Svetoznámy Karlov most vyrazili na zlatý dukát

Emisia je limitovaná iba na niekoľko stoviek exemplárov. K každému dukátu mincovna pridáva medailu z rýdzeho striebra nesúcu rovnaký motív.

Nový zlatý dukát s vyobrazením Karlovho mostu začala raziť Pražská mincovna. Motív vytvoril akademický sochár Zbyněk Fojtů, rodák z moravského Slavičína. Emisia je limitovaná iba na niekoľko stoviek exemplárov. K každému dukátu mincovna pridáva medailu z rýdzeho striebra nesúcu rovnaký motív.

zbynek-fojtukmostfoto-michal-mikulenka700-r315_res.jpg

Foto: Michal Mikulenka

Najstarší, najkrajší, magický. To sú prívlastky, ktoré sa spájajú s pražským Karlovým mostom. Motív tejto výraznej pražskej pamiatky, ktorý pre účely mincovej razby vypracoval akademický sochár Zbyněk Fojtů, sa dočkal už niekoľko realizácii. Medzi inými zdobí i pozoruhodnú medailu, vyrobenú z rovného kilogramu rýdzeho zlata.

Nový dukát, ktorý pred niekoľkými dňami predstavila Pražská mincovna, by ale vedľa tohto staršieho obra takmer zanikol. Má totiž len dvadsať milimetrov v priemere. Z technického i zberateľského pohľadu je ale novinka nemenej zaujímavá. Okrem dokonale spracovaného reliéfu, plného veľmi drobných detailov, je táto razba atraktívna i nízkym nákladom.

„V luxusnom leštenom prevedení, označovanom ako proof, vznikne maximálne päťsto kusov. V prevedení bežná kvalita nám emisný plán dovolí vyraziť len dvesto exemplárov,“ spresnil mincmajster Pražskej mincovne Ondřej Koňařík.

Nová razba tak bude lákať nielen zberateľov, ale aj ľudí, ktorý hľadajú skutočne atraktívni darček. Súčasťou balenia je totiž na viac aj medaila z rýdzeho striebra nesúca rovnaký motív.

Dukát s Karlovým mostom a portrétom Karla IV. patrí do novej rady dvadsaťmilimetrových zlatých dukátov Pražskej mincovne. V tejto kategórií sa tento rok objavili napríklad tituly Korunovácia Karla IV., Založenie Menšieho Mesta pražského, Svätý Václav alebo Ján Hus. Podrobnejšie informácie o týchto raritných razbách prinášajú numizmatické stránky www.Zlate-Mince.cz. (miu)

dukatkmostag700-r735_res.jpg

Foto: www.prazskamincovna.cz/Ladislav Gášek

Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie

Zážitok je dobrý, mal by to zažiť každý.

Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?

Slovenskí farmári naplno využívajú skvelé vlastnosti našej pôdy. Vďaka tomu nájdeme na pultoch čerstvú domácu zeleninu a ovocie.

Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch

Keš prestáva obchodníkom zarábať.

Autokamery Mio a navigace teď s 3letou záruční dobou

Tříletou garanci na autokamery a navigace Mio teď získají všichni, kteří si koupí jeden z produktů Mio do konce roku 2018