5 vitamínov vďaka, ktorým si udržíte mladistvý vzhľad

Určite ste sa už kde kade dočítali o troch najistejších spôsoboch udržania mladistvej pleti: chrániť svoju pleť pred slnkom, nefajčiť a jesť zdravo. Okrem vyššie spomenutých pravidiel môže pomôcť nie

Určite ste sa už kde kade dočítali o troch najistejších spôsoboch udržania mladistvej pleti: chrániť svoju pleť pred slnkom, nefajčiť a jesť zdravo.  Okrem vyššie spomenutých pravidiel môže pomôcť nielen nášmu zdraviu, ale aj k udržaniu krásnej pleti dostatočný príjem vitamínov. Ktoré z vitamínov by mali byť neoddeliteľnou súčasťou v našom jedálničku, ale aj v zložení krémov nám poradila dermatologička MUDr. Nadežda Suchá a medicínska reprezentantka Naturpoduktu MVDr. Eva Toporčáková.

„Pokožke by sme mali určite poskytovať vitamíny rozpustné v tukoch – A,D,E,K,F (kyselina linolová, kyselina linolénová) a vitamíny rozpustne vo vode C,B,P, PABA (kyselina paraaminobenzenová – patrí do skupiny B vitamínov),“ hovorí MVDr. Eva Toporčáková.

Vitamín A v boji proti vráskam

Okrem toho, že je vitamín A potrebný pre udržiavanie zdravého zraku, je nápomocný aj pri posilňovaní imunitného systému a pri obnove tkaniva a spevneniu pokožky. „Retinol normalizuje proces keratinizácie kože,“ upresňuje medicínska reprezentantka MVDr. Toporčáková a dermatologička MUDr. Suchá dodáva: „Reguluje tvorbu mazu, čím pôsobí proti akné.“ Pre udržanie krásnej a zdravej pleti by sme mali tento vitamín prijímať nielen zvnútra, konzumáciou mrkvy, broskyne, manga, sušených marhúľ a papriky, ale aj zvonku kvalitným pleťovým krémom, napríklad Doliva & Vitamine vitalizujúcim a regeneračným krémom s UVA/UVB SPF 6 (50 ml/9,95€), ktorý obsahuje olivový olej i vitamíny A,C a E  chrániace pleť pred voľnými radikálmi a spomaľujúce prirodzené starnutie pokožky.

doliva and vitaminy pletovy krem.jpg

Vitamín C proti škvrnám

Známy aj ako kyselina askorbová ochraňuje pokožku pred pôsobením voľných radikálov a zároveň chráni pokožku pred predčasným starnutím. Vitamín C pôsobí na reparáciu kože a používanie kozmetiky s jeho obsahom odporúčam na staršiu pokožku, 40+,” radí medicínska reprezentantka. „Céčko” pomáha pri hojení raniek a eliminuje výskyt hnedých škvŕn na koži. „Pôsobí na látkovú výmenu a ak je súčasťou krémov, stimuluje tvorbu kožných kolagénových vlákien. Taktiež chráni pokožku pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia, či nikotínu,“ dodáva dermatologička. Tento vitamín získate konzumáciou brokolice, papriky, paradajok, pomarančov, zemiakov a kiwi. Dostatočný prísun vitamínu C si môžete doplniť aj vďaka šumivým tabletám Additiva Vitamin C Zitrone šumivé tablety (20 ks/4,33€). Nezabúdajte na prísun „Céčka” aj zvonku.

additiva sumive tablety.jpg

Vitamín D proti začervenaniu

„Koža si kalciferoly syntetizuje sama. Reguluje správne využitie vápnika a fosforu, ale aj činnosť imunitného systému a nervového systému,“ vysvetľuje medicínska reprezentantka. Je dôležitým antioxidantom, má účinky na hustotu kostí a zdravie chrupu a pôsobí protirakovinovo. Veľké množstvo tohto vitamínu sa nachádza v rybách, mlieku a žĺtku.

Vitamín E pre hydratáciu

Vitamín krásy ochraňuje pokožku proti voľným radikálom a slnečnému žiareniu. Je predovšetkým úžasným antioxidantom, ktorý sa veľmi dobre vstrebáva cez kožu a pomáha pri popáleninách,” hovorí medicínska reprezentantka a dermatologička dodáva: „Udržiava v pokožke vlhkosť, preto je účinnou zbraňou proti vráskam a ochabnutej pleti.“ Vitamín E sa hojne vyskytuje v špenáte, brokolici, avokáde, mandliach, olivovom oleji, tofu a krevetách. Nezabúdajte na prísun „Éčka“ nielen svojej pleti, ale aj pokožke tela. Doliva sprchovací gél Vitamín (200 ml/6,96€) vďaka olivovému oleju a vitamínovým perličkám osvieži a oživí pokožku.

doliva sprchovaci gel vitamin.jpg

Vitamín K proti tmavým kruhom pod očami

Je nevyhnutný v procese krvnej zrážanlivosti. Vitamín K je veľmi napomocný pri liečbe nevzhľadného podráždenia kože, ako sú napríklad žilky, strie, jazvy, a tmavé kruhy pod očami. Avšak výskum o účinkoch vitamínu K na kožu je obmedzenejší než vitamínov E a C,“ vysvetľuje dermatologička. Vitamín K nájdete v zelenom čaji, kyslej kapuste, brokolici, pšenici, fazuli, pŕhľave a vajciach.

Akú kombináciu vitamínov v kréme by sme mali voliť podľa medicínskej reprezentantky?

30 rokov - kombináciu vitamínov A, E a C

40 rokov - kombináciu vitamínov A, E a C

50 rokov - kombináciu vitamínov A, E, C a F

Spoločnosť Naturprodukt bola založená v roku 1993. Jej najväčším dodávateľom je firma Dr. Theiss Naturwaren, ktorá vyrába prípravky na báze extraktov liečivých bylín a kozmetiku s obsahom jedinečných látok získaných z rastlín. V sortimente nájdeme fytofarmaká, doplnky výživy, prípravky na starostlivosť o pokožku a vlasy, ako aj špeciálnu lekárenskú kozmetiku. Viac informácií o spoločnosti a produktoch sa dozviete na www.naturprodukt.sk

Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať

Strávte hlavné sviatky roka netradične - namiesto zimy si oddýchnite v exotike.

Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC

V dňoch 11. a ž 14. septembra sa na Stavebnej fakulte STU v Bratislave uskutočnila piata medzinárodná konferencia CSASC 2018

Cestárske kariérne dni 2018 na SvF

Takmer 30 stredoškolákov sa zúčastnilo Cestárskych kariérnych dní na pôde Stavebnej fakulty STU v Bratislave.

Najužitočnejšia appka

Uľahčí život všetkým rodičom i zábudlivcom