Pondelok, 17. február, 2020 | Meniny má Miloslava

Zvýšenie informovanosti o „zelených“ energiách

Zem ponúka bohatstvo vo forme obnoviteľných zdrojov energie, ktoré sú v súčasnosti nedostatočne využívané.

"Je dôležité zvýšiť povedomie mladých ľudí a nasmerovať ich budúce kroky k ochrane životného prostredia,“ uvádza pedagogický pracovník Žilinskej univerzity Radovan Nosek. Preto spolu s kolegom Michalom Holubčíkom a študentmi odboru Technika prostredia Strojníckej fakulty Žilinskej univerzity v Žiline Nikolou Kantovou, Ivanom Drabiňákom a Ivanom Králikom uskutočnili v spolupráci so spoločnosťou Biomasa vzdelávacie workshopy s názvom „Clean energy“, organizované pre žiakov stredných škôl pre vybrané regióny: Orava, Kysuce, Liptov a Žilina.V dňoch 8.-10. júna 2015 navštívilo workshopy v sídle BIOMASA v Kysuckom Lieskovci 207 študentov zo 7 stredných škôl. Dňa 15.6. 2015 v Ružomberku a dňa 26.6.2015 v Žiline absolvovalo zaujímavé prednášky 95 študentov zo 4 stredných škôl. V rámci workshopu „Clean energy“ sa študentom vo forme prednášok a simulačných videí poskytli užitočné informácie o ochrane životného prostredia a obnoviteľných zdrojoch energie, ako je slnečná, vodná a veterná energia a energia biomasy. Účastníkom boli priblížené aj neobnoviteľné zdroje energie s apelom na ich obmedzené využívanie z dôvodu ničenia životného prostredia. Súčasťou programu boli aj praktické ukážky princípu činnosti rôznych zariadení využívajúcich obnoviteľné zdroje energie. Workshopy zaujali aj regionálnu televíziu TV Severka, ktorá natočila krátku reportáž z tejto akcie.

Projekt „Clean energy“ podporil Nadačný fond Kia Motors Slovakia v spolupráci s Nadáciou Pontis a Katedra energetickej techniky, Strojníckej fakulty, Žilinskej univerzity v Žiline (http://ket.uniza.sk/studium.html)

text-490x368-r175_res.jpg

Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál

Tesco počas minulého roka darovalo ľuďom v núdzi po celom Slovensku rekordné množstvo potravín.

Liptov in wintertime

Liptov is an ideal place to relax, get to know Slovak folklore and nature, swim in all weather conditions, but also to try sports.

Gambrinus skončil s výrobou piva v plastových fľašiach

Vyzýva ľudí na celom Slovensku: Pridajte sa k nám a zapojte sa do Veľkého jarného upratovania.