INZERCIA

Z farmy v Brvništi je moderný gazdovský dvor

Farma Brvnište má od vlaňajšieho januára nových majiteľov. Nadviazali na trend produkcie zdravých slovenských potravín, ktoré si zákazníci môžu zakúpiť priamo z dvora.

Farma Brvnište má od vlaňajšieho januára nových majiteľov. Po siedmich rokoch tak dostala nový impulz, ktorý prevádzku opäť prebudil k životu. Majitelia nadviazali na trend produkcie zdravých slovenských potravín, ktoré si zákazníci môžu zakúpiť priamo z dvora.

 

BRVNIŠTE. Aj keď pôvodné zameranie poľnohospodárskeho družstva bolo na produkciu ošípaných, súčasná orientácia je odlišná. Plocha troch hektárov areálu je zatiaľ využitá na chov kurčiat kalimero s voľným výbehom, podstielkový chov sliepok hempšírka tiež s voľným výbehom, chov králikov a ošípaných, ktoré sa zachovali v desiatkach kusov, čo je v porovnaní s tisíckami v minulosti zanedbateľné množstvo.

Ako uviedol jeden z majiteľov farmy Marek Fortuník, vzorom pre hospodársku činnosť v Brvništi bol gazdovský dvor Branovo v Dvoroch nad Žitavou, ktorý je krásnou ukážkou toho, ako sa dá na Slovensku vrátiť k tradíciám a produkovať biologicky hodnotné potraviny.

 

Kvalita chovu

Potravinová sebestačnosť za posledné roky dosiahla v číslach nebezpečne nízke hodnoty. Škandály s dovozovým mäsom v obchodných reťazcoch sú toho jasným dôkazom. Zákazníci dnes už častejšie vyhľadávajú domáce zdroje, ktoré nesú známky bezpečia.

Návšteva farmy v Brvništi nás presvedčila o tom, že ich cesta k spotrebiteľovi je tou správnou. Zvieratá v areáli sú chované v nadštandardných podmienkach pod veterinárnym dohľadom, majú možnosť voľného výbehu v príjemnom a udržiavanom prostredí. Ich čisté príbytky podstielkového typu s dostatkom priestoru zabezpečujú zvieratám miesto pre pohodlný oddych.

 

Netradičná voľba

Výber plemena hospodárskych zvierat nie je jednoduchým procesom. Potvrdil to i Ján Hajčík, ktorý skonštatoval, že rozhodnutiu predchádzalo množstvo úvah a stretnutí s fundovanými ľuďmi. Kľúčovú úlohu zohrávalo viacero faktorov. Vhodnosť prostredia, poveternostné podmienky, odolnosť zvierat. „Pri dobytku sme sa zamerali na škótske plemeno aberdeen angus, celoročne chované vonku. Korene má v severovýchodnom Škótsku a patrí medzi najlepšie mäsové plemeno hovädzieho dobytka na svete. Zakúpili sme 45 kusov jalovíc, ktoré sú až teraz vekovo schopné reprodukcie. Ich počet z hľadiska plochy na pasenie by mal dosiahnuť stovku. Prvé teliatka sa budú rodiť v budúcom roku v máji, takže na predaj z dvora si musia zákazníci počkať,“ uviedol.

 

Pravá delikatesa

Stejky z írskych a škótskych plemien sa považujú za ozajstnú delikatesu. Aj keď forma biopasenia v mnohom ovplyvňuje kvalitu mäsa, jeho hodnota stúpa až zrením. Ako hovorí Marek Fortuník, je to niečo, čo sa na Slovensku robí len zriedka.

Klasická hovädzina z mliečneho plemena kráv sa spotrebiteľovi predáva priamo z obchodného reťazca. Proces zrenia má určité pravidlá a trvá niekoľko dní. Prebieha v špeciálnych komorách, kde mäso zreje obvykle 20 dní a viac pri teplote 0 až 2 stupne. Až vtedy dosahuje stejkovú podobu (na úpravu 2 minúty z každej strany), ktorú odporúčajú šéfkuchári.

 

Poctivé gazdovské kura

Klasické starosvetské kura by ste v obchodných reťazcoch hľadali len márne. V ponuke sú kalibrované „rýchlokurčatá“, kde pátranie po pôvode zdroja je takmer detektívnou prácou. Aj tento fakt podnietil majiteľov farmy v Brvništi k chovu francúzskeho plemena kalimero. Znášku vajec zabezpečuje 400 nosníc a turnus kurčiat na predaj je zhruba 2000 kusov.

Podľa Jána Hajčíka ide o gazdovské kurčatá, vhodné pre dvorový odchov, ktoré sú nenáročné na krmivo, a nie sú chúlostivé na mäknutie kostí. Čo je pre spotrebiteľa podstatné, v porovnaní s priemyselne chovanými kurčatami je plemeno kalimero odolné voči chorobám.

Aj keď kurčatá rastú pomalšie než priemyselné brojlery, tento jav je ich výhodou, pretože pomalšie priberanie na váhe znamená zdravšie mäso s nenapodobiteľnou chuťou a kvalitou. Chov je možný aj bez hormónov, teda stimulátorov rastu, bez mäsokostných a rybích múčok, čo zabezpečuje čistotu zloženia mäsa. Zákazníci si môžu zakúpiť kurčatá aj vajíčka priamo z dvora na farme, alebo tovar prevziať na prevádzke v Považskej Bystrici. Ponuka sa onedlho rozšíri aj o predaj králikov a ošípaných.

