7 tipov ako prežiť leto s psoriázou

Objavili sa vám na tele červené ohraničené a šúpajúce sa ložiská v oblasti hlavy, lakťov, krížov alebo kolien? S najväčšou pravdepodobnosťou máte dočinenia s autoimunitným neprenosným ochorením.

Objavili sa vám na tele červené ohraničené a šúpajúce sa ložiská v oblasti hlavy, lakťov, krížov alebo kolien? S najväčšou pravdepodobnosťou máte dočinenia s autoimunitným neprenosným ochorením menom psoriáza. V spolupráci s kožnou lekárkou MUDr. Nadeždou Suchou sme spísali 7 pravidiel, vďaka ktorým budete mať kožné ochorenie pod kontrolou a užijete si letnú dovolenku.

1.    Doprajte si primeranú dávku slnečných lúčov

Tak ako ultrafialové žiarenie aj  slnko pomáha vo väčšine kožných prípadov znížiť zápal a zlepšuje celkový stav kože. „Pacienti môžu byť precitlivení na slnečné žiarenie;   práve preto odporúčam, aby volili veľmi nízke expozičné časy pobytu na slnku a postupne si ich pridávali. Aby predišli zbytočnej traumatizácii kože nadmerným slnečným žiarením, prípadne spáleniu, nemali by zabúdať na ochranu pokožky UV faktorom SPF 30 . Pozor na veľmi parfumované opaľovacie krémy, môžu dráždiť pokožku,“  upozorňuje kožná lekárka a dopĺňa: „V liečbe psoriázy sa už roky využíva talasoterapia, t .j. liečba slnečným žiarením.“

2.    Nebojte sa kúpania v mori

Kombinácia vody so soľou, ktorú nám ponúka práve kúpanie v mori, môže pomôcť psoriatikom odstrániť odumretú pokožku. „Práve odstraňovaním odumretých častí pokožky dochádza k zníženiu symptómov psoriázy. Ľudia s psoriázou by sa mali po každom kúpaní v  silno  chlórovanej vode osprchovať, aby sa zbavili chlóru, ktorý spôsobuje podráždenie a môže ďalej vysušovať už aj tak suchú pokožku. Po osprchovaní je potrebné pokožku vysušiť a podľa možnosti ju uterákom netrieť.  Veľmi teplá voda alebo dlhé kúpele v horúcej vani môžu zvýšiť svrbenie a podráždenie.

3.    Ovládajte svrbenie

Jedným z najúčinnejších spôsobov ako zastaviť svrbenie je vyliečiť psoriázu. Svrbenie môže byť potlačené rôznymi spôsobmi, ako použitím studeného obkladu na zníženie zápalu alebo použitím krému, ktorý zmierni svrbenie.   Skin in Balance dermatologický pleťový krém 5 % olivový olej + 5 % urea (9,95 EUR/50 ml) vďaka obsahu extraktu z hadinca, pantenolu, kyseliny mliečnej, slnečnice, olivového oleja, oleja zo semien balónovca nielenže zmierňuje svrbenie, ale aj upokojuje podráždenú pokožku a udržiava hydrolipidickú rovnováhu.

skin in balance pletovy krem.jpg

4.    Nezabúdajte na hydratáciu pokožky

Nezabúdajte na hydratáciu pokožky, hlavne  ak trávite veľa času v klimatizovaných priestoroch. „Klimatizácia zbavuje kožu prirodzenej vlhkosti a spôsobuje jej šúpanie,“ upresňuje odborníčka. Skin in Balance dermatologický telový krém 10 % olivový olej + 10 % urea (8,96 EUR/200 ml) intenzívne hydratuje, premasťuje, zmierňuje svrbenie, znižuje erytém a deskvamáciu suchej a zapálenej pokožky.

skin in balance telovy krem.jpg

5.    Noste pohodlné oblečenie

Voľte oblečenie z prírodného a mäkkého materiálu, podľa možností v svetlých farbách. „Pri nosení bavlneného oblečenia nedochádza k dráždeniu pokožky. Pacienti s psoriázou by sa mali vyhnúť tesnému oblečeniu a mali by voliť otvorené sandále a topánky z kože,  nie zo syntetických materiálov,“ radí kožná lekárka.

6.    Chráňte sa pred uštipnutím hmyzom

Uštipnutie komárom a iným hmyzom môže zhoršiť psoriázu. „Na ochranu kože pred hmyzom odporúčam psoriatikom voliť prírodné produkty ako citronella sviečky alebo chemický repelent s nízkym podielom DEET (aktívna zložka vo väčšine repelentov proti hmyzu),“  radí ako preventívne riešenie proti hmyzu dermatologička.

7.    Odíďte od stresu na dovolenku

Stres, úzkosť a iné emočné výkyvy zhoršujú príznaky psoriázy. Vydajte sa na dovolenku, oddychujte a relaxujte. Robte veci, ktoré vás bavia a smejte sa.

Skin in Balance, kozmetická starostlivosť z lekárne, obsahuje produkty na ošetrenie problematickej pleti. Pomáha účinne redukovať problémy ako pigmentové škvrny, akné, rozšírené cievky a iné. Na výrobu produktov sa používa tradične spracovaný panenský olivový olej z Toskánska, extrakty liečivých bylín, urea, či mikrostriebro. Spoločnosť Pharmatheiss Cosmetics ponúka kozmetické prípravky vyvinuté dermatológmi. Viac informácii nájdete na stránke www.naturprodukt.sk.

Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku

Miesto nerušeného oddychu, športového vyžitia a adrenalínových zážitkov. Aj také sú Tatry.

Alarica – new business project in the market of shoes

The difference of the Alarica platform from the other marketplaces is it’s narrow specialization and payment policy.

Ako jazdiť na snehu alebo ľade?

Základom je menej otáčok a brzdiť ešte pred zákrutou.

Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?

Pomôžeme vám rozhodnúť sa, ktorú destináciu na pobreží Egejského mora si vybrať.