Dajte stop kŕčom

Trpíte stratou sústredenia, svalovými kŕčmi alebo sa u vás častejšie začali objavovať bolesti hlavy? Je možné, že za tieto zdravotné komplikácie môže nedostatok magnézia!

Úloha horčíka v našom tele

Zásoby horčíka v ľudskom tele sa odhadujú na 20 až 30 gramov. Magnézium  zohráva dôležitú úlohu pri tvorbe energie a vo vyše 500 enzymatických procesoch. „Tento minerál je napríklad zodpovedný za uvoľnenie svalstva po a medzi kontrakciami, a to tým, že zabraňuje uvoľneniu vápnikových iónov,“ hovorí naturopatka Eva Blaho z kliniky Medante. „Zabraňuje tiež zvýšenému podráždeniu nervového systému, ktoré sa môže prejaviť ako kŕče a tiky,“ dodáva. Je súčasťou kostí a zubov. Pôsobí na rozširovanie ciev a reguluje tlkot srdca. Spolu s vápnikom upravuje funkciu pľúc a s vitamínom B6 zabraňuje tvorbe oxalátových kameňov.

Náš tip: MaxiMag Forte 375+B6 kapsuly (3,70 EUR/50 kapsúl)

maximag kapsuly.jpg

Prečo kŕče vznikajú?

Kŕče, ktoré nesúvisia so športom, môžu byť spôsobené hormonálnou, elektrolytickou alebo metabolickou nerovnováhou, prípadne dlhodobým užívaním liekov. Oveľa bežnejšie sú kŕče zo športovania. “Tieto môžu vzniknúť z dehydratácie a straty elektrolytov ako horčík, draslík a sodík, prípadne kvôli nahromadeniu kyseliny mliečnej,” vysvetľuje odborníčka. Jedna z ďalších teórií hovorí o  nerovnováhe medzi nervovými signálmi, ktoré sval vzrušujú a tými, ktoré zabraňujú kontrakcii.

Náš tip: STOP kŕčom Mg+B6+draslík (4,65 EUR/50 kapsúl)

stop-krcom-r543_res.jpg

Kde sa magnézium nachádza?

Prirodzeným zdrojom magnézia sú najmä strukoviny, ovocie, listová zelenina, alebo ryby. Jeho príjem nám zabezpečí aj konzumácia mäsa, mlieka a orechov. Zaujímavým faktom je, že vstrebateľnosť magnézia z vody je až 60%, pričom zo stravy telo príjme len asi 30-40%. O dostatočný prísun magnézia treba dbať najmä u detí a fyzicky pracujúcich ľudí, alebo u tých, ktorí trpia ochoreniami štítnej žľazy. Prítomnosť horčíka v organizme zohráva dôležitú úlohu u žien počas tehotenstva a v menopauze. „Nedostatok minerálu spôsobuje bolesti hlavy, podráždenosť, chronickú nespavosť, nervozitu, ale aj nepríjemné kŕče. Prejavuje sa tiež bolesťami svalov, tráviacimi ťažkosťami, ale aj poruchami srdcového rytmu,“ hovorí doktorka farmácie PharmDr. Hana Kollegová. Odporúčaná denná dávka magnézia je 300-400 mg. Na to, aby sme naplnili našu dennú potrebu príjmu magnézia by sme museli zjesť denne asi 30 banánov, 10 kalerábov, tri kilogramy brokolice či zemiakov. Ešteže nám trh ponúka ľahšiu a účinnejšiu alternatívu príjmu magnézia, či už vo forme šumivých tabliet, kapsúl alebo pitím minerálnej vody v kombinácii s vápnikom v pomere 3:1 v prospech vápnika. Frekvenciu kŕčov vieme obmedziť masážou, strečingom, dopĺňaním horčíka, vápnika, draslíka, sodíka a B vitamínov.

Náš tip: STOP kŕčom rapid - prášok (4,21 EUR/20 vrecúšok)

3dstopkrcomrapidsk-stvorec-r138_res.jpg

Spoločnosť Naturprodukt bola založená v roku 1993. Jej najväčším dodávateľom je firma Dr. Theiss Naturwaren, ktorá vyrába prípravky na báze extraktov liečivých bylín a kozmetiku s obsahom jedinečných látok získaných z rastlín. V sortimente nájdeme fytofarmaká, doplnky výživy, prípravky na starostlivosť o pokožku a vlasy, ako aj špeciálnu lekárenskú kozmetiku. Viac informácií o spoločnosti a produktoch sa dozviete na www.naturprodukt.sk

Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?

Každé zastavenie výroby spôsobuje stratu. Ako predísť nečakaným výpadkom na výrobných linkách? Riešenie = prediktívna údržba.

Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea

Košice sú o krok bližšie k vízii smart city vďaka aplikácii Sám v múzeu.

Slovensko spieva koledy

Týždenníky MY pripravujú druhé pokračovanie predvianočnej kampane v desiatkach mestách a obciach na Slovensku.

Workshop Inštitútu Ronalda Coasa na EU v Bratislave

V týždni od 10. – 14. decembra 2018 sa v Aule EU v Bratislave koná Ronald Coase Institute Workshop o inštitucionálnej ekonómii.