Zvrat v kauze Pohoda

Zo záverov nového znaleckého posudku vyplýva, že takmer všetky technické skutočnosti,ktoré boli v minulosti označené za príčiny pádu stanu, nemali žiadny vplyv na zrútenie stanu v roku 2009.

sitapohoda-r700_res.jpgBRATISLAVA 5. augusta - V súdnom spore, vedenom na základe žaloby organizátora hudobného festivalu POHODA Trenčín 2009, spoločnosti POHODA FESTIVAL s.r.o. proti nemeckému staviteľovi stanu, spoločnosti Landauer Weihnachtscircus GmbH sa dnes, 5.8.2015 uskutočnilo ďalšie pojednávanie pred Okresným súdom v Trenčíne, na ktorom právni zástupcovia nemeckého staviteľa stanu predložili nový znalecký posudok, ktorý vypracoval Kriminalistický a expertízny ústav Policajného zboru v Bratislave. Tento znalecký ústav po podrobnej analýze skutkového stavu a priebehu pádu stanu dospel k odlišnému záveru, ako Ústav súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity vo svojich predchádzajúcich dvoch posudkoch. Zo záverov nového znaleckého posudku vyplýva, že takmer všetky technické skutočnosti, ktoré Ústav súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity v minulosti označil za príčiny pádu stanu, nemali žiadny vplyv na pád stanu na podujatí Pohoda v roku 2009.

Zo záverov dnes predloženého znaleckého posudku vyplýva, že hlavnou príčinou deštrukcie stanu bolo jeho podfúknutie extrémne silným vetrom, ktorého nárazová rýchlosť prekračovala dovolené hodnoty, pri ktorých sa mohol stan prevádzkovať. Zo znaleckého posudku ďalej vyplýva, že podľa nájomnej zmluvy, ktorú uzavrel nemecký staviteľ stanu s organizátorom festivalu mohol stan na festivale Bažant Pohoda 2009 slúžiť danému využitiu len po 8. stupeň Beaufortovej stupnice rýchlosti vetra (t.j. do rýchlosti vetra 15,2 m/s). Skutočnosť, že stan bol postavený technicky správne preukazuje aj záver znalcov Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru, že tento vydržal ešte niekoľko minút v neporušenom stave a k jeho deštrukcii došlo až pri 9. stupni Beaufortovej stupnice pri nárazových rýchlostiach vetra, prekračujúcich hodnotu 19 m/s.

Právni zástupcovia nemeckého staviteľa stanu na dnešnom súdnom pojednávaní poukazovali aj na vyjadrenie Slovenského hydrometeorologického ústavu, z ktorého vyplýva, že tento ústav viac ako 27 hodín pred pádom stanu vydal výstrahu 2. stupňa pre celé územie západného Slovenska a varoval pred intenzívnymi zrážkami a silným vetrom v nárazoch s rýchlosťou 16 až 22 m/s. podľa ich vyjadrenia nový posudok potvrdzuje doterajšie tvrdenia nemeckého staviteľa stanu, že tento bol postavený technicky správne a že k jeho zrúteniu došlo v dôsledku toho, že organizátor festivalu nerešpektoval dojednania písomne uzavretej nájomnej zmluvy, neprijal nevyhnutné opatrenia, potrebné pre účely zabezpečenia bezpečnosti jeho návštevníkov a teda, že predmetné podujatie neprerušil a stan včas neevakuoval.

Zdroj:
Právni zástupcovia spoločnosti Landauer Weihnachtscircus GmbH
Advokátska kancelária JUDr. Korábová a JUDr. Lovich

Nemusím sa na nikoho spoliehať

Kúpou výrobkov privátnych značiek K-Classic, K-Purland, K-Bio a K-take it veggie podporíte nákup vozidiel na pomoc ľuďom v núdzi.

Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.

Predchádzanie je vždy lepšie a lacnejšie ako riešenie následkov.

Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?

Čoraz častejšie dostávame e-maily, v ktorých sa nás ľudia pýtajú či je naozaj konská kĺbová výživa vhodná aj pre ľudí.

Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia

Artificial Intelligence is already delivering a real value for businesses.