Najlepšia hypotéka: Domácnosť ušetrí na splátkach tisíce eur

Druhý ročník hodnotenia Fincentrum&TREND pozná svojich víťazov. Najlepšiu hypotéku má Tatra banka.

Druhý ročník hodnotenia Fincentrum&TREND pozná svojich víťazov. Najlepšiu hypotéku má  Tatra banka.

Aké kritériá musí spĺňať najvýhodnejšia hypotéka Porota známkovala hypotekárne produkty bánk podľa deviatich kritérií. Hodnotila sa úroková sadzba, poplatky, LTV, možnosť mimoriadnych splátok, obľúbenosť, transparentnosť, administratívna náročnosť, flexibilita podmienok a komplexnosť ponuky.

Pri posudzovaní úrokovej sadzby zohľadňovala porota najnižší interval aktuálne ponúkaných sadzieb. K takejto sadzbe  sa potom pridávali všetky dodatočné náklady potrebné na jej získanie. Teda všetky finančné produkty, ktoré treba využívať a ostatné podmienky, ktoré treba splniť.

Významnú váhu malo v hodnotení i LTV (loan to value ratio). To hovorí o tom, aká časť z hodnoty nehnuteľnosti sa kryje úverom. Novým hodnotiacim ukazovateľom v tohtoročnom hodnotení bola obľúbenosť. Jej úlohou bolo reflektovať nielen hypotetickú výhodnosť úverovej ponuky, ale i jej reálnu dostupnosť pre klientov.

Domácnosť ušetrí na splátkach tisíce eur

Tatra banka oslavuje 25. výročie svojho založenia a pri tejto príležitosti uvádza limitovanú ponuku hypoték.  Hypotéku s úrokom len 2 % získa najrýchlejších 2500 klientov. Žiadne od, ale rovné 2 % získa naozaj každý, kto požiada o hypotéku s 3-ročnou fixáciou.

Vezmime si ako modelový príklad 3-izbový byt, na ktorý si zoberieme úver vo výške 70 000 € s dobou splácania 30 rokov. Pri priemernej trhovej sadzbe, ktorá bola vo februári 2,75 %, by sme zaplatili každý mesiac splátku vo výške 286 €. Stačí však, aby úroková sadzba klesla na 2 %, tak ako pri limitovanej ponuke od Tatra banky, a naša mesačná splátka je len 259 €.

Domácnosť s úrokom od Tatra banky tak ušetrí ročne na mesačných splátkach 324 €, ktoré môže použiť napríklad na nákup nového spotrebiča alebo spríjemnenie  dovolenky. Úspora za celú dobu splatnosti je 9720 €.

Bude vás zaujímať:

Hypotéka na byt

Hypotéka na dom

Porovnanie hypotéky

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu