V bankách si šetríme najmä pre obavy z budúcnosti a výnosy

Na konci 1. polroka 2015 sme mali v bankách uložených spolu takmer 27 miliárd eur. Z prieskumu Poštovej banky vyplýva, že klienti si sporia najmä pre obavy z budúcnosti.

Podľa aktuálnych údajov Národnej banky Slovenska sme mali v bankách
na konci prvého polroka uložených 26,98 miliardy eur. Ak by sme túto sumu
predelili počtom všetkých obyvateľov na Slovensku, každý z nich by mal
v banke uložených v priemere necelých 6 mesačných platov. Pred desiatimi
rokmi to bolo výrazne menej - na účtoch sme mali uložených asi 3,5 priemerného
mesačného platu.

Najväčší objem peňazí mali Slováci ku koncu prvého polroka uložených štandardne na bežných účtoch. Ku koncu júna stav vkladov v eurách prvýkrát pokoril hranicu 10 miliárd. Druhým najčastejším vkladovým produktom boli termínované vklady do jedného roku, kam putovala pätina celkových eurových vkladov. Populárne sú ale aj termínované vklady s dlhšou splatnosťou, nad 2 roky, kde mali Slováci k poslednému júnovému dňu uložených až 4,7 mld. EUR,“  spresňuje analytička Poštovej banky Dominika Ondrová.

Poštová banka v spolupráci s prieskumnou agentúrou 2muse zisťovala, aké sú najčastejšie dôvody klientov, aby si sporili v bankách.  „Až štvrtina opýtaných v našom prieskume uviedla, že si sporí pre obavy z prípadnej finančnej núdze. Rovnako silným motivátorom je pre nich dobrý úrok – teda možnosť svoje peniaze v banke zhodnotiť.  Tretím najčastejším dôvodom (15%), prečo si klienti sporia v banke, je plánovaný väčší nákup, napríklad nehnuteľnosti,uvádza hovorkyňa
Poštovej banky Anna Tkáčová.

Istota, že o svoje neprídu,  je pre klientov aj najdôležitejším kritériom
pri rozhodovaní sa, ktorý sporiaci produkt si vyberú. Pre drvivú väčšinu z nich (82%) je kľúčová legislatívna ochrana ich vkladov a garantovaný výnos. Zároveň chcú mať svoje úspory stále k dispozícii. „Ukázalo sa, že klienti chcú mať možnosť vybrať si svoje úspory kedykoľvek, aj na úkor nižšej sadzby. Súvisí to práve
s tým, že obavy z nepredvídaných finančných ťažkostí sú jedným
z hlavných dôvodov sporenia si,“
 dopĺňa A. Tkáčová.

V reakcii na tieto preferencie Poštová banka rozširuje svoje portfólio o nové Dobré sporenie, vďaka ktorému si klienti môžu výhodne sporiť už od 10 eur. Sporenie si pritom môžu zriadiť a peniaze vkladať na všetkých pobočkách  Poštovej banky a vybraných obchodných miestach Slovenskej pošty.

Klienti, ktorí majú skôr konzervatívnejší prístup k financiám si môžu vybrať medzi Dobrým sporením REZERVA a Dobrým sporením ISTOTA .

Dobré sporenie REZERVA je ideálne pre klientov, ktorí si chcú sporiť krátkodobo, napríklad na letnú dovolenku či kúpu auta.  Alebo chcú mať jednoducho železnú rezervu. Klient, ktorý aktívne využíva aj Dobrý účet, pritom môže svoje úspory zhodnocovať  úrokom 1% p.a. Vedenie a využívanie
účtu však nie je podmienkou a v tomto prípade klient získa 0,5-%
sadzbu p.a. Úspory má klient chránené v zmysle Zákona o ochrane
vkladov.

Klienti, ktorí si chcú sporiť dlhodobo, napríklad pre deti alebo si chcú vytvoriť rezervu k dôchodku, môžu svoje peniaze zhodnocovať vďaka Dobrému
sporeniu ISTOTA
 s 10-ročnou viazanosťou. Pri pravidelnom  sporení od
10 eur do 500 eur mesačne získa klient zvýhodnenú 2,5-% úrokovú sadzbu, ktorá
je garantovaná počas celého obdobia sporenia.  Aj v tomto prípade sú úspory chránené v zmysle Zákona o ochrane vkladov.

Pre klientov, ktorí sú pre vyššie výnosy ochotní akceptovať
vyššie riziko, pripravila PRVÁ PENZIJNÁ SPRÁVCOVSKÁ SPOLOČNOSŤ Poštovej banky nové Dobré sporenie INVESTÍCIA. Nový produkt kombinuje sporenie a
investovanie, pričom sám klient si určí, koľko, v akom podielovom fonde a ako dlho si chce sporiť. Aj v tomto prípade si klient môže sporiť už od 10 eur mesačne.

Poštová banka pôsobí na slovenskom trhu už 23 rokov. S miliónom klientov patrí v oblasti retailu k najsilnejším bankám. Jej vlastnú sieť tvorí 44 pobočiek, 216 bankomatov a svoje služby poskytuje aj na viac ako 1 500 poštách po celom Slovensku. Jej klienti majú k dispozícii viac ako 7 000 miest na výber hotovosti. Štandardnú ponuku bankových produktov a služieb dopĺňajú poistné produkty, podielové fondy a dôchodkové sporenie v druhom pilieri.

5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu

Pripravujete rekonštrukciu bytu? Využite ľahké priečky, ušetríte čas a vyhnete sa prachu i hluku. Poradíme vám, podľa čoho vyberať.

Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii

Rektor EU v Bratislave podpísal zmluvu o dvojitom diplome s Univerzitou národného a svetového hospodárstva v Sofii.

Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave

V utorok 19. júna 2018 sa uskutočnilo ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Kreditná karta – áno alebo nie

Názory na „kreditky“ sú dvojaké – priaznivci kreditnej karty by bez nej ani nevyšli z domu, no mnohí jej na chuť ešte neprišli.