Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Zvýšenie informovanosti o „zelených“ energiách

Zem ponúka bohatstvo vo forme obnoviteľných zdrojov energie, ktoré sú v súčasnosti nedostatočne využívané.

"Je dôležité zvýšiť povedomie mladých ľudí a nasmerovať ich budúce kroky k ochrane životného prostredia,“ uvádza pedagogický pracovník Žilinskej univerzity Radovan Nosek. Preto spolu s kolegom Michalom Holubčíkom a študentmi odboru Technika prostredia Strojníckej fakulty Žilinskej univerzity v Žiline Nikolou Kantovou, Ivanom Drabiňákom a Ivanom Králikom uskutočnili v spolupráci so spoločnosťou Biomasa vzdelávacie workshopy s názvom „Clean energy“, organizované pre žiakov stredných škôl pre vybrané regióny: Orava, Kysuce, Liptov a Žilina.V dňoch 8.-10. júna 2015 navštívilo workshopy v sídle BIOMASA v Kysuckom Lieskovci 207 študentov zo 7 stredných škôl. Dňa 15.6. 2015 v Ružomberku a dňa 26.6.2015 v Žiline absolvovalo zaujímavé prednášky 95 študentov zo 4 stredných škôl. V rámci workshopu „Clean energy“ sa študentom vo forme prednášok a simulačných videí poskytli užitočné informácie o ochrane životného prostredia a obnoviteľných zdrojoch energie, ako je slnečná, vodná a veterná energia a energia biomasy. Účastníkom boli priblížené aj neobnoviteľné zdroje energie s apelom na ich obmedzené využívanie z dôvodu ničenia životného prostredia. Súčasťou programu boli aj praktické ukážky princípu činnosti rôznych zariadení využívajúcich obnoviteľné zdroje energie. Workshopy zaujali aj regionálnu televíziu TV Severka, ktorá natočila krátku reportáž z tejto akcie.

Projekt „Clean energy“ podporil Nadačný fond Kia Motors Slovakia v spolupráci s Nadáciou Pontis a Katedra energetickej techniky, Strojníckej fakulty, Žilinskej univerzity v Žiline (http://ket.uniza.sk/studium.html)

text-490x368-r175_res.jpg

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Na jeho budúcnosť sme sa opýtali Mareka Mičienku, obsahového manažéra Seduo.sk

6 h

Paneurópska VŠ sa môže pochváliť ďalším úspechom. Absolventi jej fakúlt patria medzi najlepšie zarábajúcich vo svojom odbore.

6 h

Kvôli kríze spojenej s ochorením COVID-19 čelia mnohí naši podnikatelia skutočne ťažkej situácii.

16 h