Majstra Pavla z Levoče pripomínajú vzácne razby

Nová nízko nákladová emisia zlatých a strieborných pamätných razieb.

Geniálneho neskorogotického rezbára a sochára majstra Pavla z Levoče pripomína nová nízko nákladová emisia zlatých a strieborných pamätných razieb. Motívy, pôvodne určené pre slovenskú mincu s nominálnou hodnotou 10 eur, vypracoval výtvarník Miroslav Hric.  V zlatom prevedení vzniklo iba dvadsať exemplárov.

majsterpavolzlevoceau5-r504_res.jpg

Foto: www.prazskamincovna.sk

Program Pražskej mincovne, vďaka ktorému „ožívajú“ odložené návrhy mincí, pokračuje dvojicou razieb pripomínajúcich majstra Pavla z Levoče, slávneho rezbára a autora hlavného oltára v kostole svätého Jakuba v Levoči.

Podobne ako ostatné razby z tohto programu, taktiež titul Majster Pavol z Levoče patrí medzi raritný. Strieborných exemplárov vo verzii štandard a patina vzniklo len po dvadsiatich, zlatých dokonca len po desiatich dvojiciach (prevedenie proof a štandard).

Rýdzi kov a číslovanie

Najpočetnejších a rovnako cenovo najdostupnejších razieb v prevedení proof (špičková kvalita) vzniklo rovných dvesto dvojíc. „Záujemcov určite poteší, že každá jednotlivá razba nesie svoje unikátne poradové číslo na hrane,“ poznamenal minc majster Pražskej mincovne Ondřej Koňařík. Zlaté i strieborné varianty sú vyrobené iba z kovov o najvyššej čistote. Rýdzosť definujú hodnoty 999,9/1000 Au a 999/1000 Ag, ktoré sú uvedené na hrane každej jednotlivej razby. Čistotu a ďalšie parametre dokladá taktiež priložený certifikát zo Štátnej tlačiarne cenín. Podrobnejšie parametre a obrázky je možné nájsť na e-shope Pražskej mincovne.

Výjavy zo slávneho oltára

Autorom všetkých štyroch strán oboch razieb je výtvarník Miroslav Hric, ktorý patrí k najznámejším súčasným slovenským medailérom. Na lícnej strane prvého návrhu je jediná zachovaná pravdepodobná podoba majstra Pavla. Nájdeme ho ako apoštola na hlavnom oltári farského kostola svätého Jakuba v Levoči, ktorý je najväčším dreveným oltárom na svete, pretože je vysoký 18,62 m. Dláto a drevená stružlina symbolicky odkazujú na majstrovu remeselnú profesiu. Meno je dole v dvojriadkovom nápise.

majster-pavolkompletm-r984_res.jpg

Foto: www.prazskamincovna.sk

I na rubovej strane sa vraciame do gotickej doby, v ktorej Pavol z Levoče žil (narodil sa okolo roku 1470, zomrel zhruba o 70 rokov neskôr). Dominantou je jedna z vrcholných majstrových prác nazvaná Umučený Kristus. Toto dielo možno dnes vzhliadnuť v umeleckej zbierke v Prešove.

Miroslav Hric i v druhej variante hľadal na lícnej strane inšpiráciu na jednom z krídel hlavného oltára kostola svätého Jakuba v Levoči. Spracoval výjav Mučenia svätého Jána zo štvordielneho cyklu biblických príbehov. Figurálny reliéf doplňuje v hornej časti ornamentálna výzdoba a opis po obvode medaile s menom Majstra Pavla z Levoče, text podtrhuje a dotvára hroznová ratolesť.

V podobnej dekorácii sa nachádza i výjav zo strany rubovej: Snímanie Krista z kríža. Túto figurálnu kompozíciu možno uvidieť v kostole v Bardejove. Vetvička viniča má oproti lícnej strane ešte jeden výhonok, na ktorom je letopočet 2012, kedy rezbára vrcholnej gotiky pripomenula Národná banka Slovenska. (miu)

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu