Pondelok, 30. marec, 2020 | Meniny má Vieroslava

Slovenský profesor vidí do budúcnosti

Prof. RNDr. Peter Moczo, DrSc. patrí medzi významných svetových seizmologov.

Prof. RNDr. Peter Moczo, DrSc., z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave, patrí medzi významných svetových seizmologov.

Vyvíja metódy predpovedania, čo sa bude diať v husto osídlenom meste počas najbližšieho zemetrasenia. „Zemetrasení v budúcnosti menej nebude. Počet obyvateľov našej planéty sa však zvyšuje a s tým aj hustota a technologická zložitosť osídlenia. Pri nekvalitnej výstavbe sa môže zvýšiť aj jej zraniteľnosť. Počas budúcich zemetrasení musia ľudia prežiť, budovy, továrne a elektrárne nesmú byť zničené. Niet na čo čakať, treba konať. Ide o spoločnú úlohu pre seizmológov, projektantov a staviteľov," hovorí cool vedec, vďaka ktorému môžeme pokojne a bezpečne spávať.

V detstve chcel byť fyzikom a dnes stojí na čele tímu, ktorý vyvinul metódy numerického modelovania seizmického pohybu a lokálnych efektov, ktoré sú zodpovedné za najväčšie škody počas zemetrasení. Na svoj tím je aj patrične hrdý: „naše metódy patria medzi najpresnejšie a najefektívnejšie na svete. Vďaka tomu nám vydavateľstvo Cambridge University Press navrhlo, aby sme napísali monografiu, ktorá vyšla v r. 2014,“ uzatvára profesor Moczo.

Hlasuj za najcoolerskejšieho vynálezcu v hre a rozhodni o tom, ktorí vedci sa stanú historicky prvými členmi KLUBU AKČNÝCH HRDINOV. Hlasovanie je bezplatné a neobmedzené, trvá do 20. 10. 2015 a zúčastniť sa ho môže každý, koho vek neprekročil 30 rokov.  Za tvoju pomoc môžeš získať COOL CENY! Viac informácií nájdeš na www.dikymoc.sk v sekcii TECHNOLÓGIE.

Anketu „KLUB AKČNÝCH HRDINOV – hľadá sa najcoolerskejší vynálezca v hre“ ti prináša edukačno-mentorský portál www.dikymoc.sk v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií SR ako priamo riadenou organizáciou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Načítavám video...

techsme490x-zelena-r661_res.jpg

cvti-podvalb-r159_res.jpg

Bude dobre!

Firmy a dokonca aj jednotlivci sa zomkli, aby si navzájom pomohli prekonať toto neľahké obdobie.

V pôrodnici v Šaci sa rodí stále viac detí

V pôrodnici Nemocnica Košice-Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica, člen skupiny AGEL, sa v tomto roku narodilo už 436 bábätiek.

Chic, fully-equipped offices in prime Bratislava locations

Book a tour of these trendy offices in Eurovea or Zuckermandel and enjoy a FREE 2 HOURS in our meeting rooms.