Od leteckého pilota k majstrovi sveta v robotickom futbale

Ing. Rudolf Jánoš, PhD. chcel už od útleho veku vedieť, ako a prečo veci okolo neho fungujú.

Ing. Rudolf Jánoš, PhD., zo Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach, chcel už od útleho veku vedieť, ako a prečo veci okolo neho fungujú. Sníval o profesii pilota, neskôr chcel byť kozmonautom.

Riadiacu páku či kormidlo napokon vymenil za vzrušujúci svet vynálezov. A dobre urobil. Veď kto sa môže pochváliť titulom majstra sveta v robotickom futbale, ktorý spolu so svojim tímom získal?

Jeho práca mu umožňuje cestovať a spoznávať svet na miestach, kam by sa možno nikdy nedostal, ako napríklad Južná Kórea či Taiwan. Napriek tomu považuje za svoj najväčší doterajší životný úspech svoju rodinu, na ktorú je právom hrdý.

Čo však tohto sympatického vynálezcu na jeho práci najviac fascinuje? „Asi najviac tá etapa, keď sa od simulácií dostanem k prototypu a môžem on-line sledovať, čo sa deje. To je skutočne vzrušujúce a fascinujúce zároveň,“ hovorí milovník sci-fi filmov, ktorý by dal vo svojej obľúbenej snímke Ja, robot určite väčší dôraz na detail.

Na čo zaujímavé – vzrušujúce sa môžu najviac tešiť mladí ľudia na Slovensku, ktorí zavítajú na stretnutie s ním v rámci vedeckej roadshow?Mladí nadšenci sa môžu tešiť na ukážku servisných robotov – humanoidný robot, robot ovládaný pomocou mobilu, ako aj ukážky robotického futbalu, a v rámci prezentácie si ukážeme aj prierez vývojom robotov od histórie po budúcnosť,“ uzatvára zanietený „robotomaniak“.

„ČAK VEDNÝODBORIS a jeho crew“ prichádzajú aj do tvojho mesta! Pridaj sa k nám a spolu s tvojou triedou uvidíš, že to nie je sci-fi, ale realita. Spoznaj fascinujúci svet vedy a namotaj sa na vynálezy, ktoré hýbu svetom. Tešíme sa na teba a vidíme sa. Viac informácií nájdeš na  www.vedanadosah.sk. Vstup je voľný.

Vedeckú roadshow „ČAK VEDNÝODBORIS a jeho crew“ ti prináša Centrum vedecko-technických informácií SR ako priamo riadená organizácia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v rámci projektu PopVaT, ktorého cieľom je popularizovať vedu a techniku a motivovať mladých ľudí k štúdiu prírodovedných a technických odborov. Realizátorom projektu je tím mentorsko-edukačnej platformy pre deti a mládež www.dikymoc.sk

Načítavám video...

techsmeskfoto-490x298-r744_res.jpg

cvti-podvalb-r763_res.jpg

Moderný hotel, kde sa cítite ako doma

Obľúbený štvorhviezdičkový Hotel Impozant vo Valčianskej doline prešiel v tomto roku rozsiahlou rekonštrukciou.

Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave

Vedecká rada k 80. výročiu začatia výučby v stavebníctve a geodézii

Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu

Spoločnosť Penta Real Estate odovzdala Stavebnej fakulte STUv Bratislave 3D tlačiarne a zariadenia virtuálnej reality

Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?

Každé zastavenie výroby spôsobuje stratu. Ako predísť nečakaným výpadkom na výrobných linkách? Riešenie = prediktívna údržba.