Prespite sa k spokojnosti

V súčasnom uponáhľanom svete je kvalitný spánok čoraz vzácnejší. Preto stúpa význam správneho návrhu spálne.

Zabezpečiť dobrý spánok znamená nasledovať rytmus prírody. Pre výživný nočný odpočinok je nevyhnutná úplná tma. Rovnováha svetla a tmy je pre ľudský biorytmus veľmi dôležitá – zároveň úzko súvisí s denným kolobehom vo vonkajšom prostredí.

Otvorené okná sú cestou k čerstvému vzduchu a prírode

Nezabúdajme na prístup prírody do interiéru. Pohľad von oknom do zelene nás hneď po prebudení spojí s vonkajším svetom a pozitívne naladí. Čerstvý vzduch tento pocit znásobí. Vetrať treba viackrát denne – minimálne ráno po zobudení a večer pred spaním. Systém diaľkového ovládania strešných okien VELUX INTEGRA® spolu s funkciou Good Morning (dobré ráno) dopomôže k príjemnému zobudeniu. V zvolenom čase sa tak vytiahnu tieniace doplnky a otvoria okná.
obyvackagauc-r405_res.jpg

Vnútornú teplotu možno ovplyvniť aj orientáciou okien

Ideálnou svetovou stranou, kam orientovať okná v spálni je severovýchod. Ráno vás zobudia slnečné lúče, počas dňa zotrvajú v miestnosti a popoludní nedochádza k prehrievaniu. Vďaka tomu je v spálni zaručená príjemná vnútorná teplota.

V spálni by z hľadiska teploty malo platiť jednoduché pravidlo: maximálna teplota by mala byť o niekoľko stupňov nižšia ako v ostatných miestnostiach. Práve kvôli prehriatej miestnosti máme niekedy problém zaspať a v noci sa neustále budíme.

Pre kvalitný a dobrý spánok je nevyhnutná úplná tma, ktorú vedia zabezpečiť tieniace doplnky. Zatemňujúca roleta je v tomto prípade ideálnym riešením, keďže dopomôže k  pokojnému spánku počas krátkych letných nocí.

Vonkajšia markíza je vyrobená z priehľadného materiálu, no spoľahlivo ochráni interiér počas dňa pred prehrievaním.

Tip nakoniec

Určite neváhajte pomyselne rozdeliť spálňu. Časť, kde sa spí sa môže nachádzať ďalej od okna a prístup svetla tu podporí malá stolná lampa. Ak sa v spálni nachádza zóna využívaná aj pracovne alebo oddychovo (napríklad na čítanie), mala by byť umiestnená čo najbližšie ku zdroju denného svetla – ku oknám.
112792-01-xxl-r147_res.jpg

Viac informácií nájdete na: www.velux.sk

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu