Liga za duševné zdravie uvedie nový film o ADHD u dospelých

Liga za duševné zdravie SR pripravila slávnostné uvedenie krátkeho dokumentárneho filmu o ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder)-poruche pozornosti s hyperaktivitou v Kine Lumiére.

Umelecké diela ako napríklad filmy, môžu pomáhať  pochopiť  diagnózu a v konečnom dôsledku naučiť sa s ňou žiť. Ľudia by mali porozumieť svojmu ochoreniu, môže im to pomôcť pri konzultáciách s lekárom  a zabezpečení rýchlej a čo najlepšej liečby. Dôležité to je aj pre ich blízkych, aby ich podporili v liečbe a porozumeli ich správaniu v spoločnom živote. Tento film ukazuje, aké podstatné je porozumenie celej rodiny, spolu  s dobrým  a profesionálnym manažovaním vlastného života s duševnou poruchou. Ukazuje vzácny príbeh, keď človek vie aj s toľko tabuizovaným ochorením normálne žiť. Žiaľ mnoho pacientov nie je ochotných medializovať svoje úspešné zvládanie týchto porúch. Boja sa reakcií okolia – a to je kruté zo strany našej zdanlivo zdravej spoločnosti.

Čo je to ADHD?

Porucha pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) má tri základné skupiny príznakov: nepozornosť, hyperaktivitu, impulzívnosť.  ADHD nie je spôsobené nedostatkom disciplíny, slabou vôľou alebo nízkymi intelektom.  Ide o neurobiologickú poruchu, čo znamená, že jej príčiny sú biologické.  V skutočnosti ju vyvoláva nerovnováha určitých chemických látok v mozgu. Tieto chemické látky sú zodpovedné za kontrolu aktivity, vrátane tej, ktorá súvisí s hyperaktivitou, impulzívnosťou a nepozornosťou.

Odborníci vo filme

Režisérka filmu Miriam Petráňová má dlhoročné skúsenosti s duševnými poruchami a samozrejme pri príprave filmu spolupracovala s Ligou za duševné zdravie a so špičkovými psychiatrami ako sú vynikajúci český lekár prof.  Cyril Höschl (Praha) a doc. Ján Pečeňák ( Psychiatrická klinika LF UK a UNB, Bratislava). Vo filme sledujeme príbeh mladého muža, otca rodiny, ktorý sa zhostil života s ADHD s obrovskou odvahou, odbornou zručnosťou a energiou, ktorá je práve ľuďom s ADHD vlastná.

Uvedenie filmu sa koná v  spolupráci so Slovenským filmovým ústavom a čerstvo mletá káva sa podáva hosťom v kaviarni Barzzus pri Kine Lumière. Liga za duševné zdravie SR ďakuje Slovenskému filmovému ústavu za milé prijatie v príjemných priestoroch Kina Lumière.

Ing. Olga Valentová, kontakty s verejnosťou, Liga za duševné zdravie SR

Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut

Oproti ostatným krajinám Vyšehradskej štvorky boli u nás vozidlá najmladšie, no aj raz tak drahé

V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov

„Nikdy som to neoľutoval,“ povedal o svojej životnej dráhe Josef Schwarz, ktorý v roku 1930 založil predchodcu dnešného Kauflandu

Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností

Povinnosť má každý, kto v roku 2017 predal alebo nadobudol nehnuteľnosť.

Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných

Ak neviete, či chcete štýlové alebo praktické auto, hatchback alebo SUV, či dokonca ktorú farbu si vybrať, skúste T-Roc.