Darček za maturitu? Razba z drahého kovu nesie trvalú hodnotu

Jeden z najoriginálnejších darčekov pre študentov, ktorí úspešne ukončili školu, predstavuje zlatý alebo strieborný pamätný medailón. Nikdy nezostarne a jeho hodnota je trvalá.

Jeden z najoriginálnejších darčekov pre študentov, ktorí úspešne ukončili školu, predstavuje zlatý alebo strieborný pamätný medailón. Vďaka pestrej ponuke dnes môžu záujemcovia vyberať i z titulov, vzťahujúcich sa tematicky priamo k štúdiu. Jednu z týchto pozoruhodných razieb navrhla vynikajúca slovenská výtvarníčka Mária Poldaufová. Pre študentov a profesorov technických odborov sú zase určené medaile zobrazujúce konštanty π a φ.

ukonceni-studiaimg83073750-r799_res.jpg

Foto: Pražská mincovna/Michal Mikulenka

Obdobie maturít a záverečných skúšok je tu. Je to čas, ktorý mladý človek prežíva neobyčajne intenzívne a na jeho konci prichádza pochopiteľný príval eufórie. Ukončenie štúdia znamená nielen koniec, ale aj začiatok nového. Jednému z najväčších životných prelomov je venovaná pamätná razba, ktorú navrhla slávna kremnická výtvarníčka Mária Poldaufová. Nesie príhodný názov K ukončeniu štúdia. „Na averznej strane medaily je ruka kompetentného podávajúca doklad o ukončení štúdia, štvorec pod ňou je symbol okna ako vstupu do nového života. Na reverznej strane je postava vychádzajúca z knihy, postava je bohyňa Aténa ako symbol múdrosti a víťazstva,“ opísala svoj návrh medailérka.

Vyberie si každý: podľa vkusu i obsahu peňaženky

Pamätný medailón K ukončeniu štúdia je k dostaniu v niekoľkých prevedeniach zo zlata a rýdzeho striebra. Tomu samozrejme odpovedá cenové rozpätie, ktoré začína na zhruba tridsiatich eurách za najmenšiu striebornú verziu a končí na neuveriteľných 4 569 eurách za unikátnu medailu pre skutočne náročných. Je potrebné dodať, že najdrahšia verzia je z rýdzeho zlata, má v priemere päťdesiat milimetrov a existuje iba v desiatich exemplároch proof (leštené prvky reliéfu) a v rovnakom počte v prevedení bežná kvalita.

Pre technicky zameraných študentov

K skutočne netradičným razbám patria medailóny zobrazujúce slávne konštanty π a φ. Prvá je známe Ludolfovo číslo 3,14. Druhá konštanta predstavuje takzvaný zlatý rez definovaný približným číslom 1,618. „Tieto razby sú vhodné nielen pre študentov, ktorí úspešne zavŕšili štúdium, ale tiež napríklad pre profesorov technických odborov chystajúcich sa do dôchodku,“ poznamenal Ondřej Koňařík, mincmajster moravskej pobočky Pražskej mincovne, kde tieto vysoko kvalitné razby vznikajú. Je dobré si pripomenúť, že hodnotu pamätných medailí tvorí nielen drahý kov a individuálne spomienky viazané k konkrétnym životným udalostiam. Úlohu zohráva aj fakt, že všetky spomínané medaile podliehajú prísnemu emisnému limitu, ktorý sa líši podľa druhu prevedenia. Viac informácií o týchto produktoch nájdete na e-shopu Pražskej mincovne.

pifikomp750-r771_res.jpg

Moderný hotel, kde sa cítite ako doma

Obľúbený štvorhviezdičkový Hotel Impozant vo Valčianskej doline prešiel v tomto roku rozsiahlou rekonštrukciou.

Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave

Vedecká rada k 80. výročiu začatia výučby v stavebníctve a geodézii

Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu

Spoločnosť Penta Real Estate odovzdala Stavebnej fakulte STUv Bratislave 3D tlačiarne a zariadenia virtuálnej reality

Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?

Každé zastavenie výroby spôsobuje stratu. Ako predísť nečakaným výpadkom na výrobných linkách? Riešenie = prediktívna údržba.