Nepokazte si dobré susedské vzťahy pre peniaze

Základom dobrých susedských vzťahov je vzájomná pomoc. Platí to, samozrejme, aj v prípade požičiavania.

Základom dobrých susedských vzťahov je vzájomná pomoc. Platí to, samozrejme, aj v prípade požičiavania. Snáď každý už zažil situáciu, keď mal rozrobený koláč a zrazu zistil, že mu chýbajú vajíčka. Alebo prišiel kuriér, či poštárka s balíčkom na dobierku a chýbalo vám 50 centov. Susedov neraz oslovujeme ako prvých, aby nám pomohli.

To, čo však platí pri takejto malej finančnej pomoci, neplatí pri väčších pôžičkách. Nemáte totiž garanciu, kedy si od vás susedia budú požičané peniaze pýtať späť. Možno ich budú potrebovať práve vtedy, keď ani vy nebudete mať ani cent navyše. Alebo naopak, zrazu vám začne zatekať strecha a súrne potrebujete peniaze, ktoré ste požičali susedovi. Ale ten momentálne tiež nemá nič nazvyš. Peniaze sú vždy veľmi citlivá téma. A zničiť kvôli tomu dobré susedské vzťahy na dlhé roky naozaj nestojí za to. Lepším riešením je preto zobrať si úver v banke.

Požičiavať si peniaze od známych či rodiny nie je nič príjemné, napriek tomu, že je rozšírené. Neexistuje záväzný platobný kalendár alebo sa nemusí dodržať, čo narúša vzťahy. Zvlášť v dnešných, ekonomicky nestabilných časoch, môžu mať ľudia problém so zabezpečením príjmu, odhadom svojej finančnej spôsobilosti a strach z budúcnosti majú aj tí, ktorí zo svojich úspor požičiavajú,“ komentuje sociologička Lýdia Marošiová.

Slováci majú stále vysoký záujem o spotrebné úvery, keďže úroky na tieto pôžičky sú dlhodobo nízke. Ku koncu mája dlžili bankám celkovo, vrátane hypoték, takmer dvadsaťtri miliárd eur. Cez spotrebné úvery mali Slováci napožičiavaných viac ako tri a pol miliardy eur. V porovnaní s minulým rokom sa záujem o spotrebné úvery zvýšil o takmer pätinu,“ uviedla Jana Glasová, analytička Poštovej banky. Klienti, ktorí potrebujú financovať rekonštrukciu svojho príbytku, kúpiť novú práčku či televízor, alebo vymeniť staré auto za nové, uprednostňujú spotrebný úver pred hypotékou. Nemusia totiž zakladať nehnuteľnosť, peniaze môžu použiť na čokoľvek a vybavia ho jednoducho a rýchlo bez predkladania potvrdenia o príjme.

Ak nechcete vystaviť vaše susedské vzťahy možným nepríjemnostiam alebo si skomplikovať svoju životnú situáciu, tu sú štyri pravidlá úverovania:

1. Vec, na ktorú si beriete úver alebo požičiavate vlastné peniaze, by mala mať dlhšiu životnosť, ako je splatnosť samotného úveru. Zvážte preto, či svojmu susedovi „zafinancujete“ dovolenku, na ktorú si v čase, keď by vám mal peniaze vrátiť, už možno ani nespomenie.

2. Nesiahajte hneď po prvej ponuke – na trhu je vždy niekoľko alternatív a vyberať úver by ste si mali vždy z viacerých ponúk.

3. Zmluvu si vždy pred jej podpisom poriadne preštudujte. Keď ide o peniaze, v zmluvách je dôležitý každý detail.

4. V prípade akéhokoľvek problému komunikujte. Nenechajte situáciu zájsť tak ďaleko, že sa pokazia vzájomné vzťahy, či dokonca vás pripravia o strechu nad hlavou. Riešením v kritických situáciách často býva napr. splátkový kalendár. Prípadne požiadajte o odklad splátok a dohodnite sa na riešení situácie, ktorá vyhovuje všetkým stranám.

Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky

Kde sa dvaja bijú, tablet víťazí.

Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?

Dotykový displej, GPS, radary a řada funkcí - jak dopadne autokamera Mio MiVue 785 Touch s nekompromisním testem youtubera JeezyJ?

Test youtubera JeezyJ autokamerky MiVue 785 Touch

Burza pracovných príležitostí opäť na Stavebnej fakulte STU

Po niekoľkoročnej prestávke sa opäť konala Burza pracovných príležitostí spojená s prezentáciou stavebných firiem.

Počet ochorení na rakovinu stále stúpa. Nepodceňujte prevenciu

Až jedno zo štyroch úmrtí v rámci Európskej únie je zapríčinené rakovinou.