Nepokazte si dobré susedské vzťahy pre peniaze

Základom dobrých susedských vzťahov je vzájomná pomoc. Platí to, samozrejme, aj v prípade požičiavania.

Základom dobrých susedských vzťahov je vzájomná pomoc. Platí to, samozrejme, aj v prípade požičiavania. Snáď každý už zažil situáciu, keď mal rozrobený koláč a zrazu zistil, že mu chýbajú vajíčka. Alebo prišiel kuriér, či poštárka s balíčkom na dobierku a chýbalo vám 50 centov. Susedov neraz oslovujeme ako prvých, aby nám pomohli.

To, čo však platí pri takejto malej finančnej pomoci, neplatí pri väčších pôžičkách. Nemáte totiž garanciu, kedy si od vás susedia budú požičané peniaze pýtať späť. Možno ich budú potrebovať práve vtedy, keď ani vy nebudete mať ani cent navyše. Alebo naopak, zrazu vám začne zatekať strecha a súrne potrebujete peniaze, ktoré ste požičali susedovi. Ale ten momentálne tiež nemá nič nazvyš. Peniaze sú vždy veľmi citlivá téma. A zničiť kvôli tomu dobré susedské vzťahy na dlhé roky naozaj nestojí za to. Lepším riešením je preto zobrať si úver v banke.

Požičiavať si peniaze od známych či rodiny nie je nič príjemné, napriek tomu, že je rozšírené. Neexistuje záväzný platobný kalendár alebo sa nemusí dodržať, čo narúša vzťahy. Zvlášť v dnešných, ekonomicky nestabilných časoch, môžu mať ľudia problém so zabezpečením príjmu, odhadom svojej finančnej spôsobilosti a strach z budúcnosti majú aj tí, ktorí zo svojich úspor požičiavajú,“ komentuje sociologička Lýdia Marošiová.

Slováci majú stále vysoký záujem o spotrebné úvery, keďže úroky na tieto pôžičky sú dlhodobo nízke. Ku koncu mája dlžili bankám celkovo, vrátane hypoték, takmer dvadsaťtri miliárd eur. Cez spotrebné úvery mali Slováci napožičiavaných viac ako tri a pol miliardy eur. V porovnaní s minulým rokom sa záujem o spotrebné úvery zvýšil o takmer pätinu,“ uviedla Jana Glasová, analytička Poštovej banky. Klienti, ktorí potrebujú financovať rekonštrukciu svojho príbytku, kúpiť novú práčku či televízor, alebo vymeniť staré auto za nové, uprednostňujú spotrebný úver pred hypotékou. Nemusia totiž zakladať nehnuteľnosť, peniaze môžu použiť na čokoľvek a vybavia ho jednoducho a rýchlo bez predkladania potvrdenia o príjme.

Ak nechcete vystaviť vaše susedské vzťahy možným nepríjemnostiam alebo si skomplikovať svoju životnú situáciu, tu sú štyri pravidlá úverovania:

1. Vec, na ktorú si beriete úver alebo požičiavate vlastné peniaze, by mala mať dlhšiu životnosť, ako je splatnosť samotného úveru. Zvážte preto, či svojmu susedovi „zafinancujete“ dovolenku, na ktorú si v čase, keď by vám mal peniaze vrátiť, už možno ani nespomenie.

2. Nesiahajte hneď po prvej ponuke – na trhu je vždy niekoľko alternatív a vyberať úver by ste si mali vždy z viacerých ponúk.

3. Zmluvu si vždy pred jej podpisom poriadne preštudujte. Keď ide o peniaze, v zmluvách je dôležitý každý detail.

4. V prípade akéhokoľvek problému komunikujte. Nenechajte situáciu zájsť tak ďaleko, že sa pokazia vzájomné vzťahy, či dokonca vás pripravia o strechu nad hlavou. Riešením v kritických situáciách často býva napr. splátkový kalendár. Prípadne požiadajte o odklad splátok a dohodnite sa na riešení situácie, ktorá vyhovuje všetkým stranám.

Moderný hotel, kde sa cítite ako doma

Obľúbený štvorhviezdičkový Hotel Impozant vo Valčianskej doline prešiel v tomto roku rozsiahlou rekonštrukciou.

Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave

Vedecká rada k 80. výročiu začatia výučby v stavebníctve a geodézii

Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu

Spoločnosť Penta Real Estate odovzdala Stavebnej fakulte STUv Bratislave 3D tlačiarne a zariadenia virtuálnej reality

Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?

Každé zastavenie výroby spôsobuje stratu. Ako predísť nečakaným výpadkom na výrobných linkách? Riešenie = prediktívna údržba.