Sobota, 19. október, 2019 | Meniny má Kristián

Dobré susedské vzťahy sa budujú generácie

„Lepší sused blízky, ako priateľ ďaleký,“ hovorí príslovie. Platí to aj dnes.

Dobrý sused, lepší ako rodina, nie vždy boli všetci ochotní toto pravidlo dodržiavať. Susedia v minulosti trávili spolu množstvo času, slávili všetky veľké sviatky v rodine, či už to boli Vianoce, Veľká noc alebo Hody. „Susedia si pomáhali pri príprave svadby či krstín. V každodennom živote to boli práve susedia, ktorí pomáhali pri veľkých nárazových prácach,“ vysvetľuje etnologička podstatu susedských vzťahov a dodáva: „Na druhej strane sa neoplatenie takejto pomoci vnímalo ako vážne porušenie pravidiel. Pomoc sa nielen vyžadovala, ale aj bez vyžiadania vracala.“

Dobré susedské vzťahy pomáhali v minulosti prežiť celej obci. Platilo: Keď sused horí, aj teba páli. Ak rodine mala uhynúť krava, susedia si prišli odkúpiť kúsok mäsa zo zvieraťa, aby tak pomohli rodine kúpiť si novú. Avšak okrem idylických vzťahov sú od najstarších čias známe rôzne súdne spory medzi susedmi. „V trenčianskej župe sa hovorilo - ak máš suseda zlého a pritom bohatého, predaj všetko a uteč od neho,“ spomína E. Zahradníková. Z minulosti sú známe aj ďalšie nie príliš pozitívne vzťahy medzi susedmi. Aj tie najlepšie susedské vzťahy totiž išli bokom, ak išlo o posúvanie hraníc pozemkov.

Vzťahy medzi susedmi musia dozrieť

To, kvôli čomu aj dnes vznikajú nezmyselné sváry a nedorozumenia, malo v minulosti jasné pravidlá. „Medzi susedmi bolo jasne stanovené napríklad aj to, za akých okolností si môžu susedia obrať ovocie zo stromov susedov. Platilo, že všetko, čo prevísalo nad pozemkom suseda, patrilo susedovi. Každú pomoc si susedia pamätali a oplácali. Vždy. Niekedy aj o generáciu neskôr,“ popisuje etnologička E. Zahradníková.

Pozitívne vzťahy medzi susedmi si v dnešnej „uponáhľanej dobe“ zaslúžia rovnakú pozornosť, ako tomu bolo v minulosti. Avšak, nie vždy máme dostatok času tak urobiť. Aj preto vznikol projekt Dobrý sused, ktorý dnešným ľuďom ponúka príležitosť poďakovať sa za úprimnú pomoc a budovať tak ešte lepšie susedské vzťahy. hovorí Marek Mikle, riaditeľ odboru komunikácie Poštovej banky.

A na záver príslovia, ktoré platili nielen v minulosti, no ich odkaz je trvácny a platí aj v kontexte dnešných susedských vzťahov: „Lepší sused blízky, ako priateľ ďaleký“ alebo „Dobrý sused najlepšia ohrada“.

Firma BONATO oddlžila svojich klientov v sume 100 000 000 Eur

Spoločnosť, ktorá pomáha ľuďom s dlhmi.

Ako manažovať 16 miliónov dielov denne?

Nová Riadiaca Veža bude v reálnom čase manažovať polohu vyše 16 miliónov dielov

Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch

Nielen palmy, pláže a slnko vás čakajú v Karibiku, ale aj relax v top hoteloch.