Na Agrokomplexe v Nitre, svetový unikát, slovenský patent

Na výstave sa predstavuje košická firma. Peletované hnojivo z ovčieho trusu.

Doteraz totiž nik nespracoval ovčí trus tak, aby z neho vyrobil hnojivo – 100% prírodné organické, pochádzajúce zo slovenských ekologických fariem, s vyváženým pomerom základných živín.  Pôda je  živý organizmus. Využívaním na pestovanie z nej postupne živiny ubúdajú. A Flovenal ich dodáva v potrebnom množstve.  Minimálne 2 % dusíka, 1,8 % fosforu a 3 % draslíka blahodarne pôsobia na kvalitu plodov a krásu kvetov.  V porovnaní s inými organickými hnojivami, ako sú konské či kravské, obsahuje oveľa väčšie množstvo mikroprvkov, potrebných pre rast rastlín.
1123168710319289501600616505331155474089119n-r440_res.jpg

O podrobnosti sa na výstave zaujímali mladí i starší, veľkopestovatelia i bežní ľudia. Nové hnojivo  je totiž  využiteľné v pestovaní vo veľkom i u záhradkárov či len pri obyčajnom  pestovaní izbových kvetov. Vhodné je pri príprave pôdy pred výsadbou, ale aj na prihnojovanie počas rastu.

Veľkým pozitívom je, že zvyšuje zdravie nielen pôdy, ale aj vôd, rastlín a zvierat, a tak vlastne aj človeka.
1184674210324008534462045576497146971228837n-r802_res.jpg

V jednej talianskej rozprávke sa ovečke splnil sen – jej kožúšok sa premenil na zlato. Napokon  ale doplatila na ľudskú chamtivosť a stálo ju to život. Bohatstvo našim poliam a záhradám prinášajú slovenské ovečky bez akejkoľvek obety. Počas zimného ustajnenia v ovčincoch po kŕmení a podstielaní vzniká vrstva, v ktorej dochádza k fermentácii. Ovčí hnoj sa potom vysušuje a vyrábajú sa z neho peletky, zbavené akéhokoľvek zápachu, ale aj množstva semien buriny, nežiadúcich baktérií, vrátane salmonely, ale aj húb, hmyzu a iných choroboplodných zárodkov. Takýto produkt spĺňa všetky požiadavky, určené súčasnou slovenskou legislatívou.
1184677910294548870741346599337996160788971n-r602_res.jpg

A aké sú ďalšie prednosti tohto hnojiva? Ako sa návštevníci Agrokomplexu mohli dozvedieť, zvyšuje úrodnosť pôdy, zlepšuje jej vlastnosti, pôda lepšie zadržiava vlhkosť, zvyšuje sa jej prevzdušnenie. Skúsenosti s jeho využitím má aj vinár Jaroslav Ostrožovič. „Problémom organických hnojív je množstvo vody, ktoré obsahujú. V tomto prípade ide o absolútne suchý materiál, v ktorom sú koncentrované živiny. Aplikácia do pôdy si vyžaduje menšie náklady a balastu je v hnojive veľmi málo,“ zhrnul svoje poznatky z využitia Flovenalu ako pestovateľ viniča i ako záhradkár.

Názov produktu vznikol spojením dvoch slov – flower - kvet a ovenálie, čo sú ovčiarske slávnosti.   Skrývajú sa v ňom aj dva odkazy – na čo slúži a z akého zdroja  pochádza. Za originálnym názvom je aj originálny produkt, ktorý neušiel pozornosti návštevníkov 42. medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy Agrokomplex, konanej v týchto dňoch v Nitre.

Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou

Spoznajte kráľovské mestá a neobjavený vidiek Maroka s pôsobivou atmosférou.

MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu

Spoločnosti MiddleCap Equity Partners, a.s. a Mayfair Assets Ltd. oficiálne zmluvne uzatvorili 10 mesiacov trvajúci proces fúzie.

Súboj olympionikov na Malom Dunaji

Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš a úspešní zjazdoví lyžiari Adam Žampa a Andreas Žampa si zmerali svoje sily na malom Dunaji.

5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu

Pripravujete rekonštrukciu bytu? Využite ľahké priečky, ušetríte čas a vyhnete sa prachu i hluku. Poradíme vám, podľa čoho vyberať.