Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Sivý zákal je hrozbou pre všetkých po štyridsiatke

Ak máte viac ako 40 rokov, k pravidelným lekárskym prehliadkam by ste mali zaradiť aj každoročnú kontrolu u očného lekára.

Ak máte viac ako 40 rokov, k pravidelným lekárskym prehliadkam by ste mali automaticky zaradiť aj každoročnú kontrolu u očného lekára.

Po štyridsiatke totiž prudko stúpa krivka mapujúca očné ochorenia, postihujú viac ako 60 percent svetovej populácie. Jedno z najnebezpečnejších je katarakta – sivý zákal. Nemusíte ho spozorovať hneď, po čase však kvôli nemu môžete oslepnúť.

Nedá sa liečiť, ale dá sa operovať

Sivý zákal môže byť vrodený, spôsobený úrazom, ale najčastejšie sa spája so starnutím. Na začiatku nemusíte jeho prítomnosť spozorovať. Neskôr však vaše videnie môže narúšať zahmlievanie, zlá viditeľnosť písmen pri čítaní. Vo finálnom štádiu môže pacient aj úplne oslepnúť.

Sivý zákal sa žiaľ nedá liečiť kvapkami, ani tabletkami. Ak vám sivý zákal diagnostikujú, operácia je jediným možným riešením. Dobrá správa je, že sa naozaj nemáte čoho báť. Operácia sivého zákalu je najčastejšie vykonávaným chirurgickým zákrokom. Prebieha ambulantne, takžepacient hneď po zákroku odchádza domov a na druhý deň absolvuje pooperačnú kontrolu.

Zákrok pomocou femtosekudnového lasera

Oční lekári vám pred operáciou do oka podajú kvapkami lokálne anestetikum, ktoré zabezpečí absolútne bezbolestný priebeh operácie. Jedným z najpresnejších a najbezpečnejších spôsobov operácie je zákrok s pomocou femtosekundového lasera. Prvou klinikou na Slovensku, ktorá v roku 2013 začala zákrok realizovať práve pomocou tohto špeciálneho lasera, je očná klinika UVEA Mediklinik v Martine. Laserový lúč „rozbije“ zakalenú šošovku a vykoná tri základné mikrochirurgické rezy presnejšie ako ruka chirurga. Operácia je tak presná a šetrná pre vaše oči.

Orlí zrak – bez zákalu a bez dioptrií

Následne doktori pomocou špeciálnej ultrazvukovej sondy odsajú zakalenú šošovku a do pôvodného puzdra vložia umelú. Okrem odstránenia sivého zákalu sa pacientovi koriguje aj refrakčná chyba oka. Ak ste predtým potrebovali okuliare, teraz ich pravdepodobne môžete odložiť – nová vnútroočná šošovka zabezpečí videnie ako zamladi.

„Najčastejšími príznakmi sivého zákalu sú zahmlené videnie, precitlivenosť na slnečné žiarenie a svetlo v noci, či rýchlo sa zvyšujúca krátkozrakosť,“ vymenúva doktor. Pacienti tiež niekedy vidia „duchov“ a môžu vnímať aj zmeny farby.„Každý z nás by mal absolvovať pravidelnú prehliadku u očného lekára aspoň raz ročne. Ak však pocítite niektoré z menovaných príznakov, neváhajte odborník navštívte ihneď,“ radí doktor. Dodáva, že operačného zákroku sa vôbec netreba obávať. „Operácia trvá len 15 minút, je mimoriadne účinná a prakticky bez rizika. Zákrok z väčšej časti prepláca zdravotná poisťovň a naša klinika kryje navyše aj všetky pooperačné kontroly,“ dodáva doktor Žiak z UVEA Mediklinik.

uvea-490-x-490-px-r861_res.jpg

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie

Chladné jesenné dni a hrozba infekcie nás zaháňajú dovnútra, kde by malo byť teplo a bezpečne.

Bezbariérové vozidlo

Bezbariérové vozidlo je ideálnym riešením pre rodiny, taxislužby, rôzne združenia, ktoré potrebujú prevážať vozičkára.

Bezbariérové vozidlo – Citroën Berlingo

Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19

O tejto ponuke dnes ráno NFŠ, a.s. informovala listom ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

Ilustračná vizualizácia.