od rána do jedenástej hodiny večer, niektoré dokonca až do polnoci.

Podujatie má tradíciu v mnohých krajinách sveta, vrátane 59 miest na Slovensku.

Už osem rokov podporuje Slovenské národné múzeum ako jeho generálny partner Poštová banka. Za ten čas mohli obdivovať slovenské kultúrne a historické dedičstvo milióny jeho návštevníkov. Navyše, všetci klienti Poštovej banky majú vďaka tomuto partnerstvu 20 % zľavu na vstup do všetkých 18 múzeí Slovenského národného múzea po celom Slovensku.

Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie

Zážitok je dobrý, mal by to zažiť každý.

Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?

Slovenskí farmári naplno využívajú skvelé vlastnosti našej pôdy. Vďaka tomu nájdeme na pultoch čerstvú domácu zeleninu a ovocie.

Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch

Keš prestáva obchodníkom zarábať.

Autokamery Mio a navigace teď s 3letou záruční dobou

Tříletou garanci na autokamery a navigace Mio teď získají všichni, kteří si koupí jeden z produktů Mio do konce roku 2018