5 vitamínov vďaka, ktorým si udržíte mladistvý vzhľad

Určite ste sa už kde kade dočítali o troch najistejších spôsoboch udržania mladistvej pleti: chrániť svoju pleť pred slnkom, nefajčiť a jesť zdravo. Okrem vyššie spomenutých pravidiel môže pomôcť nie

Určite ste sa už kde kade dočítali o troch najistejších spôsoboch udržania mladistvej pleti: chrániť svoju pleť pred slnkom, nefajčiť a jesť zdravo.  Okrem vyššie spomenutých pravidiel môže pomôcť nielen nášmu zdraviu, ale aj k udržaniu krásnej pleti dostatočný príjem vitamínov. Ktoré z vitamínov by mali byť neoddeliteľnou súčasťou v našom jedálničku, ale aj v zložení krémov nám poradila dermatologička MUDr. Nadežda Suchá a medicínska reprezentantka Naturpoduktu MVDr. Eva Toporčáková.

„Pokožke by sme mali určite poskytovať vitamíny rozpustné v tukoch – A,D,E,K,F (kyselina linolová, kyselina linolénová) a vitamíny rozpustne vo vode C,B,P, PABA (kyselina paraaminobenzenová – patrí do skupiny B vitamínov),“ hovorí MVDr. Eva Toporčáková.

Vitamín A v boji proti vráskam

Okrem toho, že je vitamín A potrebný pre udržiavanie zdravého zraku, je nápomocný aj pri posilňovaní imunitného systému a pri obnove tkaniva a spevneniu pokožky. „Retinol normalizuje proces keratinizácie kože,“ upresňuje medicínska reprezentantka MVDr. Toporčáková a dermatologička MUDr. Suchá dodáva: „Reguluje tvorbu mazu, čím pôsobí proti akné.“ Pre udržanie krásnej a zdravej pleti by sme mali tento vitamín prijímať nielen zvnútra, konzumáciou mrkvy, broskyne, manga, sušených marhúľ a papriky, ale aj zvonku kvalitným pleťovým krémom, napríklad Doliva & Vitamine vitalizujúcim a regeneračným krémom s UVA/UVB SPF 6 (50 ml/9,95€), ktorý obsahuje olivový olej i vitamíny A,C a E  chrániace pleť pred voľnými radikálmi a spomaľujúce prirodzené starnutie pokožky.

doliva and vitaminy pletovy krem.jpg

Vitamín C proti škvrnám

Známy aj ako kyselina askorbová ochraňuje pokožku pred pôsobením voľných radikálov a zároveň chráni pokožku pred predčasným starnutím. Vitamín C pôsobí na reparáciu kože a používanie kozmetiky s jeho obsahom odporúčam na staršiu pokožku, 40+,” radí medicínska reprezentantka. „Céčko” pomáha pri hojení raniek a eliminuje výskyt hnedých škvŕn na koži. „Pôsobí na látkovú výmenu a ak je súčasťou krémov, stimuluje tvorbu kožných kolagénových vlákien. Taktiež chráni pokožku pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia, či nikotínu,“ dodáva dermatologička. Tento vitamín získate konzumáciou brokolice, papriky, paradajok, pomarančov, zemiakov a kiwi. Dostatočný prísun vitamínu C si môžete doplniť aj vďaka šumivým tabletám Additiva Vitamin C Zitrone šumivé tablety (20 ks/4,33€). Nezabúdajte na prísun „Céčka” aj zvonku.

additiva sumive tablety.jpg

Vitamín D proti začervenaniu

„Koža si kalciferoly syntetizuje sama. Reguluje správne využitie vápnika a fosforu, ale aj činnosť imunitného systému a nervového systému,“ vysvetľuje medicínska reprezentantka. Je dôležitým antioxidantom, má účinky na hustotu kostí a zdravie chrupu a pôsobí protirakovinovo. Veľké množstvo tohto vitamínu sa nachádza v rybách, mlieku a žĺtku.

Vitamín E pre hydratáciu

Vitamín krásy ochraňuje pokožku proti voľným radikálom a slnečnému žiareniu. Je predovšetkým úžasným antioxidantom, ktorý sa veľmi dobre vstrebáva cez kožu a pomáha pri popáleninách,” hovorí medicínska reprezentantka a dermatologička dodáva: „Udržiava v pokožke vlhkosť, preto je účinnou zbraňou proti vráskam a ochabnutej pleti.“ Vitamín E sa hojne vyskytuje v špenáte, brokolici, avokáde, mandliach, olivovom oleji, tofu a krevetách. Nezabúdajte na prísun „Éčka“ nielen svojej pleti, ale aj pokožke tela. Doliva sprchovací gél Vitamín (200 ml/6,96€) vďaka olivovému oleju a vitamínovým perličkám osvieži a oživí pokožku.

doliva sprchovaci gel vitamin.jpg

Vitamín K proti tmavým kruhom pod očami

Je nevyhnutný v procese krvnej zrážanlivosti. Vitamín K je veľmi napomocný pri liečbe nevzhľadného podráždenia kože, ako sú napríklad žilky, strie, jazvy, a tmavé kruhy pod očami. Avšak výskum o účinkoch vitamínu K na kožu je obmedzenejší než vitamínov E a C,“ vysvetľuje dermatologička. Vitamín K nájdete v zelenom čaji, kyslej kapuste, brokolici, pšenici, fazuli, pŕhľave a vajciach.

Akú kombináciu vitamínov v kréme by sme mali voliť podľa medicínskej reprezentantky?

30 rokov - kombináciu vitamínov A, E a C

40 rokov - kombináciu vitamínov A, E a C

50 rokov - kombináciu vitamínov A, E, C a F

Spoločnosť Naturprodukt bola založená v roku 1993. Jej najväčším dodávateľom je firma Dr. Theiss Naturwaren, ktorá vyrába prípravky na báze extraktov liečivých bylín a kozmetiku s obsahom jedinečných látok získaných z rastlín. V sortimente nájdeme fytofarmaká, doplnky výživy, prípravky na starostlivosť o pokožku a vlasy, ako aj špeciálnu lekárenskú kozmetiku. Viac informácií o spoločnosti a produktoch sa dozviete na www.naturprodukt.sk

Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami

Rektor EU v Bratislave podpísal 7.6.2018 memorandum o porozumení so Shanghai University of International Business and Economics.

Šariš obliekol svoje pivá do unikátneho šatu

Originálny dizajn plechoviek piva Šariš milujú obchodníci, jedinečnú chuť zas svetoví odborníci.

Chcete zažiť skvelú dovolenku 2018? Na toto netreba zabudnúť!

Asi jedným z najčastejších letných problémov sú tráviace ťažkosti.

Events you should not miss during your visit in Bratislava

For anyone looking to spend their summer in Bratislava, there is a great time to be had.