Legendárneho bratislavského rabína pripomínajú vzácne razby

Spisovateľa Chatama Sofera, ktorý sa významne zapísal do histórie Slovenska, pripomína dvojica vzácnych razieb. Motívy pochádzajú zo súťaže Národnej banky Slovenska (NBS). Emisia je nízko nákladová, každá medaila má vyrazené originálne číslo na hrane. Autori návrhu pre kolekciu sú slovenský výtvarníci Miroslav Hric a Mária Poldaufová.

chatam-sofer-ag-r203_res.jpg

Židovský spisovateľ, učiteľ a bratislavský rabín Chatam Sofer (vlastným menom Moše Schreiber) je na lícnej strane medaile Miroslava Hrica prepojení v nápaditej kompozícií s otvorenou knihou, ktorá ako keby tvorila telo a ramená učenca. Symbolicky to odkazuje na jeho činnosť prekladateľskú, literárnu a lingvistickú. S knihou v ruke býval tiež najčastejšie zobrazovaný na dobových kresbách. Po oboch stranách hlavy s turbanom je meno rabína v hebrejčine, dole pod knihou potom je tiež  v nápise latinkou a pod ním sú letopočty Soferovho života. V septembri roku 1762 sa narodil vo Frankfurte nad Mohanom, o 77 rokov neskôr v októbri roku 1839 zomrel v Bratislave, kde je na starom cintoríne pochovaný v hrobke, ktorá je upravená ako mauzóleum.

Chatam Sofer je predstaviteľ tzv. tradicionalistického výkladu židovskej Tóry a hebrejského učenia. Na pozadí historickej Bratislavy, vyobrazenej podľa dobovej rytiny, preto vyniká na rubovej strane rozvinutý zvitok Tóry, židovského svätého písma. Na ňom je položené i rituálne ukazovadlo. Tóra tu dokumentuje Soferov výklad viery a židovského náboženstva. Letopočet 2012 pripomína rok 250. výročie učencovho narodenia – pri tejto príležitosti bol pripravený i návrh medaile.

chatamsoferag3b-r193_res.jpg

Lícna strana medaile Márie Poldaufovej je členená do niekoľkých polí. V najväčšom ľavom je portrét Chatama Sofera s turbanom a trochu šibalským výrazom, ktorý je u váženého učenca až nečakaným. Vpravo hore je brko a kalamár, atribúty spisovateľskej činnosti. Nižšie je pseudonym Moše Schreibera, pod ním bol známy v židovskej komunite na Slovensku i za hranicami, letopočty jeho života a celkom dole meno v hebrejčine.

I rubová strana je členito rozdelená a jednotlivé časti sú tiež plasticky odlíšené. Z deväťramenného svietnika, nazývaného chanukija, ktorý oslavoval osemdenný sviatok Chanuka, je zobrazená pravá polovica so štyrmi sviecami a tiež stredná samostatná svieca, nazývaná „šamaš“, čo znamená sluha – touto sviečkou sa zapaľovali všetky ostatné. Na ozdobnom ornamentu je hexagram -  Davidova šesťcípa hviezda ako symbol judaizmu. Plamienky sviece nesú symbolické svetlo po stene synagógy až hore k bratislavskému hradu, ktorý pripomína, že v tomto meste bol Sofer rabínom dlhých 33 rokov. Text vpravo upozorňuje, že sa jedná o slovenskú medailu, vytvorenú podľa návrhu na pamätnej minci, a to v roku 2012 podľa letopočtu dole.

Podrobnejšie informácie o ďalších verziách tejto kolekcie uvádzajú numizmatické stránky www.Zlate-Mince.cz.

Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov

Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov spomedzi ostatných krajín

Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?

Atos pripravil úspešnú online platformu pre dobrovoľníkov, ktorí sa chcú podieľať na organizácii OH 2020 v Tokiu.

Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.

Proxenta vydáva nové emisie, k dispozícii budú o niekoľko dní

Štefánka by Pulitzer

Čo spája legendárnu bratislavskú kaviareň s Pulitzerom.