 

Ťažká skúška

Práca v segmente poľnohospodárstva je vždy tvrdým chlebíkom. Vyžaduje si nielen čas a peniaze, ale aj veľký zápal pre vec, pretože ziskovosť je v každom prípade relatívny pojem.

Svoje o tom vedia i dvaja nadšenci, ktorí veria, že farme v Brvništi nasadia korunu. „Od začiatku sme vedeli, do čoho ideme. Prevzali sme sedem rokov zatvorený objekt, čomu zodpovedal i jeho stav. Upratovanie trvalo celý rok a stále nie je skončené. Plány sú veľké v hlavách i na papieri, no prvotným cieľom je pripraviť zákazníkov na kvalitnú produkciu,“ tvrdia svorne.

Ako nás presvedčili aj osobne, ošípané, dobytok i hydina majú na farme vytvorené nadštandardné podmienky. Nové oplotenie, zateplenie haly, výmena okien a podláh budí dojem zodpovedného prístupu. „Ľudia ku nám chodia nakupovať, takže musia vidieť, v akých podmienkach zvieratá žijú. Nemôžeme si dovoliť nekvalitu,“ tvrdia.

 

Zmeny v prospech spotrebiteľa

Aj keď všetky doterajšie investície plynuli z iných podnikateľských aktivít, bez podpory štátu a agentúr by rozsiahlejšia rekonštrukcia farmy nebola možná.

„Vďaka novým programovým vyhláseniam na investície do poľnohospodárskych podnikov dúfame, že sa niektoré veci posunú z roviny úvah do stavu reality a projekt za 800-tisíc eur sa stane skutočnosťou. Momentálne sme vo fáze prípravy projektov na rekonštrukciu všetkých objektov, kde vznikne v jednej časti budovy výkrm býčkov a v druhej časti výkrm kurčiat s obrovským voľným výbehom. Priestor pre ošípané s kapacitou 100 kusov zostane v pôvodnej budove. Keďže Farma nebola plánovaná pre chov hovädzieho dobytka, chýbajú nám priestory na uskladnenie sena, ktoré si vyrábame sami. Tomuto zámeru poslúži nevyužitý objekt kompostárne, kde z obrovskej jamy urobíme senník. Z pôvodných laboratórií a sociálnych zariadení vznikne malá porážka s rozrábkou a predajňou z dvora. Nebude to žiaden mäsokombinát ani bitúnok, ako si mnohí myslia, ale klasická porážka u nás vychovaných zvierat, pre maximálne 1 kus týždenne. Súčasťou rozsiahlej rekonštrukcie je aj vytvorenie zrejúcich miestností na mäso, chladničky a sklad vajec. Je to nutnosť z dôvodu zabezpečenia kvality. Aby produkcia nebola ohrozená nesprávnou manipuláciou a služba, ktorú si zákazník zaplatí, bola na zodpovedajúcej úrovni,“ objasnil zámer Marek Fortuník.

 

Boj s predsudkami

Obnovenie niekdajšej slávy poľnohospodárstva je pre viacerých veľkou výzvou. Pokiaľ schátralý objekt dostane novú tvár, je to vždy dobrou vizitkou obce a jeho obyvateľov.

Aj napriek tejto skutočnosti sa však musia tí, ktorí sa snažia o zmenu k lepšiemu, popasovať s predsudkami a vyvrátiť fámy, ktoré zastierajú skutočnosť.

Inak tomu nie je ani v prípade rekonštrukcie farmy v Brvništi. Ako tvrdia majitelia, obec je im v projekte obnovy nápomocná a vychádza v ústrety. „Je veľa tých, ktorí nám držia palce, ale nájdu sa i takí, ktorí si veci vysvetľujú po svojom a vadí im všetko, čo sa deje v ich okolí. Je to zbytočný strach a vírenie hladiny. Dvadsaťpäť rokov sa z družstva šíril zápach močovky a cesty brázdili staré autá s nekontrolovanými emisiami. Vtedy bolo ticho. Dnes, keď objekt dýcha čistotou, diskusie sú na dennom poriadku. Objekt je od obce vzdialený 700 metrov. Strach z negatívnych vplyvov na životné prostredie je neopodstatnený. Všetko je podľa najnovších noriem, pod prísnym dohľadom orgánov,“ konštatujú majitelia.

Dodávajú, že plány a úvahy sú už projektovo spracované a momentálne sa čaká na vydanie stavebného povolenia. Pokiaľ dôjde k jeho schváleniu, práce sa začnú na jar budúceho roka a potrvajú do leta roku 2017. Dovtedy sú brány pre zákazníkov otvorené neustále.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2 milióny čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Najčítanejšie správy na SME


Najčítanejšie správy na SME


Neprehliadnite tiež

Tlačové správy

Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson

Millennials are the largest pool of potential employees, and the most attractive because of their high education level.

Tlačové správy

Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?

Známy šéfkuchár Vojto Artz prezradil, čo bude hýbať svetom gastronómie v roku 2018.

Tlačové správy

Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!

Nový projekt na Furči nerobí kompromisy medzi dostupnosťou a pokojným bývaním.

Tlačové správy

Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku

Miesto nerušeného oddychu, športového vyžitia a adrenalínových zážitkov. Aj také sú Tatry.