Dajte stop kŕčom

Trpíte stratou sústredenia, svalovými kŕčmi alebo sa u vás častejšie začali objavovať bolesti hlavy? Je možné, že za tieto zdravotné komplikácie môže nedostatok magnézia!

Úloha horčíka v našom tele

Zásoby horčíka v ľudskom tele sa odhadujú na 20 až 30 gramov. Magnézium  zohráva dôležitú úlohu pri tvorbe energie a vo vyše 500 enzymatických procesoch. „Tento minerál je napríklad zodpovedný za uvoľnenie svalstva po a medzi kontrakciami, a to tým, že zabraňuje uvoľneniu vápnikových iónov,“ hovorí naturopatka Eva Blaho z kliniky Medante. „Zabraňuje tiež zvýšenému podráždeniu nervového systému, ktoré sa môže prejaviť ako kŕče a tiky,“ dodáva. Je súčasťou kostí a zubov. Pôsobí na rozširovanie ciev a reguluje tlkot srdca. Spolu s vápnikom upravuje funkciu pľúc a s vitamínom B6 zabraňuje tvorbe oxalátových kameňov.

Náš tip: MaxiMag Forte 375+B6 kapsuly (3,70 EUR/50 kapsúl)

maximag kapsuly.jpg

Prečo kŕče vznikajú?

Kŕče, ktoré nesúvisia so športom, môžu byť spôsobené hormonálnou, elektrolytickou alebo metabolickou nerovnováhou, prípadne dlhodobým užívaním liekov. Oveľa bežnejšie sú kŕče zo športovania. “Tieto môžu vzniknúť z dehydratácie a straty elektrolytov ako horčík, draslík a sodík, prípadne kvôli nahromadeniu kyseliny mliečnej,” vysvetľuje odborníčka. Jedna z ďalších teórií hovorí o  nerovnováhe medzi nervovými signálmi, ktoré sval vzrušujú a tými, ktoré zabraňujú kontrakcii.

Náš tip: STOP kŕčom Mg+B6+draslík (4,65 EUR/50 kapsúl)

stop-krcom-r543_res.jpg

Kde sa magnézium nachádza?

Prirodzeným zdrojom magnézia sú najmä strukoviny, ovocie, listová zelenina, alebo ryby. Jeho príjem nám zabezpečí aj konzumácia mäsa, mlieka a orechov. Zaujímavým faktom je, že vstrebateľnosť magnézia z vody je až 60%, pričom zo stravy telo príjme len asi 30-40%. O dostatočný prísun magnézia treba dbať najmä u detí a fyzicky pracujúcich ľudí, alebo u tých, ktorí trpia ochoreniami štítnej žľazy. Prítomnosť horčíka v organizme zohráva dôležitú úlohu u žien počas tehotenstva a v menopauze. „Nedostatok minerálu spôsobuje bolesti hlavy, podráždenosť, chronickú nespavosť, nervozitu, ale aj nepríjemné kŕče. Prejavuje sa tiež bolesťami svalov, tráviacimi ťažkosťami, ale aj poruchami srdcového rytmu,“ hovorí doktorka farmácie PharmDr. Hana Kollegová. Odporúčaná denná dávka magnézia je 300-400 mg. Na to, aby sme naplnili našu dennú potrebu príjmu magnézia by sme museli zjesť denne asi 30 banánov, 10 kalerábov, tri kilogramy brokolice či zemiakov. Ešteže nám trh ponúka ľahšiu a účinnejšiu alternatívu príjmu magnézia, či už vo forme šumivých tabliet, kapsúl alebo pitím minerálnej vody v kombinácii s vápnikom v pomere 3:1 v prospech vápnika. Frekvenciu kŕčov vieme obmedziť masážou, strečingom, dopĺňaním horčíka, vápnika, draslíka, sodíka a B vitamínov.

Náš tip: STOP kŕčom rapid - prášok (4,21 EUR/20 vrecúšok)

3dstopkrcomrapidsk-stvorec-r138_res.jpg

Spoločnosť Naturprodukt bola založená v roku 1993. Jej najväčším dodávateľom je firma Dr. Theiss Naturwaren, ktorá vyrába prípravky na báze extraktov liečivých bylín a kozmetiku s obsahom jedinečných látok získaných z rastlín. V sortimente nájdeme fytofarmaká, doplnky výživy, prípravky na starostlivosť o pokožku a vlasy, ako aj špeciálnu lekárenskú kozmetiku. Viac informácií o spoločnosti a produktoch sa dozviete na www.naturprodukt.sk

Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou

Spoznajte kráľovské mestá a neobjavený vidiek Maroka s pôsobivou atmosférou.

MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu

Spoločnosti MiddleCap Equity Partners, a.s. a Mayfair Assets Ltd. oficiálne zmluvne uzatvorili 10 mesiacov trvajúci proces fúzie.

Súboj olympionikov na Malom Dunaji

Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš a úspešní zjazdoví lyžiari Adam Žampa a Andreas Žampa si zmerali svoje sily na malom Dunaji.

5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu

Pripravujete rekonštrukciu bytu? Využite ľahké priečky, ušetríte čas a vyhnete sa prachu i hluku. Poradíme vám, podľa čoho vyberať.